Hlavní navigace

Desetník: Produktová smršť

24. 1. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Uplynulá dekáda pracovních dní byla vskutku plodná. Řada bank spustila nebo oznámila spuštění nových produktů – a je z čeho vybírat. Novinky zaplavily běžné účty pro studenty, seniory, handicapované i ostatní občany, spořící a investiční produkty i úvěry.

DESETNÍK 50/2004 (10. 1. 2005 – 23. 1. 2005)

Běžné účty „pro každého“

Běžné účty včetně balíčkových produktů neprocházejí změnami každý den. Proto je až udivující, že v průběhu deseti pracovních dnů vymezených jednomu desetníku hned tři bankovní domy uvedly na trh novinky – Česká spořitelna účet pro seniory, Poštovní spořitelna účet pro handicapované a GE Money Bank účet pro studenty a zároveň změnila svůj stěžejní balíčkový účet Genius.

Účty zaměřené na určitou skupinu obyvatel bývají zpravidla zvýhodněné. V případě účtu Senior České spořitelny získává starobní důchodce, plný invalidní důchodce nebo osoba starší 65 let v rámci měsíčního poplatku 25 Kč za vedení účtu jeden hotovostní výběr zdarma, zdarma vedení elektronické platební karty a zvýhodněnou úrokovou sazbu (0,3 % oproti běžným 0,15 %). Porovnání účtu Senior s obdobně zaměřeným produktem Poštovní spořitelny naleznete v článku Ondřeje AntošeÚčty pro seniory“.

Poštovní spořitelna v polovině minulého týdne oznámila spuštění účtu Handicap k 1. únoru 2005. Otevřít si ho budou moci držitelé průkazu ZP, ZTP a ZTP/P. Nic podobného na našem bankovním trhu dosud neexistovalo, říká Miroslav Seidl, ředitel řízení obchodní sítě Poštovní spořitelny. Pomineme-li invalidní důchodce a Senior program České spořitelny, má jistě pravdu. Bez zajímavosti ale není jistě ani to, že se zvýhodněním velmi blíží účtu pro seniory od Poštovní spořitelny.

Příklad – Porovnání měsíčních plateb průměrného klienta Poštovní spořitelny
Měsíční položky: počet transakcí KLASIK HANDICAP SENIOR
vedení účtu měsíčně (vč. vyhotovení a odeslání výpisu) 1 23,00 15,00 15,00
vedení Maxkarty měsíčně 1 15,00 15,00 15,00
Výběr hotovosti Maxkartou (na obchodním místě) 1 8,00 6,00 6,00
Výběr hotovosti v bankomatu ČSOB 1 5,00 5,00 5,00
jednorázový příkaz k úhradě do cizí banky (dokladem) 1 10,00 6,00 6,00
trvalý příkaz k úhradě do cizí banky (dokladem) 1 7,00 4,00 4,00
trvalý příkaz k úhradě v rámci ČSOB (dokladem) 1 5,00 2,00 2,00
došlá platba z cizí banky 1 6,00 4,00 4,00
SIPO (v rámci ČSOB) 1 4,00 2,00 2,00
Povolené přečerpání – vedení měsíčně 1 9,00 0,00 0,00
Povolené přečerpání – zřízení – jednorázová položka 1 200,00 0,00 0,00
Celkem měsíčně (bez položky zřízení povoleného přečerpání): 10 92,00 59,00 59,00

Zdroj: Poštovní spořitelna

„Specializované“ účty doplňuje Geniem Student GE Money Bank, jejíž je tento produkt prvním se zaměřením na studenty. Za měsíční poplatek 19 Kč si mohou studenti vybrat k běžnému účtu s měsíčními výpisy až tři další produkty (např. z přímého bankovnictví, platebních karet vč. embosovaných apod.). Výhodou účtu je skutečnost, že stačí donést jediné potvrzení o studiu – při založení účtu, nevýhodou je vedení studentského účtu od 15 do 24 let (bez ohledu na další studium).

