Hlavní navigace

Desetník: Negramotní investoři s vychytaným ručením

29. 10. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vydělané miliony už nemusí být jen ve vzdálených snech, ale mohou se stát realitou. Alespoň tou virtuální na našich monitorech. Aby se peníze staly hmatatelnými, je potřeba umět je rozmnožit. Šamani nepomohou a brožurky s letáčky jsou jen chabým stéblem vědomostí.

DESETNÍK 119/2007 (15. 10. 2007 – 28. 10. 2007)

Život všechno nenaučí

Před čtrnácti dny začala na českém internetu žít již druhá investiční soutěž. Můžeme všichni přesouvat tisíce sem a tam, investovat do akcií, kupovat ropu a prodávat další komodity, zhodnocovat svá portfolia virtuálních peněz. Můžeme si obchodování vyzkoušet nebo soutěže pojmout jen jako hru. A kdo si rád nehraje? Čísla soutěžících ukazují tisíce zaregistrovaných Čechů, ale jen třetina z nich se soutěže aktivně účastní. To není výtka. Tato statistika koresponduje i s výzkumem, jak jsme na tom s finanční gramotností. Že jste se to ve škole neučili? Dovolím si citovat Karla Raise, rektora Vysokého učení technického v Brně: „Člověk se má vzdělávat soustavně celý život a nikdy není pozdě začít.“ Asi těžko narušíme třídní nerovnováhu a vždy budou v každé společnosti lidé chudí, střední střída a lidé bohatí. Můžeme však narušit svoji nevědomost a možná i lenost a začít se zajímat o své vlastní peníze. Proč je půjčka drahá? Proč mám platit drahé služby, které nevyužiji? Neleží mi někde peníze ladem? Jsem zajištěný/á proti neočekávaným událostem? Jak se nenechat obrat pojišťovnou? Na Měšci vám vždy budeme nápomocni ve všech vašich otázkách osobních financí a pomůžeme vám lépe se orientovat na finančním trhu. Nemusíte být profesionálními investory, mnohem lepší je investovat do vlastního vzdělání a vědomostí a zbytek se později dostaví téměř automaticky.


Pojišťovací piráti

Začala nám „sezóna“ povinného ručení a i na Měšci vás již brzy seznámíme s podrobnou nabídkou všech pojišťoven. Bonusy potěší mnohé z nás a další zdražení povinného ručení zaručeně naštve všechny platící klienty pojišťoven. Ti neplatící mohou zůstat v klidu, zvýšení cen se jich nedotkne. Klidní mohou být i nestoři v porušování silničního zákona, protože jejich hazard se po případné nehodě projeví jen mírně vyšším pojistným a ten zbytek se rozpustí solidárně mezi všechny ostatní. Statistiky sice stále varují, ale papír snese všechno.


Konec leasingu v Čechách se nekoná

Mnoho médií psalo, že od nového roku nastanou pro leasingové společnosti těžké časy, protože schválená reforma veřejných financí zásadně mění některé parametry poskytování leasinových služeb. Vážná je situace zvláště u leasingu nemovitostí, který se od ledna povinně prodlouží z osmi na třicet let. Tato psychologická hranice dostatečně umí odradit klienty leasingových společností (mezi ně patří zvláště developeři a retailové řetězce), takže by se toto omezení mohlo projevit i na omezení nebo zdražení bytové výstavby. Jsme však národ chytrý a vynalézavý, takže proč používat leasing nemovitostí, který lze v nákladech uplatnit jen částečně, a ještě navíc nemovitost odepisovat tři desítky let, když lze využít nájemního vztahu? Leasingová společnost nemovitost pronajme nájemci na dobu určitou, takže zůstanou totožné časové parametry smlouvy, a nájemce si nájem může ihned plně uplatnit do daňového základu v plné výši. Jednoduché a prosté. Touto cestou chce jít rakouská společnost Immoconsult Leasing Czechia a podle jejího jednatele Štěpána Markvarta současná reforma veřejných financí paradoxně posunula leasingové společnosti na jinou kolej, aby mohly nabídnout inovované a lepší služby. „Já mohu prosazené vládní reformě v jistém smyslu slova poděkovat, protože pomohla prosadit nové produkty, které by se u našich vlastníků jen těžce prosazovaly,“ upřesnil na pražské tiskové konferenci. (Pozn. red.: Společnost Immoconsult je součástí Volksbank Gruppe, která sídlí ve Vídni.) Pro konkurenci možná nastanou těžší časy, ale Rakušáci to podle slov svého pražského jednatele mají vychytané.


