Hlavní navigace

Desetník: Pivo nezdraží?

6. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Evropská komise přišla pro český národ s nemyslitelným požadavkem - zvýšení minimální spotřební daně z piva. Podařilo se ale najít spojence, s nímž proti zdražení budeme moci účinně zasáhnout. O kolik se pivo má zdražit a proč se neuvažovalo o zdražení vína?

DESETNÍK 93/2006 (23. 10. 2006 – 5. 11. 2006)

Pivo nezdraží?

Evropská komise navrhla zvýšení minimální spotřební daně z piva. To zcela pochopitelně vyvolalo nelibost českých pivařů, kteří v konzumaci sladového nápoje lámou světové rekordy a drží Českou republiku na první příčce světové spotřeby piva na osobu. Návrh nenechal chladné ani české politiky – vždyť ne nadarmo platí v naší kotlině úsloví: Vláda, která zdraží pivo, padne.

Přitom zvýšení minimální „daně z piva“ neměl být nijak zásadní. Má jít o 31 %, což je přibližně 30 hal. na půllitr zlatavého moku. Ovšem k této částce je třeba připočíst 19 % daně z přidané hodnoty, neboť spotřební daň se navzdory proklamacím o zamezení dvojího zdanění stává součástí základu pro výpočet DPH, a další, zpravidla pivovary a restauracemi uváděné, náklady. Celkem by tak jedno pivo mělo podražit o 1 Kč.

Zdražení piva obhajuje Evropská komise bojem proti alkoholismu. Nevysvětluje ale již, proč vedle piva nenařídí také zdražení vína a lihovin. Odpověď z Evropské komise nepřichází… můžeme se tak jen domnívat, odhadovat a spekulovat. Že by francouzská, španělská a italská vinařská lobby? Kdo ví… V každém případě má česká vláda jasno.

U vína žádné navýšení navrženo není. V situaci, kdy jedna komodita je byrokratickými zásahy zvýhodňována oproti druhé, nepřipadá zvýšení spotřební daně z piva v úvahu. Navrhnu proto vládě, aby poprvé využila svého práva veta a tento návrh zablokovala, uvedl Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu, když se o zprávě dozvěděl (19. října 2006).

Uspět v boji proti Evropské komisi jako malý evropský nováček nemáme příliš velkou šanci. Naštěstí Česká republika není jedinou pivařskou zemí v Evropě. V pátek se dohodli český a německý ministr financí na společném postupu – a buď se návrh smete pod stůl, nebo si vyjednáme výjimku.

Německo a jeho stanovisko bylo a je rozhodující. Je jasné, že pokud se k zemi, jako je ČR, připojí Německo, tak naše stanovisko získá obrovskou váhu a velmi pravděpodobně se prosadí, uvedl Vlastimil Tlustý, ministr financí ČR (snad ještě? kdo dnes ví…) po jednání s Peer Steinbrückem, ministrem financí SRN.

Lze očekávat, že se k česko-německé dvojkoalici přidají i další státy. Vždyť tomu není tak dávno, kdy Belgie ve spotřebě piva odsunula Českou republiku na druhou příčku…


Dluhy domácností překročily 500 mld. Kč

Rostoucí dluhy domácností jsou realitou. Podle České národní banky přesáhly v září hodnotu 500 mld. Kč. A to je úvěrová sezóna teprve ve svém počátku. Lze očekávat, že do konce roku úvěry domácností ještě vzrostou.

Finanční instituce zahájily reklamní kampaně na úvěrové produkty, postupně uvádějí na trh novinky a zahajují speciální, jedinečné a výhodné akce. Jednou z nich je též Provident Finance, který opatrně našlapuje při uvádění Mandarinky… produktu, který je o polovinu levnější než jeho dosavadní úvěr – roční procentní sazba nákladů začíná „již“ na 84,9 % a končí u 179,8 %. Oproti dosavadním až 405,2 % poměrně výrazná sleva. Proti konkurenci na trhu…

skoleni_15_4

Máte své oblíbené finanční instituce? Podpořte je!

Zadlužování domácností probíhá za příkladu státu. Jen do října státní rozpočet vytvořil „sekeru“ 12,7 mld. Kč. A to si do konce roku chce vypůjčit dalších 15 mld. Kč. Nehledě na skutečnost, že se politici otevřeně baví o tom, zda má být schodek rozpočtu pro příští rok pod, nebo nad 100 mld. Kč.

Dluhy ale nemají jen domácnosti a stát. Zadlužené jsou též obce. Zkrátka a dobře, žití na dluh začíná být standardem. Dobrou zprávou je, že úroveň dluhu (veřejného i domácností) není (zatím) nebezpečná. Znepokojivá je ale především rychlost jeho růstu.

Souhlasíte se zvýšením spotřební daně z piva?

  • Ano.
    11 %
  • Ne.
    89 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).