Hlavní navigace

Desetník: Zářijové změny... sazebníků i jiné

11. 9. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Úvodní zářijové dny byly plné změn - a nejen ve vrtkavém počasí. Nový školní rok využilo k úpravě sazebníků několik bank a jiné se ještě chystají, prezident vyměnil vládu, která připravuje změny na všech frontách, a RM Systém a Modrá pyramida změnily majitele... kdo bude další?

DESETNÍK 89/2006 (28. 8. 2006 – 10. 9. 2006)

Změny v podpoře bydlení?

Nová vláda se ještě nestihla na svých židlích ani pořádně usadit, natož zajistit si podporu Poslanecké sněmovny, a už chystá změny. Není divu – povolební vyjednávání, handrkování a hašteření trvalo příliš dlouho a čekání ODS na vládní posty ještě déle.

Zda je lepší levicová, nebo pravicová vláda ponechám na posouzení každého čtenáře a výměny názorů mezi přáteli. Informace, které vyplouvají na povrch při změně vládního kabinetu ale jednoznačně vypovídají o tom, že je dobré čas od času Strakovu akademii trochu provětrat – a v zásadě je jedno, zda zleva či zprava.

Stačilo, aby na křeslo ministra financí usedl nový člověk, a už se ozývá vicepremiér Petr Nečas, že schodek rozpočtu podle rozpočtu připraveného minulou vládou nebude 88 mld. Kč, ale rovných 100 mld. Kč. Že by přeci jen měl některý z pánů ministrů rozbitou kalkulačku?

Ovšem i další ministerstva a vládní úřady čekají nemalé změny – i v rozpočtech. A radovat se mohou majitelé nájemních bytů obývaných „regulovanými nájemníky“. Nový ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič prohlásil, že je alespoň částečně odškodní a dá jim přístup k penězům ze Státního fondu rozvoje bydlení. Smutní mohou být ale ti, kteří využívají současné programy podpory bydlení. Jejich programy budou omezeny.

Návrhy ministra na odškodnění majitelů domů pravděpodobně neplynou jen z pravicové orientace ODS, ale i z hrozby přitékající z evropského soudního dvora. Pro odškodnění je též drtivá většina čtenářů Měšce, kteří odpověděli na anketní otázku „Jste pro odškodnění majitelů domů?“.

Změny se týkají též náměstků ministrů. Je to pochopitelné – náměstek je jakýsi mezistupeň mezi čistě politickou a čistě odbornou funkcí na ministerstvu, a tak každý šéf resortu si chce přivést lidi, kterým věří. Zůstávají jen nadstraničtí náměstci, kteří si své místo dobyli vysokou profesionalitou a odbornou způsobilostí.

Ponechání současných náměstků není v některých případech ani možné. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek kupříkladu nemohl své tři náměstky, které zdědil po svém předchůdci Davidu Rathovi, ani sehnat – den před Julínkovým nástupem do úřadu si vzali dovolenou a nezvedali ani telefony… i to leccos svědčí o politické kultuře v Česku.


RM-Systém s novým majitelem

RM-Systém, organizátor volného mimoburzovního trhu, změnil majitele. Společnost J&T ho prodala… společnosti Fio.

RM-Systém organizuje volný trh s akciemi, které v mnohých případech nejsou obchodovány na Burze cenných papírů Praha. Tam mohou drobní akcionáři nakoupit či prodat své akciové podíly, aniž by využívali služeb prostředníků (obchodníků s cennými papíry) nebo prodávali akcie přímému kupci.

Cena, za kterou Fio RM-Systém koupilo, nebyla zveřejněna. Jasné záměry ještě nesdělil ani kupec, který je hodlá představit zítra. Dle informací z RM-Systému je změna majitele pozitivní zprávou, neboť nový majitel je stejně jako RM-Systém zaměřen především na drobné akcionáře.


Modrá pyramida opouští Českou pojišťovnu

Komerční banka se dohodla s Českou pojišťovnou o prodeji 10% podílu v Modré pyramidě. V krátké době je to druhý prodej ze skupiny České pojišťovny, resp. PPF. Není náhodou, že prodeje probíhají v době, kdy jiná společnost z této skupiny – Home Credit – významně expanduje na východ, což je rozhodně kapitálově náročná operace. Nedivil bych se, kdyby došlo k dalšímu odprodeji součástí skupiny. A že má co nabídnout… že by se do prodejního katalogu dostala nakonec i Česká pojišťovna?


Změny v bankovních poplatcích

Nový školní rok některé banky využily k úpravě svých sazebníků. Klienti se dočkali jak snížení, tak zvýšení poplatků.

Nejvíce změn potkalo klienty Raiffeisenbank, u níž od 1. září vstoupil v účinnost již o prázdninách avizovaný sazebník. Převážně se jedná o změny směrem vzhůru, zejména u vedení účtů a balíčků, ale naleznou se i změny směrem dolů. Protože jsme změny v sazebníku již rozebírali, nebudu je zde vyčítat znovu – nechť vám poslouží odkaz na článek „Desetník: Týden ve znamení Raiffeisen“, v němž jsou plně probrány. Připomínám jen, že Raiffeisenbank je bankou, do jejíž rukou přešla v nedávné době eBanka.

Nový sazebník má od 1. září též Poštovní spořitelna. Ovšem změny byste v něm hledali marně. Jediná úprava, k níž došlo, bylo zavedení zasílání elektronického výpisu z účtu, které je zdarma, stejně jako zasílání papírového výpisu… tedy, zdarma. Řekněme v rámci ceny za vedení balíčku.

Volksbank si na změny počkala až do 7. září. Nesahala ale do stávajících poplatků, nýbrž zavedla nový účet – Aktiv konto. Založit si ho ale můžete pouze na pobočkách banky umístěných v prodejnách Kaufland. A jedná se o poměrně zajímavý produkt.

S kontem Aktiv získá klient platební kartu, internetové bankovnictví a kontokorent zdarma, přičemž nulový poplatek za vedení účtu bude zakotven ve smlouvě. Zdarma budou též veškeré došlé platby a platba na jiné účty vedené u Volksbank. Za veškeré elektronické platby do jiných bank je naúčtováno 6 Kč, pokud klient využije papírového příkazu, připlatí si na 29 Kč. Ostatní poplatky jsou účtovány podle standardního sazebníku.

dan_z_prijmu

Komerční banka také připravila změny. Změny Sazebníku KB k 15.9.2006 se týkají především úpravy stávajících textů u vybraných produktů tak, aby došlo k zpřesnění a větší srozumitelnosti. Žádné zásadní změny poplatků se nechystají, uvedla na náš dotaz Romana Ondrůšková, tisková mluvčí Komerční banky.


Změna na sesterském serveru Root.cz

Když už píši o změnách, nemohu opomenout tu, kterou připravil sesterský server Root.cz. K novému designu přidal i celou řadu nových funkcí a vylepšení. O těch si ale lépe přečtete přímo u kořene.

Prodá PPF Českou pojišťovnu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).