Hlavní navigace

Diners Club. Přátelská kreditka pro všechny (recenze)

 Autor: Diners Club International Ltd.
Aktualizováno 29. 10. 2014 17:30
Silná konkurence v oblasti vydávaných karet donutila Diners Club změnit vlastní pohled, pro koho jsou karty Diners Club určené. A ta změna je příjemná pro všechny.
24. 3. 2014
MarketVoice Co je to?

Sdílet

Přísloví dobrý sluha, ale zlý pán platí nejen pro oheň, ale i na kreditní karty. Napišme si to narovinu, vydávat kreditní karty je dobrý byznys. Zákazníka nalákáte na bezúročné období, opojíte ho slevami za platbu kartou, nabídnete kartu bez poplatku jako třeba součást balíčku služeb, a pak už jen čekáte, až se chytí. Sem tam někdo nestihne včas poslat splátku (poplatek), karta umožní překročit stanovený úvěrový limit (poplatek), anebo držitel karty za radosti jejího vydavatele rozloží útratu na splátky (úrok). Za nemyšlení se platí, takže když budete chtít svoji kreditku nastavit, aby se automaticky inkasovalo 100 % splátky, zaplatíte poplatek (čest dvěma výjimkám). Někteří vydavatelé karet pro jistotu vůbec neumožňují inkaso plné splátky. Když k tomu nějaký nešťastník kreditku použije pro výběr hotovosti (úrok + poplatek), je o výdělek postaráno.

Samozřejmě výše uvedený odstavec neplatí absolutně. Existují kreditní karty s bezúročným obdobím i pro výběry hotovosti (ale ne bez poplatku), rovněž lze všelijaké sankční poplatky odpustit, pokud vydavatele karty pěkně poprosíte a nebudete to dělat často. Šlo o ukázku základní představy, jak se používání kreditní karty může jejímu držiteli neplánovaně prodražit.

Kreditka pro chudé i bohaté

Zpět k nadpisu článku. Diners Club v České republice první kartu vydal v roce 1999. Až do roku 2010 se za kartu Diners  Club platil nemalý roční poplatek 5000 Kč. To byl ekvivalent ročního poplatku pro zlaté karty vydávané bankami. Karty Diners Club sice v ceně poplatku nabízely dobré služby, ale v konkurenci se snižujícími se poplatky bank za prestižní karty už nemohly obstát. Hledání sebe sama Diners Club trvalo několik let, během nichž zkoušel různé (ne)úspěšné způsoby, jak získat nové klienty a zatraktivnit své karty. Téměř po dvou letech od rozhovoru s šéfem Diners Club pro Česko a Slovensko Radoslavem Szücsem můžeme konstatovat, že Dinersu se podařilo vytvořit dobrý finanční produkt. Můžeme jej nazvat „přátelská kreditka“. Ten název spolehlivě vystihuje, že od přítele nečekáte podraz. A karty Diners Club vás také nepodrazí, vysvětlíme si proč.

Počet vydaných karet Diners Club v České republice k 31. 12. 2013: 9312, z toho 2002 služebních karet. Zdroj: Sdružení pro bankovní karty.

V Česku vydává kreditní karty 16 bank a nebankovních společností. Zatímco standardní karty s logem MasterCard a Visa vydávají v licenci banky a nebankovní společnosti (např. úvěrové společnosti), karty Diners Club vydává přímo jejich vydavatel, tj. přímo společnost Diners Club. Držitel karty tak nemusí mít smluvní vztah s bankou, ale přímo s vydavatelem karty (podobně jako u konkurenta American Express).

Přehled vydávaných karet Diners Club v ČR

  1. Diners Club Pure
  2. Diners Club Pure+
  3. Diners Club Pure+ Měšec
  4. Diners Club White Golf
  5. Diners Club Classic
  6. Diners Club Hervis

Alternativně existují i karty Diners Club vydávané pro klienty Oberbank, Sberbank a UniCredit Bank, parametry karet si pak určují samotné banky.

