Hlavní navigace

Desetník: Reforma proplouvá a ženy v důchodu jsou šťastné

11. 6. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Reforma veřejných financí proplula prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Přestože se nedotýká důchodového systému (nebo snad právě proto?) jsou ženy na odpočinku stejně šťastné jako muži. Rostou úrokové sazby a přibývá finančních produktů... Co nového banky nabízí?

DESETNÍK 108/2007 (29. 5. 2007 – 7. 6. 2007)

Reforma prošla prvním čtením

Reforma veřejných financí prošla minulý týden dle očekávání prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Bez pomoci Miloše Melčáka a Michala Pohanky a tichého souhlasu rebela ODS Vlastimila Tlustého, který se hlasování zdržel. Reforma není bez vady… pro levicové poslance je příliš pravicová, pro pravicové levicová. Ovšem i odborné kritiky se jí dostává.

<calculator id=„21“></cal­culator>

O chystaných reformách jsme psali:

Vládní změny daní: Snížení – ale ne pro všechny

Vláda v rámci reformy veřejných financí představila též změny v daňovém systému. Daň z příjmů sice klesne všem, po zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty ale zaplatíme více. Jaké reformy vláda připravila? Kdo daňové reformy zaplatí a kdo na nich vydělá nejvíce?

Vládní reformy: Škrty v sociálních dávkách

Vláda včera představila reformy veřejných financí. V příštím roce by mělo dojít nejen ke snížení daní z příjmů a zvýšení DPH, ale především k významným škrtům v sociálních výdajích. Změny se dočká především rodičovský příspěvek a porodné. Na přídavek na děti bude mít nárok méně lidí a sníží se.

Reforma veřejných financí musí bolet!

V poslední době lze jen stěží najít článek, který by v souvislosti s vládními návrhy reformy veřejných financí nevyčísloval, kolik kdo prodělá. Přitom se pomíjí, že změny prováděné s cílem ozdravění veřejných rozpočtů nemohou být bezbolestné. Čím víc budou dnes bolet, tím větší efekt v budoucnu přinesou!

Co přinese snížení počtu státních zaměstnanců?

Součástí nástinu reformy veřejných financí představeného vládou byla i informace o plánovaném snižování počtu státních zaměstnanců a zmrazení jejich mezd. To je na první pohled líbivý krok. Nebude-li ovšem proveden jako součást změn celého systému státní správy, udělá se jím více škody než užitku!

Co je špatné na daňové reformě?

Reforma veřejných financí v podání koaliční vlády je kritizována zleva i zprava. Podle ČSSD je útokem na sociální jistoty, podle Vlastimila Tlustého se zpronevěřuje programu ODS. Obě strany včera prezentovaly své „kontranávrhy“. Jakou vizi reformy mají? A co je na reformě špatně?

Desetník: Reforma prošla vládou – nemocní zaplatí méně

Součástí chystaných vládních reforem je též reforma zdravotnictví, vyvolávající rozpaky. Budeme platit u lékaře, za předpis léku a pobyt v nemocnici. Přesto nemocní lidé zaplatí méně než dosud! Na český trh vtrhla nová pojišťovna… zlevní povinné ručení?

Není zdaleka jisté, zda reforma projde, a pokud ano, v jaké podobě. Na základě politické i věcné debaty je možné, že se celá řada sporných ustanovení změní či zruší… nebo naopak jiná doplní.


Důchodkyně jsou stejně šťastné jako důchodci

Tvrzení z nadpisu vyplývá z průzkumu společnosti AXA. Nejšťastnější důchodkyně jsou na Novém Zélandu. Nejméně šťastné jsou důchodkyně v Portugalsku. Celkem 50 % žen v důchodu uvedlo, že je jejich příjem nedostatečný… totéž uvedlo 41 % mužů.

Zajímavé bude počkat na výsledky příštího ročníku zkoumání. Do letošního totiž ještě nebyli zahrnuti čeští penzisté. Pro celosvětový průzkum je štěstím, že Česká republika má malou populaci. Jinak bychom zřejmě zamávali spokojeností s příjmy důchodců…

<calculator id=„16“></cal­culator>

Úrokové sazby rostou… co to znamená?

Evropská centrální bankaČeská národní banka zvýšily sazby. Nejedná se o nic neočekávaného. Zatímco v USA se čeká na snižování úroků, Evropa i Česká republika již delší dobu hovoří spíše o jejich zvyšování.

Přestože ČNB zvýšila základní sazbu o 0,25 procentního bodu na 2,75 %, zůstávají i nadále české úroky nejnižšími v Evropě. Sama Evropská centrální banka sazby zvýšila také o 0,25 procentního bodu, ovšem na 4 %. Analytici navíc předpokládají další zvyšování evropských sazeb.

skoleni_15_4

Co znamená růst úrokových sazeb pro „běžného občana“? Pravděpodobně dojde ke zvýšení úrokových sazeb termínovaných vkladů a spořících účtů. Lze ovšem očekávat i růst úrokových sazeb z úvěrů, což již pro spotřebitele tak pozitivní není.

I když úrokové sazby rostou, neplatí to vždy. Např. podnikatelé s účtem v ČSOB ještě v dubnu získávali úročení zůstatku ve výši 0,1 % p. a., od 1. května jsou na tom ještě hůře – peníze na běžných účtech se jim „zhodnocují“ tempem 0,01 % p. a. S růstem úrokových sazeb to, zdá se, tak špatné ještě není…


Krátce

Jsou šťastnější...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).