Hlavní navigace

Desetník: Účty zadarmo

6. 10. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Už dlouho se u nás naříká nad tím, že zdejší banky mají proti svým zahraničním kolegyním příliš vysoké poplatky. V posledních dnech se však objevily náznaky toho, že by se situace mohla trochu zlepšit. Hned několik bank připravilo nabídku účtů bez poplatků.

DESETNÍK 20/2003 (22. 9. 2003 – 5. 10. 2003)

Nejvášnivější debatu v uplynulých deseti pracovních dnech trochu překvapivě nevyvolalo schválení nových podmínek stavebního spoření, ale úprava sazebníku, k níž přistoupila Živnostenská banka. Její současní i potenciální klienti zapáleně diskutovali nad tím, jestli je nový systém poplatků lepší, nebo horší než ten dosavadní, jestli se vyplatí přejít ke konkurenci a případně ke které.

Banky zlevňují, ale jen na dobu určitou

Současná situace je totiž docela zajímavá. Živnostenská banka přesunula svůj důraz na paušální programy, u nichž se neplatí dílčí poplatky (za měsíční poplatek můžete provést neomezený počet nezpoplatňovaných účetních transakcí).

Do toho eBanka výrazně zlevnila pro klienty, kteří u ní měsíčně protočí aspoň 15 000 Kč – takovým klientům (nejčastěji těm, pro něž se jedná o účet hlavní, tj. chodí jim na něj měsíční mzda) odpadne poplatek za vedení účtu. Platit se bude pouze za uskutečněné transakce.

A navrch Česká spořitelna a Poštovní spořitelna lákají nové klienty na akční nabídky. ČS do konce roku nabízí novým klientům balíček Výhodný program zdarma a balíček Komplexní program za poloviční cenu. Poštovní spořitelna zase slibuje půlroční poplatkové prázdniny klientům, kteří si u ní do konce roku založí některý z postžirových účtů. Dílčí zlepšení přinesla i Raiffeisenbank, která své dosavadní balíčky Kompletkonta vybavila novými službami (např. pojištěním proti krádeži platební karty) při zachování stejné ceny.

Na první pohled se tedy zdá, že tuzemské banky se možná konečně začnou přetahovat o klienty. Druhý pohled je už o něco střízlivější – jednak se zvýhodnění týkají v naprosté většině pouze časově omezených nabídek a nových klientů a jednak není jisté, že banka po úspěšném verbování úplně nezmění cenovou politiku.

V této souvislosti celkem hrozivě vyznívá nedávná informace ČTK, že je možné v relativně blízké budoucnosti očekávat zvyšování poplatků za služby přímého bankovnictví. Jakmile banky většinu svých klientů naučí využívat telefonní nebo internetové bankovnictví, přijdou o příjmy z vysokých poplatků za operace na pobočkách a celkem logicky si je budou chtít vynahradit jiným způsobem.

Další finanční novinky

Česká spořitelna připravila akční nabídku i v oblasti úvěrů – do konce roku snižuje sazby spotřebitelských půjček o 1 %. Komerční banka zase představila tzv. Perfektní půjčku, což je hotovostní neúčelový úvěr bez poplatků za poskytnutí a vedení. Česká spořitelna také prodloužila prázdninovou akci prodeje valut bez poplatků až do konce roku.

ČSOB se konečně dohodla se státem na ceně za převzetí IPB – výsledkem jsou 4,7 mld. Kč, které by do státní kasy měly připlout během příštího roku. Prodejní cena byla zveřejněna také u prodeje neživotní části Pojišťovny ČS. Pojišťovna Kooperativa by ji měla koupit za 4,1 mld. Kč.

Reforma zatím úspěšná

Ostře sledovaným tématem posledních dnů byl a stále je osud vládní reformy veřejných financí. Zatím jde všechno jako na drátkách – Poslanecká sněmovna odmávala přísnější nemocenské, pozdější odchody do důchodu, snížení daně z příjmu pro firmy, minimální daň pro živnostníky, zmrazení platů ústavních činitelů do roku 2006, snížení daně z převodu nemovitosti z pěti na tři procenta, zvýšení DPH.

Prošel i nový zákon o stavebním spoření. Všechny důležité informace naleznete v článku Stavební spoření bude výhodnější než se čekalo, na tomto místě bych rád upozornil jen na jednu důležitou věc: kdo si chce založit novou smlouvu kvůli starým podmínkám, musí tak učinit do konce roku, to je jisté. Mírná nejistota však panuje v případném převádění státní podpory ze staré smlouvy na novou – sice převládá názor, že by tento krok mělo být možné učinit i v roce 2004, ale dokud zákon nepodepíše prezident, je ještě vše otevřené. Proto se vyplatí v tomto jediném případě ještě počkat a nepodnikat žádné ukvapené kroky (více viz článek Jak se připravit na nové podmínky stavebního spoření).

ČD opět mění slevy

České dráhy pro změnu změnily systém slev – trochu se pohnulo s relační cenou trasy Praha-Brno, ale především došlo ke znevýhodnění skupinového jízdného, které platilo teprve několik měsíců a nebylo vůbec špatné. Zatímco dosud stačili dva lidé k tomu, aby získali skupinovou slevu, kde první platil plné jízdní a každý další pak polovic, teď jsou potřeba tři lidé a první dva platí plnou cenu a až třetí platí polovic.

Když vedle toho položíme informaci o sílící konkurenci benzinových stanic (do hry se navíc stále silněji vkládají hypermarkety, které mají prodej benzinu jen jako doplňkovou záležitost a nepotřebují na něm moc vydělat), je téměř jisté, že se lidé od jízd vlakem odkloní opět o něco snadněji, protože se jim vyplatí investovat do levnějšího benzinu.

Novinky na Měšci

V minulém týdnu na Měšci přibyly dvě zajímavé novinky. Tou první z nich je Poradna, v níž se můžete ptát přímo odborníků z finančních institucí. Až do včerejška odpovídal Petr Procházka z Pojišťovny ČS na otázky týkající se životního pojištění, ode dneška vám po celý tento týden bude na téma Pojištění domácnosti a domů k dispozici tisková mluvčí UNIQA pojišťovny, Eva Svobodová. Tak neváhejte a zeptejte se na to, co vás zajímá.

skoleni_15_5

Druhou novinkou je interaktivní hypoteční kalkulačka Profesor. Díky ní si můžete podle libosti nasimulovat průběh splácení hypotečních úvěrů s různými parametry a získat tak jasnější představu o tom, co vás asi čeká, vezmete-li si hypotéku.

Doufám, že se vám naše novinky budou líbit, a těším se za čtrnáct dnů u dalšího Desetníku na shledanou.

Myslíte, že se někdy dočkáme nízkých poplatků za bankovní služby?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).