Porovnání vydávaných karet Diners Club

Typ karty Diners Club Pure Diners Club Pure+ Diners Club Pure+ Měšec Dinerss Club White Golf Diners Club Classic Diners Club Hervis
Roční poplatek za hlavní kartu 0 1490 Kč 990 Kč 1990 Kč 1490 Kč/2490 Kč 650 Kč
Roční poplatek za dodatkovou kartu nelze vydat 690 Kč 690 Kč 690 Kč (Classic)/990 Kč (Golf) 690 Kč nelze vydat
Úroková sazba p.a. 13,90% 13,90% 4,90 % / 13,90 % 13,90% 13,90% 13,90%
Bezúročné období max. 60 dnů max. 60 dnů max. 60 dnů max. 60 dnů max. 60 dnů max. 60 dnů
Cestovní pojištění ne ano ano ano ano ano
Vstup do letištních salónků 490 Kč/vstup/osoba 490 Kč/vstup/osoba 490 Kč/vstup/osoba 490 Kč/vstup/osoba ano (bez salónků je karta o 1000 Kč levnější) 490 Kč/vstup/osoba
Výběr hotovosti z bankomatů (kdekoli) 39 Kč + 2 % 39 Kč + 2 % 39 Kč + 2 % 39 Kč + 2 % 39 Kč + 2 % 39 Kč + 2 %
Věrnostní program Club Rewards (1 bod za 375 Kč) Premium Rewards (1 bod za 125 Kč) Premium Rewards (1 bod za 125 Kč) Club Rewards (1 bod za 375 Kč) Club Rewards (1 bod za 375 Kč) Club Rewards (1 bod za 375 Kč)

Bez poplatků i pro náročné

Platební karty Diners Club jsou v současné době vydávány vždy jako kreditní karty. V případě, že si přejete využívat kartu v režimu charge, lze toto zajistit snadno nastavením 100 % inkasa.

Diners Club rovněž zásadně změnil poplatkovou strukturu svých karet. Základní karta Diners Club Pure je vydaná a vedená bez měsíčních i ročních poplatků (pure v překladu znamená „čistá“). Není v tom žádná finta, pokud chcete kartu Diners Club za nulové náklady, můžete jej mít. Hlavním rozdílem bude, že karta nemá v ceně pojištění a zaplatíte si vstupy do letištních salónků.

Karta Diners Club Pure+ za paušální poplatek 1490 Kč nabídne vše potřebné

  1. Kvalitní cestovní pojištění.
  2. Vyšší úroveň věrnostního programu Premium Rewards (1 bod za 125 Kč).

Kreditní karta Diners Club Pure+ Měšec je produkt připravený vydavatelstvím Internet Info (provozovatelem serveru Měšec.cz) a společností Diners Club na míru pouze pro čtenáře serveru Měšec.cz. Hlavním lákadlem je úroková sazba a roční poplatek:

  1. V případě, že překročíte bezúročné období, tak je na vaší kartě Diners Club Pure+ Měšec nastavena úroková sazba 4,90 % p.a. v prvním roce platnosti karty, v dalších letech pak 13,9 %, a to pro všechny transakce bez ohledu na jejich charakter.
  2. Roční poplatek je 990 Kč. Jde o trvalý poplatek, který se vám už nezvýší na standardních 1490 Kč.
  3. Součástí je vyšší úroveň věrnostního programu Premium Rewards (1 bod za 125 Kč).
  4. V ceně je rovněž kvalitní cestovní pojištění.

Kreditní karta Diners Club White Golf (1990 Kč) je určena především pro aktivní golfisty. Její součástí je velmi dobré pojištění celého golfového vybavení:

  1. 20% sleva z Green Fee ve vybraných golfových klubech (více jak 150 klubů v okolí ČR, z toho 40 v ČR).
  2. Pojištění nákladů na zapůjčení golfového vybavení do 15 000 Kč.
  3. Pojištění „Hole in One“ do 25 000 Kč.
  4. Pojištění golfového vybavení do 100 000 Kč.
  5. Pojištění odpovědnosti za škodu do 1 000 000 Kč.
  6. Pojištění klubových členských příspěvků do 30 000 Kč.

Kdo má rád klasiku, bude mu vyhovovat karta  Diners Club Classic (2490 Kč). Součástí karty je 5 vstupů ročně do partnerských letištních salónků kdekoli na světě. Pět bezplatných vstupů do salónků je však podmíněno použitím karty k bezhotovostním platbám v předchozích 2 měsících v celkovém objemu min. 7000 Kč. V případě, že se obejdete bez salónků, může být karta o tisícikorunu levnější (1490 Kč).

