Hlavní navigace

Desetník: Zaplatíte kartou a dostanete odměnu

19. 5. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

V čem všem jsou Slováci napřed? Jak se dají posílat esemesky z internetu do všech sítí úplně zadarmo? Jakou odměnu můžete získat, když zaplatíte platební kartou?

DESETNÍK 10/2003 (6.5.2003–18.5.2003)

Tématem číslo jedna uplynulých deseti pracovních dnů byla reforma veřejných financí. Vládní sestava se z čirého zoufalství pokouší dát dohromady nejméně bolestný kompromis, kterým by snad ušetřila dýchavičnému rozpočtu nějakých 80 mld. Kč.

Základní podoba celého záměru sklízí kritiku zprava i zleva, což může u někoho vyvolávat dojem, že třeba ani nemusí být tak špatná. Kompromisní výsledek však, zdá se, postrádá výraznější koncepci (kterýmkoliv směrem) a spíše se jedná o slepenec nejznámějších receptů z kuchařky „Jak snadno snížit výdaje a zvýšit příjmy, aniž by si toho někdo všiml“.

Nejhorší je, že našinec ani neví, jestli mu má malá razantnost reformy vadit. Jestli za ni naopak nemá být vděčný; vždyť kdo by si chtěl utahovat opasek o tři dírky, když stačí jen jedna (nebo raději udělat ještě jednu někde mezi současnou a první, že). Kdyby aspoň bylo možné předpovědět, jestli se razantní šlápnutí na brzdu vyplatí více než pomalejší ubírání plynu.

Na plný plyn jedou třeba na Slovensku a začínají být ve všem napřed – hokej můžeme pominout, ale do EU se dostali o měsíc dřív a především s onou reformou veřejných financí jsou mnohem dál a odvážnější. Deregulace, privatizace, daňové změny (rovná daň 20 %) a rušení bezplatných veřejných služeb dopadají na těžce zkoušené občany jako pověstné biblické rány. Přitom ale těžko říci, kdo na tom s ohledem na rychlost a razanci reforem bude za pár let lépe.



Česká politická elita si většinou neumí zamést před vlastním prahem. Není divu, že čas od času u nás musí zamést „vyšší moc“ ze zahraničí – i když skoro 11 miliard za to, aby Vladimír Železný konečně přestal se svým sobotním kázáním, je docela hodně. Ani odvolání nepomohlo – do „železného fondu“ už najisto přispěje každý z nás jednou tisícovkou. 



„Seshora“ naštěstí přišla aspoň jedna dobrá zpráva – o rychlejším konci základní vojenské služby. Když všechno vyjde tak, jak má, poslední odvedenci by mohli nastupovat v lednu 2004, což je proti původnímu plánu o dva roky dříve. Otazník však visí nad civilní službou – podle logiky věci by měla skončit ke stejnému datu, ministr Škromach však touží po těch, kteří už se civilce upsali, ale čekají na vypršení odkladu, ti by prý měli civilně sloužit i při zrušené vojně.

Civilkáři jsou totiž v dnešní době jedinou záchranou neziskových organizací a zdrojem levné pracovní síly ve školství i zdravotnictví. Logicky budou chybět. Nikdo však nevysvětlil, proč by na špatně nastavený systém měli doplatit často velmi vzdělané vrstvy mužské populace, které měly jen tu smůlu, že si šikovně nezařídily modrou knížku a ze dvou možností si vybrali tu dnes méně výhodnou. 



Do druhého čtení přes odpor ODS (sic!) prošel zákon o omezení plateb v hotovosti. Částky nad půl milionu korun by měly být převáděny pouze a jenom v bezhotovostní formě s výjimkou výplat mezd či důchodů, výplat z penzijních fondů, transakcí na přepážkách bank a úschovy peněz u notáře.

Tímhle omezením se má zabránit praní špinavých peněz, ale například běžná – i když dost zvláštní – praxe, kdy se za nemovitost platí hotově (ano, nedivte se, řada realitních kanceláří, i těch, co si říkají seriózní, chce od klienta platbu v hotovosti), bude i nadále realizovatelná – vyberete si miliony v bance, uschováte je u notáře, odkud si je vybere druhá strana a uloží si je na svůj účet. 



