Hlavní navigace

Desetník: Vlastní bydlení nepodraží?

4. 10. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Centrální banka zvyšuje úrokové sazby a očekává se jejich další růst. Hypoteční banky a stavební spořitelny ale reagují opačně – sazby dokonce snižují. Co nového se událo v hypotékách? Jak byla čilá státní správa a jaké nepříjemnosti pro občany připravuje?

DESETNÍK 43/2004 (20. 9. 2004 – 3. 10. 2004)

Vlastní bydlení nepodraží?

Banky nás již delší dobu straší připravovaným růstem úrokových sazeb úvěrů na bydlení. Není divu, Česká národní banka zvýšila své úrokové sazby, a to znamená zdražení finančních zdrojů ostatních (komerčních) bank. Pozorným klientům také jistě neušlo zvýšení úrokových sazeb spořících produktů (spořící účty, termínované vklady), které tlačí úroky z úvěrů vzhůru. Hrozby bank jsou ale zatím více méně plané.

Ostrá konkurence v bezpečném úvěrování bydlení je zřejmě tou příčinou, proč žádná z bank nechce zvednout sazby jako první. Naopak – snaží se všemožně klienty přilákat… a udržet.

Česká spořitelna je jedním z dokladů nevole začít se zdražováním jako první, a naopak zlevňuje. Očekáváme, že letos dojde ještě k dalšímu zvýšení repo sazby. Chceme proto před tím poskytnout klientům co možná nejvýhodnější podmínky pro čerpání hypotéky, je citován Kamil Kosman, ředitel úseku financování nemovitostí a hypoték České spořitelnytiskové zprávě.

Každý nechť si tvrzení přeloží sám. Já z něj cítím snahu zamaskovat tvrdost konkurenčního boje, který nedovoluje navzdory krokům centrální banky úrokové sazby hypoték zvýšit.

Jiným směrem se vydala Raiffeisenbank, která sice pouze nezvyšuje úrokové sazby, ale navíc přidává zvýhodněný balíček pojištění – Triga. Ten obsahuje vesměs pojištění, která jsou buď nezbytná, nebo je zodpovědný dlužník beztak uzavírá – pojištění majetku, rizikové životní pojištění na nesplacenou část hypotečního úvěru a pojištění denní dávky při pracovní neschopnosti (zřejmě nejdiskutabilnější součást vzhledem k čekacím lhůtám před zahájením výplat).

S novinkami a zlepšeními přicházejí i stavební spořitelny. V uplynulé dekádě to byla Wuestenrot stavební spořitelna, která půjčí nově i bez počátečního vkladu (případně s 10% nebo 30% vkladem), a úrokové sazby překlenovacích úvěrů se pohybují od 3,9 %. „Od“ v tomto případě znamená maximálně 6,9 %.

O den dříve, než zveřejnila Česká spořitelna snížení úrokových sazeb hypoték (pro pořádek: garantovanou sazbu s fixací na pět let na 5,29 % z 5,69 % a roční fixace se usadila na 3,49 % při zachování prime rate na 2,99 %), přinesla Modrá pyramida tiskovou zprávu s názvem „Zatímco úrokové sazby hypoték rostou, Modrá pyramida sazby nemění“. Přitom úrokové sazby překlenovacích úvěrů se nemění v rozmezí od 4,7 do 7,1 % a sazby řádných úvěrů od 3 do 5 %.

Co říkají na dlouhou a krátkou fixaci odborníci z hypotečních bank? Čtěte v článku „Dlouhá, nebo krátká fixace – rada odborníků

Shrnuto: Úrokové sazby nejspíš vzrostou. Tomu se jistě nevyhneme. Nenaruší-li se ale konkurenční prostředí, zřejmě nebude růst tak velký, jak se nás snaží banky přesvědčit. Otázkou jen zůstává, kolik si přisadí hypoteční banky při změně fixace nad tržní úrokovou sazbu.


Zprávy státní správy

Prvním čtením prošla novela zákona o dani z příjmů, která mj. zavádí společné zdanění manželů s dětmi a daňové slevy ve výši 6000 Kč na dítě místo dosavadní odčitatelné položky. Zákon by měl vejít v účinnost k 1. lednu 2005.

Naopak se zákonem, který by měl opravit chyby v zákoně o dani z přidané hodnoty, to nevypadá nijak růžově. Tři měsíce po chaotickém schválení „alespoň něčeho“, aby nás z Evropské unie nevyhodili a mohli jsme „bez obtíží“ obchodovat se zbytkem Evropy. Bohužel, dodnes chyby, nastříhané horkou jehlou, nejsou odstraněny, obchodníci se topí v nejasných pojmech a bojí se daňových kontrol. A budou se bát ještě dlouho. Podle posledních zpráv by novelizace zákona o DPH měla proběhnout k 1. lednu 2005 navzdory urgencím ze strany Ministerstva financi a mnohým apelům na Parlament.

Zato experimentů vláda připravuje více než dost. Ministerstvo pro místní rozvoj se rozhodlo, že předlužených občanů přibývá a že je třeba s tím něco udělat – oddlužit je. Již tři roky se připravuje zákon, na jehož základě by za jistých podmínek byla odpuštěna občanům část dluhů (musí s tím souhlasit všichni věřitelé, dlužník se musí podřídit splátkovému kalendáři a pět let se ho držet apod.). Současný ministr chce přípravu zákona urychlit. A kdo „oddlužení“ zaplatí?

Ministerstvo pro místní rozvoj je skutečně aktivní. Na jedné straně chce připravit dlužníky o dluhy, na druhé chce připravit majitele nemovitostí o nemovitosti. Na základě vládního prohlášení připravuje zákon o vyvlastnění za náhradu (novela stavebního zákona), který specifikuje důvody, pro něž lze k vyvlastnění přistoupit. Vedle stavby vodovodů, plynovodů a kanalizací se jedná například o výstavbu parku. Jste-li tedy vlastníkem například stavební parcely v centru města, začněte se bát – zastupitelstvo se může rozhodnout o zbudování parku a místo lukrativního pozemku vám zbude chabá finanční náhrada a oči pro pláč. A když se zastupitelstvo vymění a park se rozhodne zbudovat jinde? Že by váš pozemek prodalo jako stavební parcely za tržní ceny a vyvlastnilo někoho jiného? To jistě ne…

dan_z_prijmu


Krátce

Union banka začne vracet peníze. V prosinci uhradí 20 % z hodnoty uznaných pohledávek. Bývalí klienti se tak mohou těšit na příjemný vánoční dárek.

Poštovní spořitelna do konce října nabízí půlroční poplatkové prázdniny pro nové klienty. Od poplatků budou osvobozeny nejen výpisy a vedení účtu, ale také některé poplatky za transakce.

Má stát právo vyvlastnit soukromý majetek?

  • Ano, vše by mělo být státní.
    4 %
  • Ano, když ho potřebuje.
    0 %
  • Ano, v závažných odůvodněných případech.
    45 %
  • Ne, nemá.
    13 %
  • Ne, vyvlastnění je státní krádež.
    38 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).