Pro zákazníky společnosti Hervis sport a móda je určená co-brandová kreditní karta Diners Club Hervis. Za roční poplatek 650 Kč nabídne v ceně cestovní pojištění, základní věrnostní program Club Rewards. Pro zákazníky Hervisu však má tři další výhody:

  1. Do 6 týdnů a bez pokladní účtenky mohou vrátit nepoužité zboží, které bylo koupeno s kartou Diners Club Hervis. Dostanete pak v daném obchodě zpět peníze za nákup.
  2. Do 6 týdnů a bez pokladní účtenky můžete vyměnit zboží, které bylo koupeno s kartou Diners Club Hervis a se kterým nejste z jakéhokoliv důvodu spokojeni. Zboží můžete vrátit v jakémkoli obchodě Hervis v České republice, a to také po prvním vyzkoušení, pokud zboží nenese známky poškození nebo obnošení.
  3. Transport objemného zboží do 20 km bez poplatku.

Služby společné pro všechny typy karet Diners Club vydávaných v ČR (v ceně, bez dalších poplatků)

  • změna PIN
  • inkaso minimální splátky nebo plné splátky
  • eAccount (online přístup do zákaznického prostředí držitele karty)
  • zákaznický servis
  • dočasné zvýšení limitu karty
  • věrnostní program Club Rewards (1 bod za 125 Kč), resp. vyšší úroveň věrnostního programu Premium Rewards (1 bod za 125 Kč) podle typu karty
  • vystavení náhradní karty v ČR na počkání
  • využití Fast Lane – rychlého pruhu při bezpečnostní kontrole na letišti ve Vídni
  • slevy u obchodníků v rámci věrnostního programu Diners Club Privileges
  • slevy v půjčovnách aut Avis, Hertz a Sixt
  • poštovní adresa v USA a asistovaný nákup u MyUS.com se službou Diners Club Shipping (služba byla zrušena a už není poskytována)

Bez úvěrového registru

Používání karet Diners Club se nepromítá do úvěrového registru a jejich držení tak nemá žádný vliv na vaši bonitu. To je podstatná informace např. pro klienty s hypotékou, kterým pak banky nechtějí vydávat kreditní kartu, anebo ji vydají s velmi nízkým limitem. Vlastnictví karty Diners Club nemusíte nikomu dokládat ani uvádět. Pokud budete kdekoli žádat o úvěr a případný věřitel vás požádá o sdělení výše vašich úvěrových závazků u jiných subjektů, neuvedení existence kreditní karty by mohlo být považováno za úvěrový podvod. Informaci o existenci kreditní karty byste měli na dotaz věřitele předat vy, společnost Diners Club ji však nikde nesděluje.

Férová kreditka

Karty Diners Club mají obecně férově nastavená pravidla pro používání. V případě, že se přihodí něco neočekávaného, sankce jsou až poslední možností. Telefonická a SMS upomínka je bez poplatku, rovněž opakované inkaso.

Bez poplatku je i inkaso plné splátky kreditky. Dnes to už není standard, banky si za tuto službu začaly účtovat poplatky a bez poplatků má plné inkaso pouze Citibank a UniCredit Bank.

Vydavatelé kreditek se na placení úroků těší, ostatně je to jejich legitimní byznys. Ovšem sazbu 13,90 % p.a. neuvidíte ani na kontokorentu, natož u kreditní karty (výjimkou jsou Prima Rate sazby pro VIP klienty, na které dosáhne málokdo). Netvrdím, že je rozumné kreditní kartu používat na splátky, ale když už se pro to z jakýchkoliv důvodů rozhodnete, můžete si být jistí, že Diners Club vás na úrocích pomyslně nesedře z kůže.

Dalším málo známým faktem je, že u karet Diners Club se úroky začínají účtovat až den po splatnosti výpisu.

Příklad: Vaše zúčtovací období je kalendářní měsíc. Výpis za březen máte uhradit do 25. dubna. Pokud uhradíte do 25. dubna plnou splátku, vše je bez úroků. Pokud uhradíte jen povinnou minimální splátku, poběží vám úroky od 25. dubna, nikoli zpětně od data všech jednotlivých transakcí. To je zásadní rozdíl od bankovních kreditních karet, které v drtivé většině postupují opačně.