GE Money Bank se změnou jména změnila i svůj stěžejní balíčkový účet Genius. Tři verze účtu stlačila do jedné. Za základní poplatek 79 Kč si klient může vybrat až tři doplňkové produkty (karty, kanály přímého bankovnictví apod.), za každých 20 Kč měsíčně navíc si může přikoupit další. Produkty lze kdykoli bez poplatku měnit, přibírat i ubírat. Nevýhodou se může stát omezení maximálního počtu doplňkových služeb na šest, když v předchozí nabídce stál Genius Komplet s neomezeným počtem za cenu 216 Kč měsíčně.

O změnách, které připravila GE Money Bank a její dceřinné společnosti v souvislosti s přejmenováním, se dočtete v článku „GE Money – s novým jménem nové produkty“.

Spoření a investice

Na termínované vklady a spořící účty už banky nikoho nelákají. Hitem jsou podílové fondy, pro zvýšení jistoty fondy zajištěné.

Největší distributor zajištěných fondů v České republice (odhlédneme-li od HSBC, která nabízí v ČR většinu svých fondů z celosvětové nabídky) – ČSOB uvedla na trh další dva fondy a jeden program ve třetí tranši. ČSOB Světový Click+ 16 je, jak napovídá číslo na konci jména, již šestnáctým Světovým Click+ fondem ČSOB. Garantuje výnos v rozmezí od 4 % do 24 % za dobu 4 let a 5 měsíců. ČSOB Světový Click+ USD 4 garantuje výnos od 10 % až do 32,5 %. Všechny lze upisovat do 28. února 2005.

Od minulého pondělí do 28. února 2005 upisuje také Česká spořitelna svůj třetí zajištěný podílový fond. ESPA – ČS zajištěný fond 3 garantuje zhodnocení v rozmezí 0 % až 40 % a má být příslibem „světlejší budoucnosti“. Česká spořitelna má v plánu nabízet stále více zajištěných fondů a vydobýt si na tomto trhu významnou pozici.

Jak fungují zajištěné podílové fondy a jakým způsobem se vypočítává jejich zhodnocení? Čtěte v článku „Zajištěné fondy: Česká spořitelna útočí“.

Česká spořitelna se ale nezaměřuje jen na zajištěné podílové fondy. V jejím zorném poli stojí také termínované vklady s prémiovým výnosem. Po prémiovém vkladu „sázejícím“ na kurz české koruny vůči euru oznámila uvedení na trh vkladu s dobou uložení na tři měsíce, jehož prémie bude odvislá od kurzu české koruny k americkému dolaru. Maximální výnos by měl dosahovat cca 3,8 % ročně.


Úvěry a půjčky

Vedle dosud neutuchajícího postupného snižování úrokových sazeb hypoték přicházejí banky s novinkami i v samotném jádru půjček. Se státní půjčkou na bydlení pro mladé se otevřel prostor pro hypoteční úvěry na státní půjčku navázané, který se pokusila vyplnit Komerční banka Hypotékou pro mladé. Bohužel, její jedinou výhodou je rychlejší vyřízení úvěru, kdy klient nemusí čekat na vyřízení státní půjčky.

skoleni_15_4

Novinku v hypotékách chce představit také GE Money Bank. Dosud klient může získat hypotéku jen na konkrétní nemovitost. Pokud vyhlédnutou nemovitost ještě nemá, může počítat maximálně s příslibem nebo předběžným schválením hypotéky, ale nemá jistotu, že úvěr v potřebné výši skutečně dostane. GE Money Bank chce od února postup otočit – schválí hypoteční úvěr bez nemovitosti, s jehož výší i podmínkami bude moci klient hledající nemovitost již počítat. Konkrétní parametry hypotéky ale ještě nejsou známé, proto nelze posoudit její skutečný přínos a výhodnost.

Pro podnikatele připravuje GE Money Bank expresní půjčku ve výši 40 tis. Kč až 1 mil. Kč bez zajištění. K žádosti navíc bude stačit jen jediné daňové přiznání, čímž bude dostupná i pro mladší firmy (banky zpravidla vyžadují alespoň dvouletou historii).¨


Krátce

Kolik běžných účtů využíváte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).