Finanční střípky

Banky

Spotřebitelské úvěry od BAWAG Bank jsou až do konce roku bez poplatku. Úrokové sazby má tato banka příjemné, takže hurá pro úvěr, než banku prodají novému vlastníkovi.

Podle průzkumu Slovenské bankovní asociace máme v Česku nejdražší bankovní účty v regionu. Ale není to spíše tím, že využíváme drahé služby, místo možnosti zvolit služby levnější, či dokonce zdarma? Ať žije konkurence.

Podnikatelé mají jednodušší život s novým úvěrem od GE Money Bank, která ráda půjčuje od 40 do 200 tisíc korun bez zajištění. Pokud to nestačí, mohou podnikatelé využít nabídky zvýhodněných úvěrů Komerční banky, ta půjčí od 500 tisíc korun do milionu.

Popovídat si můžete už i s bankou, přesněji se zástupcem mBank, který má chat s potencionálními klienty na starosti.

Britská HSBC Bank se rozšiřuje na východ a v Ostravě spustila Centrum sdílených služeb.

Do Hradce Králové vstoupila rakouská Oberbank a nabízí tam své služby.

Úvěr bez státních hranic seženete u vznikající UniCredit Bank. Potěší hlavně dceřinné společnosti větších firem.

ING Konto vyrovnalo úrokový boj a v současné době nabízí také 2,5% roční úrokovou sazbu pro vklady.

Na bankovním trhu se možná boj přiostří, s přímým bankovnictvím chce vstoupit do boje německá Commerzbank.

Banky Raiffeisenbank a eBanka zvýšily úrokové sazby u termínovaných vkladů, jejich klienti si tak mírně polepší.

Volksbank se v letoším roce daří a má stamilionové zisky.

Speciální hypotéku pro malé částky od 200 tisíc do 2 milionů korun sjednáte nově u Volksbank.

Přes 600 000 kreditních karet vydala Česká spořitelna.

Novou pobočku s víkendovým provozem otevřela v Praze Raiffeisenbank.

Na půjčku přes telefon láká Home Credit. Stačí jen zavolat a peníze přijdou samy.


Pojišťovny

O trh s úvěrovým pojištěním se chce přetahovat Coface Austria Kreditversicherung. Své služby nabídne pouze firemní klientele.

Na cestách je to často o život a přibývá i trvalých následků úrazů, které se hradí z povinného ručení, tvrdí Česká pojišťovna.

Na komplexní slevu povinného ručení a havarijního pojištění láká motoristy pojišťovna Allianz.

Online přístup ke svému účtu si mohou nově vychutnat klienti ČSOB Penzijních fondů.


Legislativa

Vláda ponechá v roce 2008 minimální mzdu na současné úrovni, tj. 8 000 Kč.

Živnostenské listy nahradí jednoduchý výpis z rejstříku, stane se tak v polovině příštího roku.


Cestování

S ČSA si zaletíte už i do San Salvadoru.

Do Bratislavy a do Košic začnou létat z Prahy SkyEurope.

Ekonomický život

V Olomouci vznikla nová poradna pro předlužené domácnosti, ale radí i přespolním.

Dopis odešlete už i z ruzyňského letiště, svoji pobočku tam otevřela Česká pošta.

Po Praze se budou prohánět levnější taxíky, bude je pohánět zemní plyn.

skoleni_15_4

Rychlé peníze přes mobil chce rozesílat společnost Western Union a připravuje spolupráci ohledně technického řešení s mobilními operátory.

Střední generace stojí na úvěrech. Potvrzují to data z úvěrového registru.

Má smysl se celý život aktivně vzdělávat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).