Univerzitní karty
Dost ale velké politiky. Podívejme se třeba za studenty. Česká spořitelna totiž ve spolupráci s Univerzitou Karlovou začala vydávat co-brandované platební karty Maestro pro študáky, kantory i absolventy školy. Kromě designu s Karlem IV. zatím moc výhod neslibují, spořitelna spíše sází na to, že karta podpoří prestiž svého majitele.

Kdyby však spořitelna chtěla skutečně vědět, co trápí studenty Univerzity Karlovy, pak to není potřeba dokazovat prestiž pomocí platební karty, ale kromě jiného květnové zdražení menzovních obědů z 20 Kč na 25 Kč, a když už jsme u toho, třeba i zrušení desetitisícové prémie, kterou spořitelna slibovala všem, jež si u ní založí studentské konto a školu absolvují s červeným diplomem. 



Česká spořitelna se také vrhla na hmotnou motivaci klientů, kteří využívají její platební karty. Za každých 20 Kč zaplacených kartou dostane klient 1 bod, za příslušný počet bodů pak může získat buď roční vedení karty zdarma nebo dárek od banky. Příklad: 3.000 bodů (60.000 utracených korun v obchodě) znamená propisku se zabudovaným rádiem, olé!



Stavební spořitelna Wuestenrot konečně snížila úrokové sazby, takže její aktuální nabídka vypadá takto: spořící tarif (2,5 % z vkladů, 5,3 % z úvěru), úvěrový tarif (1,5 % z vkladů, 4,4 % z úvěru), bonusy při dlouhodobém spoření zůstávají zachovány (po sedmi letech spoření získáte 40 % úroků navíc). 



U Poštovní spořitelny, která změnila design svých internetových stránek, si až do konce května můžete vzít zvýhodněný spotřebitelský „Úvěr na dovolenou“, u něhož je odpuštěn počáteční poplatek za poskytnutí. Jedná se o podobnou akci, jakou vloni měla ČSOB. 



V předminulém týdnu České dráhy zveřejnily soubor cenových změn, které se na kolejích odehrají na začátku června a července. Novou strategii nahlásila také eBanka a staronový šéf Živnostenské banky, Jiří Kunert, chce zvýšit podíl banky na trhu pomocí zlevnění některých služeb. Že bychom snad pocítili výhody konkurence na vlastní kůži?



Mobilní operátor Oskarmobil po boji získal vytouženou internetovou doménu, takže do vyhledávací lišty stačí napsat jen www.oskar.cz. Zároveň Oskar představil novou službu Moje rodina s novým tarifem Junior, o nichž obou vám podrobný článek přineseme v zítřejším vydání.

Ty z vás, kteří to ještě nevědí, jistě potěší zpráva, že na internetu existuje možnost posílat esemesky do sítí všech tří operátorů zdarma. Na adrese www.smsoperator.cz naleznete tradiční formulář pro odeslání zprávy. Napsat můžete až 1.000 znaků s tím, že zpráva bude každých 80 znaků přerušena reklamou, což je de facto cena, kterou za použití brány platíte.

Brána je otevřenější než témobilové t-zones.cz, protože je pro všechny a bez registrace, zároveň se obsluhuje příjemněji než brána Eurotelu, protože nemusíte vyplňovat divné kontrolní kódy. Nepříjemná je pouze častá přetíženost systému; esemesky se pak řadí do dlouhých front, takže ta vaše může přijít na řadu až za několik hodin. Na posílání nějakých žhavých novinek to opravdu není. Ale díky aspoň za tu možnost. 

dan_z_prijmu



Uprostřed všech špatných zpráv o nutných reformách, krizích a recesích všude kolem, stávkách a protestech, si člověk musí vždy najít nějaké to světýlko na konci tunelu, které by ho přeneslo přes chmurné perspektivy vývoje. Někdo si vystačí tím, že veškeré dění odsune čarovnou a dnes znovu aktuální formulí “Všichni žijeme v Matrixu“, jiný vezme za vděk tím, že klienti Union banky konečně mohou k většině svých peněz, další zase najde naději v drobné zprávě o tom, že se z krize vyhrabala společnost Playboy Enterprises. To na tom lidstvo přece nemůže být tak zle, co říkáte? 



Mějte se pěkně a u dalšího Desetníku nashledanou.

Myslíte si, že by reforma veřejných financí měla být mírná, nebo naopak razantní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).