Úroky a sankce Poplatek
Minimální splátka 5 %, min. 500 Kč
Úroková sazba po ukončení bezúročného období 13,90 % p.a.
Akční úroková sazba pro kreditní kartu Diners Club Pure+ Měšec 4,90 % p.a. v prvním roce vydání karty
První písemná upomínka 150 Kč
Každá další písemná upomínka 450 Kč
Mimořádná výzva k inkasu 0 Kč
SMS upomínka 0 Kč
Sankční úrok pro kreditní karty 9 % p.a.

Věrnostní program

Club Rewards – je automatickou součástí všech karet. Za každých utracených 375 Kč získáte jeden bod.

Premium Rewards – je součástí pouze karty Diners Club Pure+ a Diners Club Pure+ Měšec. Za každých utracených 125 Kč získáte 1 bod. Držitelé ostatních karet si tento typ programu mohou dokoupit za 500 Kč ročně.

Body lze vyměnit za zboží a služby programu Club Rewards. Z praktických zkušeností autor článku může potvrdit, že jde o kvalitní produkty a služby, které lze s pomocí bodů koupit i se 40% slevou, případně je mít bez finanční spoluúčasti. S tímto věrnostním programem karty Diners Club v přepočtu nabídnou min. 0,40% až 5% slevu „z každé transakce“ podle typu odebrané služby nebo zboží.

Velmi dobré pojištění

Platební karty Diners Club provází kvalitní cestovní pojištění již od počátku jejich vydávání v ČR. Kromě základní karty s nulovým poplatkem je toto pojištění součástí všech karet Diners Club.

A pozor: první tři spolucestující osoby jsou pojištěné u léčebných výloh na plnou výši částky 3 500 000 Kč, přičemž maximální limit pojistného plnění léčebných výloh na jednu kartu je 14 milionů korun. To znamená, že teoreticky může jet na jednu kartu celý autobus pojištěných cestujících (limit 3,5 mil. pro držitele karty, 3× 3,5 mil. Kč pro další 3 spolucestující a zbývajících 3,5 mil. Kč. se rozdělí mezi ostatní spolucestující).

  • Kdo je pojištěný: držitel karty a všichni spolucestující
  • Podmínky pojištění: držitel karty musí kartu 1× během 60 dnů před překročením státních českých hranic použít k úhradě za zboží nebo služby. V případě spolucestujících je povinnost uhradit kartou náklady na cestu (letenky, ubytování, pohonné hmoty apod.)

Tak vysoké pojistné plnění u platebních karet není standardem. Mezi časté nevýhody cestovního pojištění k platebním kartám navíc patří kumulovaný limit v případě tzv. rodinného pojištění. Navíc, zatímco u některých pojistitelů pojem „rodina“ znamená dva dospělé a tři děti, u jiných jde jen o dvě děti. Vícečlenné rodiny mají smůlu. Karta Diners Club tak spolehlivě řeší potřebu např. kvalitního rodinného pojištění, přitom se nerozlišuje, zda jde o soukromou nebo služební cestu. Například rodina se čtyřmi dětmi si nemusí kupovat další cestovní pojištění pro cesty do zahraničí, pokud náklady na cestu zaplatí touto kartou.

Cestovní pojištění je součástí všech hlavních i dodatkových karet Diners Club. Držitel dodatkové karty Diners Club je pojištěný bez nutnosti cestování společně s držitelem hlavní karty. (Výjimkou jsou karty Diners Club Pure, které jsou obecně bez pojištění.)

Příklad pro rodinu se třemi dětmi

Pokud bude cestovat držitel jedné karty Diners Club, první tři osoby včetně držitele budou pojištěné na 3,5 mil. Kč, další dvě osoby se budou dělit o limit 3,5 mil. Kč, takže každá ze 4. a 5. spolucestující osoby bude pomyslně pojištěná na částku 1,75 mil. Kč. Pokud by např. manželka držitele karty měla dodatkovou kartu Diners Club, opět jsou pojištěné další 3 osoby na plnou částku (tj. v tomto příkladu jsou souhrnně pojištění 2 držitelé karty na částku 3,5 mil. Kč, dalších 6 spolucestujících osob opět na 3,5 mil. Kč a další spolucestující osoby nad tento počet mají limit kumulovaný z částky 3,5 mil. Kč.).

