Hlavní navigace

Desetník: Stále klesají. Benzín i úrokové sazby

10. 11. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

"V něčem je finanční krize dobrá," říká si běžný spotřebitel. Ceny pohonných hmot jsou nyní na velmi příjemných hladinách, jak už jsme je dlouho nezažili. Klesající úrokové sazby potěší zájemce o půjčky, ale zklamou střadatele. A kdo si vzal hypotéku na dlouhou fixaci, dal bance dobře vydělat.

DESETNÍK 146/2008 (27. 10. 2008 – 9. 11. 2008)

Nízké ceny pohonných hmot těší řidiče

Ceny pohonných hmot v minulých dnech se snížily téměř na úroveň v roce 2005. Přestože jsou současné ceny benzínu a nafty nižší než v září tohoto roku, jsou tuzemské ceny stále vysoké. V okolních zemích lze natankovat ještě levněji. V Polsku benzín vyjde levněji až o 3 Kč, Německu je levnější zhruba o korunu, v Rakousku cca o 2 Kč. Snížení cen pohonných hmot naopak příliš nepocítili řidiči tankující plynná paliva, ceny LPG i CNG se stále drží bez zásadních změn.

Současné příjemné ceny paliv jsou podle analytiků důsledkem více faktorů. Částečně nižší cenu ovlivnilo snížení těžby ze strany OPECu a jeho další odhodlání pokračovat v redukci nabídky, uvedl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum s připomenutím, že trhy reagovaly i na snižování úrokových sazeb v USA, v Číně a v Indii, což by v konečném důsledku mohlo přispět k oživení tamního ekonomického růstu. Další pozitivní vliv mělo obchodování na nizozemské komoditní burze, které drželo ceny benzinu a nafty nízko. Dařilo se i koruně, která opět posílila vůči dolaru.

V České republice se nižší ceny benzinu a nafty projevily postupně. Mezi prvními čerpacími stanicemi, které zareagovaly na klesající ceny pohonných hmot, byly stanice obchodních řetězců a hypermarketů. To se okamžitě projevilo dlouhými frontami před benzinkami, v některých případech vidina ušetřené koruny na litru oproti konkurenční stanici vyžadovala i půlhodinové čekání. Snaha ušetřit je však pochopitelná, jde o zatím nejvýraznější zlevnění pohonných hmot během letošního roku.

Kde tankujete pohonné hmoty?


Úroková sazba šla opět dolů

O tom, že minulý čtvrtek Česká národní banka opět sníží úrokovou sazbu, téměř nikdo z ekonomů nepochyboval, lišily se však názory, o kolik to bude. Ovšem snížení úrokové sazby o 0,75 % na současných 2,75 % p.a. vyrazilo dech i pesimistům. Vzápětí po vyhlášení nové úrokové sazby koruna oslabila. Česká národní banka razantním snížením srovnala krok s centrálními bankami dalších států, kde některé podobně výrazně snižovaly úrokové sazby. Mezi důvody dalšího snížení úrokové sazby se uvádí očekávané zpomalení ekonomiky kvůli finanční krizi. Analytici České spořitelny očekávají, že to není konečné snížení sazeb, v příštím roce si dokážou představit snížení až na 2,25 % p.a.

Naposledy ČNB snižovala sazby v srpnu 2008 na 3,5 % p.a., v září na to komerční banky reagovaly poklesem úroků u depozitních produktů a hypoték. Obdobnou reakci lze proto opět v nejbližších týdnech očekávat. Pro koncové spotřebitele to znamená levnější hypotéky a bohužel menší úroky na spořicích účtech, termínovaných vkladech a veškerých depozitních produktech s variabilní úrokovou sazbou. Firmy a podnikatelé se mohou těšit z levnějších úvěrů. Na spotřebitelské úvěry většinou snížení nebo zvýšení sazeb ČNB nemá vliv. Kdo si vzal v posledních měsících hypotéku s dlouhou dobou fixace, nechal svoji banku dobře vydělat.

Otázkou zůstává, jak se s nižší úrokovou sazbou poperou některé finanční instituce, které v nedávných měsících bojovaly o nové klienty vysokými úroky na depozitních produktech. Nedávné avizované zvýšení pojištění vkladů na 100 % podle některých ekonomů není totiž zrovna motivační pro odpovědné chování finančních manažerů.

Vadí vám další snížení sazeb ČNB?



PŘEHLED FINANČNÍCH UDÁLOSTÍ

Banky

Česká národní banka opět snížila úrokové sazby.

HYPO stavební spořitelna se sloučila s Raiffeisen stavební spořitelnou.

mBank představila nízkonákladový účet pro podnikatele a živnostníky.

Témata


Investice a spoření

Témata


Dění v ekonomice

Velkoobchodní řetězec MAKRO spustil pro své zákazníky telekomunikační služby.

Témata


Legislativa, zákony a právo

Témata


Vaše peněženka

Do Spojených států amerických nebudeme potřebovat víza.

skoleni_15_4

Ceny pohonných hmot stále příjemně klesají.

Mezi další svátky by mohly patřit velikonoční čtvrtek a pátek.

Témata


Zaměstnání

Témata

Cestování

Témata


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).