Hlavní navigace

Dilema Fedu: chuť zvednout úroky versus Brexit a recese zisků

18. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Americká data se lepší a rétorika Fedu se přiostřuje již několikátý den v řadě. Včera to byli další tři členové FOMC v čele s jinak holubičím Lockhartem, kteří trhy varovali, že podceňují možnost zvýšení úroků v červnu, resp. v červenci.

Trh se tak sice pohnul ve směru více jestřábí komunikace americké centrální banky, avšak červnovému zvýšení úroků přisuzuje stále jen mizivou šanci na zvýšení úroků a to ve výši 12 % (pro konec července je to 28 %). Jestli má tedy rétorika Fedu vyslat rozhodující signál o tom, zdali “to” bude červen, červenec či eventuálně nějaký jiný měsíc, pak to může být jen slovo šéfky FOMC Janet Yellenové. A ta má shodou okolností naplánovanou řeč na 6. července – tedy tři dny po zveřejnění statistik z trhu práce za květen.

skoleni_15_4

Každopádně je však jasné, že má-li Fed přikročit k utažení své politiky, musí mít oporu v datech. A ty se nyní po zveřejnění dubnových údajů za maloobchod, průmysl a inflaci jeví relativně dobře. Dokonce tak dobře, že náš běžící odhad pro růst HDP ukazuje na to, že americká ekonomika by mohla aktuálně růst více než tříprocentním tempem. Připočteme-li k tomu, že jádrová inflace (CPI index) se drží nad 2 %, ropa jede nahoru a že míra nezaměstnanosti je 5 %, pak z pohledu měnové politiky tedy opravdu asi není co řešit.Proč tedy Yellenová & spol. trhu srozumitelně nesdělí, že hodlá za měsíc zvednout úroky, když je vše tak makroekonomicky jasné? Existují dva důvody, proč je opatrnost na místě. Prvním z nich je BREXIT, neboli nejistota ohledně výsledku referenda o vystoupení Británie z EU. Druhou je důvod k obezřetnosti z možné reakce trhů s rizikovými aktivy. Akciové trhy v USA a západní Evropě totiž čelí recesi zisků a tak rychlé šlápnutí na brzdu ze strany Fedu by byl jen další medvědí bodycheck, který by trhy mohl snadno seslat výrazněji dolů.

Z výše uvedených důvodů stále nevidíme 15. červen jako možné datum pro další zvýšení úroků Fedu, byť si necháváme otevřená vrátka k tomu náš názor eventuálně změnit po výše zmiňovaném vystoupení Yellenové. Nicméně pokud se Britové rozhodnout 23. června v EU zůstat, tak konec července může být opravdu velmi pravděpodobným termínem pro další zvýšení úroků Fedu o dalších 25 bazických bodů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).