Hlavní navigace

Digitalizace přináší vyšší náklady

19. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Již od loňského roku dochází k postupnému vypínání televizních vysílačů. Zatím je vše v rovině testování a veškerý analogový i digitální signál je duplicitní. Rovněž se digitalizace netýká všech majitelů televizorů, ale jen těch, kteří využívají pozemních vysílačů. Rozhodně však tito televizní diváci nepatří mezi bezvýznamnou menšinu.

Přechod z analogového do digitálního vysílání má být dokončen do roku 2012. Je naplánováno postupné vypínání pozemních vysílačů, takže se nikdo nemusí hrozit, že vše proběhne najednou. Digitální vysílání je důležité pro všechny, kteří používají pro příjem televizního signálu anténu a pozemní vysílače. Majitelů satelitů nebo internetové televize se digitalizace netýká. Ti, kteří disponují kabelovým připojením, by měli zpozornět, nebo mohou být ve stejné situaci jako všichni diváci, kteří přijímají analogový signál z pozemních vysílačů. Rovněž se nezvyšuje koncesionářský poplatek, který je odváděn na podporu veřejnoprávní televize a jejího vysílání.

Pro každého, koho se digitalizace týká, se vyrojí řada otázek, které bude muset vyřešit. A to ještě před tím, než mu televizní obrazovka na jeho nerozhodnost odpoví zrněním. Nejdůležitější otázkou je, zda má televizor v sobě zabudovaný technické zařízení zvané set-top box. Pokud ano, je kontinuita ve změně vysílání vyřešena. Informace o své televizi každý nalezne v manuálu přibaleném ke každému přístroji. Ostatní, jejichž televizor je starší výroby, se musejí rozhodnout, zda si pořídí set-top box, anebo zvolí jinou možnost k zachování (a případně i rozšíření) televizní nabídky.

Set-top-box

Hodnota zařízení zvaného set-top-box se v internetových obchodech pohybuje okolo jednoho tisíce korun (a více). Je to jakýsi převaděč digitálního signálu na analogový, jež je zapojen mezi anténou a televizí. Z pohledu výdajů, se jedná o jednorázovou investici.

Nutný pro příjem digitálního vysílání a jeho následný převod do televize, která podporuje analogový signál. Rovněž se set-top-box používá ve spojení s kabelovými poskytovateli, kteří přecházejí na digitální signál. V obou případech vede použití set-top-boxu rozšíření stávajícího počtu televizních stanic. Set-top-box pro příjem digitálního vysílání z pozemní soustavy vysílačů lze pořídit zhruba od jednoho tisíce korun, jeho protějšek určený pro kabelové připojení se pohybuje od hranice dvou tisíc korun.

Rozšíření televizní nabídky

Jestliže však není set-top box vítaným pomocníkem, může se každý rozhodnout na přechod k získání televizního signálu prostřednictvím kabelové přípojky, satelitu nebo zvolit internetovou televizi. Záleží jen na každém uživateli, jaký způsob příjmu televizního signálu si zvolí. Ať už to bude jakýkoliv, v žádném případě není zbaven plateb koncesionářských poplatků. Každý by se měl připravit na pravidelné platby a tudíž i výdaje navíc.

Každý poskytovatel televizních kanálů má své nabídkové balíčky, které jsou závislé na programové škále a platbách za jejich pořízení. Pro větší přehlednost jsou veškeré možnosti příjmu TV signálu rozděleny do kategorií. Je však nutné počítat s tím, že se jednotlivé programové balíčky mohou lišit jak v počtu televizních stanic, tak i v jejich jmenném složení. Proto je nutné zvolit si předem základní požadavky na počet a složení televizních programů a potom porovnávat jednotlivé nabídky podle ceny, případně dalších nabízených kanálů.

Kabelová televize

Kromě nabídky speciálních set-top boxů určených pro příjem kabelové digitální televize, hrají roli i balíčky od jednolitých poskytovatelů. V České republice operuje jediná celoplošná kabelová společnost, a tou je UPC Digital. Mimo ni jsou v jednotlivých regionech zastoupeni i další poskytovatelé. Namátkou je to Moravia televize, Elsat nebo RTV-5.

Srovnání vybraných základních nabídek kabelové televize
Název společnosti Název balíčku Počet programů Cena za měsíc
UPC Digital Základní nabídka Starter 16 299 Kč
Moravia televize Omezená nabídka 19 150 Kč
Elsat Základní nabídka České Budějovice 32 250 Kč
RTV-5 Nabídka 1 24 120 Kč

Zdroj: webové stránky

Současně lze různé programy dokupovat. Mezi balíčky se to hemží tématickými názvy, jež cílí na různé věkové skupiny. Ať už pro malé děti, příznivce dokumentů, sportovní fanoušky, přes filmové kanály až po programy s erotickou tématikou. Ceny jsou rovněž rozmanité a odpovídají šíři a kvalitě kanálů. Například balíček Plus od UPC Digital vyjde na jednu korunu měsíčně. Divák tak získá možnost sledovat další čtyři programy v podání Nova Cinema, CNBC, DW-TV a Euronews.

Základní programový balíček

Do základního programového balíčku patří veškeré televizní stanice, které se šíří prostřednictvím pozemního vysílání. Jde o tyto programy: ČT1, ČT2, ČT4 Sport, ČT24, Nova, Prima a místní informační (regionální) kanály. Časem k nim přibude Barrandov, Febio, Z1, Óčko, Pohoda, TRA, TV7.

Satelity

Nabídka firem, které poskytují satelitní vysílání, je v tuzemsku členitější, než je tomu u kabelových poskytovatelů. Je na národní úrovni působí kromě UPC Direct nebo Digi TV. Samozřejmostí jsou i lokální nebo regionální poskytovatelé. Kromě programové nabídky je nutno vzít v úvahu i technické náležitosti satelitního příjmu. Jedná se především o jednorázové investice do parabolické antény, hlavicové jednotky a vnitřního zařízení, které nese název set-top-box. Cena za tento set se pohybuje od dvou tisíc korun. U satelitů je nutné mít na zřeteli i úskalí cenové sazby za aktivaci satelitních karet.

Srovnání vybraných základních nabídek satelitního příjmu televize
Název společnosti Název balíčku Počet programů Cena za měsíc
Digi TV Základní balík 43 260 Kč
UPC Direct Základní nabídka Rodina 35 689 Kč

Zdroj: webové stránky

Internetová televize

Dominantním hráčem u nás poskytující internetovou televizi zvanou též jako IPTV je bezpochyby Telefónica O2 Czech Republic, která využívá svého postavení na trhu pevných telefonních linek a vysokorychlostního internetu ADSL. Kromě ní lze objednat i televizní programy u řady dalších poskytovatelů. Jedním z nich je i služba Volný TV.

skoleni_15_4

Srovnání vybraných základních nabídek internetového příjmu televize
Název společnosti Název balíčku Počet programů Cena za měsíc
Telefónica O2 Czech Republic O2 TV Zábava 25 448,63 Kč (547,40 Kč)*
Volný TV Volný TV 10 296 Kč

Zdroj: webové stránky

Závěr

Je na každém, jakou zvolí technologii pro příjem televizního vysílání. Naskýtá se mu pestrá řada mnoha poskytovatelů a jejich služeb, které však svou rozsáhlostí překonávají rozsah článku a oborové zaměření serveru Měšec.cz.

Jakou technologii využíváte při příjmu televizního signálu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).