Zdá se vám to složité? Pak mám pro vás jednoduché pravidlo:

Zapamatujte si číslo 14 mil. Kč. To je maximální limit pro plnění pojišťovny z pojištění léčebných výloh a úrazu na jednu kartu Diners Club.

Porovnání cen pojištění

Pokud cestujete do zahraničí a nemáte jiným způsobem řešené kvalitní pojištění, vlastnictví karty Diners Club se vám může pomyslně „zaplatit“ již při první cestě. Pro rodiny s dětmi to platí absolutně. Pro lepší pochopení jsem připravil modelový příklad:

Rodina, 2 dospělí, 2 děti do 18 let, 14denní pobyt, Itálie

 Společnost Léčebné výlohy Odpovědnost Úraz  Cena
Allianz pojišťovna 3 000 000 Kč 5 000 000 zdraví / 2 500 000 Kč majetek nepojištěno 1260 Kč
Česká pojišťovna 3 000 000 Kč 2 000 000 Kč zdraví / 1 000 000 Kč majetek / 500 000 Kč finanční 200 000 smrt / 100 000 Kč trvalé následky / 20 000 Kč denní odškodné 1254 Kč
ERV pojišťovna 3 000 000 Kč 1 000 000 Kč 200 000 Kč 1580 Kč
Pojišťovna VZP 3 000 000 Kč 2 000 000 Kč nepojištěno 952 Kč
Vitalitas pojišťovna 5 000 000 Kč nepojištěno nepojištěno 1064 Kč
Vitalitas pojišťovna 5 000 000 Kč nepojištěno nepojištěno 378 Kč (pouze pro klienty OZP)
Diners Club 3 500 000 Kč 37 500 000 Kč 3 500 000 Kč 650 / 990 / 1490 / 1990 / 2490 Kč podle typu karty

Pro seriózní porovnání jsem použil zástupce tří komerčních pojišťoven s kvalitním pojištěním bez dalších připojištění a dvě dceřiné společnosti zdravotních pojišťoven. Již při první cestě náklady na základní cestovní pojištění do zahraničí pro 4 osoby běžně vyšplhají nad 1000 Kč. V případě volby doplňkových připojištění, nebo při destinaci mimo Evropu se cena razantně zvyšuje. Pro jistotu zdůrazňuji, že nebylo cílem sjednat levné pojištění, ale kvalitní pojištění a za rozumnou cenu.

Kompletní parametry cestovního pojištění ke kartám Diners Club

Rozsah pojistného krytí Limit pojistného krytí
Pojištění léčebných výloh a asistenčních služeb  
–  léčební výlohy 3 500 000 Kč
–  asistenční služby 1 750 000 Kč
–  limit na akutní zubní ošetření 10 000 Kč
–  spoluúčast 0 Kč
Pojištění náhradního pracovníka 35 000 Kč
Pojištění přivolané osoby 35 000 Kč
Pojištění zavazadel a věcí osobní potřeby 35 000 Kč
–  limit na jednu věc 5 000 Kč
–  spoluúčast 0 Kč
Pojištění zpoždění zavazadel během letecké dopravy 10 000 Kč
–  spoluúčast 6 hodin
–  limit na hodinu 2 500 Kč
Pojištění zpoždění letu 10 000 Kč
–  spoluúčast 6 hodin
–  limit na hodinu 2 500 Kč
Pojištění právní pomoci a kauce v případě dopravní nehody  
–  právní pomoc 100 000 Kč
–  kauce v případě dopravní nehody 100 000 Kč
Pojištění úrazu  
–  smrt následkem úrazu 3 500 000 Kč
–  trvalé následky úrazu 3 500 000 Kč
–  smrt následkem úrazu – dítě 100 000 Kč
–  trvalé následky úrazu – dítě 100 000 Kč
–  akumulovaný limit na nehodu na jednu kartu 14 000 000 Kč
Pojištění odpovědnosti za škody  
–  na zdraví a na majetku 37 500 000 Kč
–  spoluúčast 0 Kč

Kumulovaný limit v cestovním pojištění

Kumulovaný či souhrnný limit stanovuje maximální částku, tj. horní hranici plnění, kterou pojišťovna bude plnit v rámci jednoho pojištění (tj. v rámci pojištění k jedné platební kartě).

