Hlavní navigace

Desetník: Nestihli jste vypovědět povinné ručení?

20. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Výpověď povinného ručení je třeba doručit nejméně 6 týdnů před koncem pojistného období, kterým je nejčastěji kalendářní rok. Pokud jste to nestihli, nezoufejte, jde to i jinak. S novinkami nepřišly jen pojišťovny, ale i další... o převrat v platebních kartách se pokouší Česká spořitelna.

DESETNÍK 94/2006 (6. 11. 2006 – 19. 11. 2006)

Nestihli jste vypovědět povinné ručení?

Povinné ručení lze zrušit při různých příležitostech různým způsobem. Kupříkladu skončí-li váš plechový (či bakelitový) dopravní prostředek na vrakovišti či nenávratně v rukou zlodějů, pak ho můžete zrušit kdykoli – po vyřazení z evidence motorových vozidel. Pokud je ale stále úředně evidován, není to tak snadné. A to ani v případě, že chcete pojišťovnu pouze změnit.

Podle zákona lze změnit pojišťovnu nejpozději šest týdnů před koncem pojistného období, kterým je nejčastěji jeden rok. Dříve to býval právě rok kalendářní, dnes se již může jednat o různé datum. Přesto nejčastějším pojistným obdobím zůstává stále rok kalendářní. A šestitýdenní lhůta včera skončila.

Druhou možností je výpověď smlouvy na základě nesouhlasu s novými podmínkami povinného ručení. Zde ale doporučuji obezřetnost – zdůraznění, že se jedná o výpověď na základě změny pojistného. Jinak vaši výpověď může pojišťovna pojmout svérázně. Mohou se vyskytnout též případy, kdy pojišťovna oznámení o zvýšení pojistného nedoručí včas a vy pak tímto způsobem nebudete mít žádnou šanci smlouvu vypovědět. Pan Rachman by vám o tom mohl vyprávět…

Je ale ještě jedna možnost, jak poměrně bezpečně smlouvu i bez šestitýdenní lhůty vypovědět. Stačí dvakrát deset korun a… bohužel spousta času na evidenci vozidel. Pokud si deponujete SPZ, můžete zrušit pojistnou smlouvu. K deponování krom desetikorunového kolku potřebujete malý a velký technický průkaz a pevné nervy. K opětovnému vyzvednutí SZP si připravte ještě uzavřenou smlouvu o povinném ručení – a vybrat si můžete libovolnou pojišťovnu.

A jaké pojištění vybrat?


Revoluce v ručení platebních karet?

Platební karty se vepsaly do našeho života nejen jako platební prostředek, ale také jako snadná kořist zlodějů a podvodníků. Zejména transakce bez přítomnosti karty (internetové a telefonní platby) jsou značně rizikové a aktivita kriminálních živlů v tomto směru „podnikání“ roste.

Pro banky je ale výhodné, když jejich klienti platební karty využívají – mají více peněz na účtech, s nimiž mohou disponovat, mají vyšší příjmy z poplatků a provizí jako od klientů, kteří si vystavení karty (zpravidla) zaplatí, tak od obchodníků, kteří zvláště v turistických centrech karty přijímat musí, ať chtějí či ne. A tak banky na sebe přebírají část zodpovědnosti za zneužití karet.

Šlo to pomalu. Nejprve banky ručily za transakce uskutečněné až druhý (či ještě pozdější) den po nahlášení ztráty karty. Vzhledem k tomu, že ke zneužití karty, zvláště je-li mezi zcizenými předměty i PIN, dochází v řádu minut, je takováto záruka přinejmenším málo účinná.

Pak banky přišly s pojištěním platebních karet. Sice tím přenesly odpovědnost na klienta, ale ten měl alespoň nějaký nástroj, jak se pro případ ztráty karty zabezpečit.

A v minulém týdnu oznámila Česká spořitelna, že uhradí škody při zneužití karty až 48 hodin před nahlášením ztráty a zablokováním karty. Ovšem i pak se může vyplatit pojištění karty. Jen to (nově) bude zahrnovat též neoprávněné transakce s použitím PINu. Ostatně pokud dodržíte podmínky banky (nepoznamenávání si PINu, jeho nesdělování dalším osobám apod.), nemá zloděj příliš šancí bezpečnostní kód získat. A pokud je porušíte, proč by za vás měla banka ručit? U pojištění ale, jak jsem již psal, z vás odpovědnost sejme.

Pojištění ztráty a zneužití platebních karet nabízí většina bank. Největší pojistné limity můžete získat u ČSOB a Volksbank (až 200 tis. Kč), nejdelší pojistnou ochranu u Komerční banky, která ručí neomezenou dobu před zablokováním karty (standardní je 72 hodin až 5 dní).

skoleni_15_4


Děje se na Měšci

Uplynulá dekáda pracovních dní byla plná novinek i na finančním serveru Měšec.cz. Největší od spuštění nového designu, jehož význam zcela jistě předčí, je zahájení „provozu“ sekce o kurzech akcií, dluhopisů a podílových listů – akcie.mesec.cz. Kromě informací o aktuálních kurzech slouží jako prostor k výměně informací nezbytných ke správnému investování a obsahuje nový, v české republice ojedinělý, index MPX – index vypovídající o vývoji hodnoty podílových listů českých podílových fondů.

Druhou novinkou je ukončení hlasování v anketě o nejoblíbenější finanční instituce Zlatý Měšec 2006. Ti z vás, kteří hlasovali jako registrovaní uživatelé, se zároveň zařadili do slosování o zajímavé ceny. A jak anketa skončila a kdo je šťastným vylosovaným výhercem? To vám bohužel prozradit nemohu. Výsledky budou vyhlášeny 7. prosince ve večerních hodinách a zveřejněny o pár hodin později s úderem půlnoci.

Máte sjednané pojištění platebních karet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).