Hlavní navigace

Dítě školou povinné aneb Rodičův průvodce po supermarketu

2. 9. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Se začínajícím školním rokem se téma školní výbavy stává opět aktuální. Některé děti se do školy těší, některé by přivítaly nějaký ten týden prázdnin navíc. Kdo se ale školního roku bojí, je rodičovská peněženka.

Vybavit a připravit vše tak, aby dítě mohlo řádně vstoupit do koloběhu vzdělání a začlenit se do společnosti, není jednoduché, ba dokonce místy ponouká k bezdětnosti. Ale nezapomínejte, že rodina je základ státu, a připravte se na nezbytné výdaje.

První, co bude třeba udělat ještě před samotným začátkem školy, bude upravit váš byt pro potřeby školáka. Psací stůl a židle jsou základem. Skříňky na učebnice a šuplíky na sešity budou následovat. Toto je jednorázová investice a může vás hřát pomyšlení, že při opatrném zacházení s nábytkem budete této koupě příští rok ušetřeni.

Náklady: Stůl a kolečková židle se pohybují v cenové relaci kolem 3000 Kč. Vhodnou skříňku s několika šuplíky při důkladném hledání seženete za cenu kolem 2000 Kč
Tip: Při výběru zboží hleďte na kvalitu a na možnost přizpůsobení nábytku rostoucímu dítěti, aby tato investice opravdu zůstala jednorázovou.

Jednou z mnoha dalších nezbytností pro školáka je aktovka. S postupem do vyšších ročníků bude dítě vyžadovat místo aktovky batoh. Ovlivňování okolím se projeví, stejně jako u přechodu aktovka-batoh, také u stylu oblékání, změnou slovní zásoby dítěte, ale též požadování „moderních“ věcí namísto těch starých a nemoderních. Pokud v první třídě koupíte sešit obyčejný, ve třetí třídě to už bud sešit s motýlkem či beruškou, v páté třídě s hlavami skupiny Lunetic, v sedmé třídě se skupinou Offspring a v deváté se opět vrátíte k obyčejnému sešitu. Bohužel, to je to nejmenší. Ale možná budete mít právě vy konzervativní ratolest.

Náklady: Aktovku či batoh bez obrázků a potisků komerčních hitů (South Park, Harry Potter aj.) sežene v ceně kolem 500 Kč. Vybavení s takovýmto obrázkem, ať se jedná o cokoliv, bývá řádově o 20 % dražší.
Tip: Pokuste se být nadčasoví. Nepodlehněte prosbě dítěte o koupi růžové aktovčičky s Barbie, protože z této módy za dva roky vyroste.

Po zakoupení aktovky budou následovat bačkůrky a sáček na ně. K nejnutnějšímu vybavení do první třídy patří penál (možno zakoupit již vybavený), písanky, sešity, obaly na sešity a učebnice, vodové barvy či tempery, štětec, oblečení na tělocvik a v některých školách ručník.

Náklady: Plný penál jednopatrový stojí necelých 100 Kč, čtyřpatrový pak 400 Kč. Prázdný penál jednopatrový z nepochopitelných důvodů přijde na 150 Kč, vybavení do něj se dá sehnat za 50 Kč.
Tip: Kupujte vybavení ve velkých bchodech, vyjde to levněji než v papírnictví. Papírnictví vedle škol bývají nejdražší. Také je výhodnější koupit plný penál. Je levnější a ušetří vám práci.

Sešity a písanky nedoporučujeme kupovat předem. Většinou se volí způsob nejmenšího odporu, tj. rodiče zaplatí určitou částku hned na začátku roku a učitel nebo škola koupí potřebné vybavení. Učebnice žáci na základních školách dostávají a ke konci roku je vrací škole. Pracovní sešity pravděpodobně opět zajistí škola, vy je „jen“ zaplatíte.

Takto máte dítě vybavené a po materiální stránce připravené na první den ve škole. První školní týden bude vyučování trvat jen velmi krátce, kolem dvou hodin denně, ale po týdnu to budou již hodiny alespoň čtyři. A to znamená, že je třeba dávat dítěti do školy svačinku. Také se zprovozní školní jídelna a na vás čekají další výdaje. V některých školách mají děti možnost si svačinu a pití kupovat o velké přestávce. Jinde bohužel ve školním krámku najdou pouze sladkosti. Cena jednoho oběda se pohybuje kolem 20 Kč.

Tip: Obědy ve školní jídelně vyjdou podstatně levněji než kdekoliv jinde. Občas se to ale podepíše na jejich kvalitě.

Bydlíte-li daleko od školy a vaše dítě musí dojíždět, máte podle zákona právo na příspěvek na dopravu. Také vám jistě není příjemná představa, že by vaše dítě jelo domů samo, nebo že byste vy museli stát každý den ve dvanáct před školou a malého školáka si vyzvednout. Pokud nemáte na dítě hlídání, je pro vás ideálním řešením družina. Odpolední družina je zdarma a je zřízená jen na prvním stupni ZŠ. V družině chodí děti buď ven, nebo si hrají v tělocvičně, případně hrají pod dozorem hry, malují si a blbnou se svými vrstevníky.

Varování: Počítejte tím, že ve školní družině nejsou děti pod vězeňským dozorem, proto je velmi pravděpodobné, že vám v družině dítě lehce zvlčí. Z toho také plyne jedna rada – uzavřete dítěti úrazové pojištění.

V rámci školy má dítě obvykle možnost navštěvovat určité zájmové kroužky. Nejčastěji to jsou sportovní hry, kreslení, dramatický kroužek a poslední dobou počítače. V dnešní době je obzvlášť důležité, ba skoro i nezbytné, aby člověk uměl s počítačem zacházet, nebo – přinejmenším – aby se ho nebál.

Tip: Školní zájmové kroužky jsou levnější a ušetří vám starosti s dopravou. Dítě zůstane v družině, pak odejde na kroužek a do družiny se vrátí. Tam si ho vyzvednete vy.

V průběhu roku bude dítě chodit na různé kulturně-vzdělávací akce v rámci školy. Jsou to koncerty, filmy, divadelní představení, návštěva planetária a hvězdárny, zoologické zahrady a další. Každá takováto akce vás bude stát kolem třiceti korun.

Tip: V průměru dostávají školy slevy na vstupné více než 60 %, proto je výhodnější, navštíví-li dítě akci se školou než pak s vámi.

skoleni_15_4

Ke škole patří neodmyslitelně i škola v přírodě, školní výlety a později lyžařský výcvik. Na školu v přírodě vám dítě odjede průměrně jednou za dva roky, na lyžařský výcvik jednou, v sedmé třídě. Cena obvyklé školy v přírodě se pohybuje kolem 2000 Kč, ale u některých škol se tyto konají v zahraničí, čímž náklady stoupají. Na jazykových školách bývají obvyklé výměnné zahraniční pobyty (bydlení v rodinách), jejichž cena se pohybuje kolem 5000 Kč.

Tip: Neváhejte dítěti umožnit se takovýchto výletů zúčastnit. Zaprvé pozná cizí země, nebo různé kouty naší republiky, ale také se na společných výletech tzv. utužuje kolektiv. Po návratu ostatních z výletu by se vaše dítě cítilo v kolektivu odstrčené.

Se vzrůstajícím věkem vašeho potomka se budou i úměrně zvyšovat výdaje, které za něj budete platit. Nicméně alespoň částečná útěcha je v tom, že začne být samostatný a vy nebudete muset chodit nakupovat s ním. Bude stačit, když mu dáte peníze. On už si své obstará.

Jaké dáváte vašemu školákovi kapesné?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).