Příklad:

K platební kartě máte cestovní pojištění pro rodinu (s max. 3 dětmi) s limitem 3 mil. Kč. Pokud cestují dvě osoby, každá z nich je teoreticky pojištěna na 1,5 mil. Kč. V případě 5 osob klesá teoretická částka na 600 000 Kč/os. Např. při dopravní nehodě všech pojištěných by kumulovaný limit 3 mil. Kč nemusel stačit, přestože na první pohled se jeví jako dostatečný.

Nekumulovaný limit, tj. plné krytí všech pojištěných najdete pouze u cestovního pojištění ke kartám ČSOB a Komerční banky. Ostatní vydavatelé karet mají limit cestovního pojištění kumulovaný. U karet Diners Club je kumulovaný limit v objemu 14 mil. Kč na jednu kartu.

Nevýhody karet Diners Club

Vše má své klady i zápory, podobně karty Diners Club mají své stinné stránky.

Horší akceptační síť

V České republice se počet akceptačních míst karet Diners Club už blíží k počtu ostatních karet, ale přesto běžně v praxi narazíte na místa, kde vám Diners nevezmou (například Diners neakceptují Decathlon, Takko, Deichman, Lékarny Dr. Max, Drogerie Teta, Apple iTunes, Google Play, Microsoft Store, Ryanair apod.)

V případě bankomatů v ČR karty Diners Club akceptují bankomaty České spořitelny, GE Money Bank, Raiffeisenbank a ČSOB (včetně bankomatů Oberbank, Raiffeisenbank im Stiftland, Sberbank a Waldviertler Sparkasse). Naopak je neakceptují bankomaty Komerční banky a UniCredit Bank.

V zahraničí je to různé. Například v Polsku a na Slovensku je to s akceptací Diners Club velmi dobré, podobně jako u ostatních karet. Velmi dobrá akceptace platí pro balkánské státy. V Německu s kartou zaplatíte spíše na čerpacích stanicích a u větších obchodníků, v Turecku skončíte na úrovni Istanbulu a dál už kartu použijete obtížně. Nicméně akceptační síť se stále rozrůstá.

Karetní společnost Počet obchodníků v ČR Počet bankomatů v ČR
American Express 16 000* 729
Diners Club 65 608 4280
JCB 48 967 2853
MasterCard 79 810 4433
Visa 79 816 4433

Zdroj: Sdružení pro bankovní karty, Komerční banka. Stav k 31. 12. 2013. 

* Odhad autora článku, pro rok 2013 nejsou dostupná veřejná data.

Poplatky na čerpacích stanicích na Balkáně

Při platbě kartou Diners Club v Srbsku, Chorvatsku, Makedonii a Černé Hoře vám tamní frenčízy budou účtovat paušální poplatek za každou platbu na čerpací stanici. Jde o zvláštní specifikum a týká se jen karet Diners Club a jen čerpacích stanic bez ohledu na to, za jaký sortiment zaplatíte. Výše poplatku je v ekvivalentu 30 Kč/transakce.

Absence čipu a bezkontaktní technologie

Karty Diners Club jsou embossované a mají jen magnetický proužek. Tím spolehlivě zaskočíte některé pokladní v obchodech, které si na magnetické karty odvykly. Americký Discover, který Diners Club vlastní, připravuje migraci na čip a bezkontaktní technologii.

Nevsázet vše na jednu kartu, ale můžete se na ni spolehnout

Mezi základní pravidla pro přežití bez hotovosti je nevsázet vše na jednu kartu, vždy mějte po ruce ještě další. Podobným způsobem je potřeba přistupovat ke kartám Diners Club. Mají své nesporné výhody, ale i omezení v akceptaci.

Pokud chcete či potřebujete kvalitní kreditní kartu, která vám zajístí férové podmínky služeb a ještě se o vás postará v cizině, alternativu s obdobnými paramery v Česku nenajdete. A když budete mít ještě debetní kartu MasterCard a Visa vaší banky, dostanete ideální kombinaci služeb za dobrou cenu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).