Hlavní navigace

Desetník: Nebezpečné bankovní e-maily

13. 3. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chcete přijít o citlivé informace nebo dokonce o vaše bankovní vklady? Není nic snazšího! Stačí se řídit radou e-mailu "z banky". Komu přinesl prosperitu český růst? Zaměstnancům ne... zato nejbohatší Čech se zařadil mezi nejbohatší lidi světa. Víte s jakým majetkem?

DESETNÍK 76/2006 (27. 2. 2006 – 12. 3. 2006)

Ekonomika jede…

V minulém týdnu oznámil Český statistický úřad, že česká ekonomika v loňském roce povyrostla o 6 %. K číslu se dopracoval po revizích – zpřesnění údajů z jednotlivých čtvrtletí – vesměs směrem vzhůru. O tom, že se nejedná o zas až tak zdravý růst, informoval Ondřej Antoš v pátečním článku „Jsme opravdu středoevropským tygrem?“. Ovšem není to jen růst ekonomiky, který mile překvapil.

Spolu s růstem ekonomiky stoupl též počet dokončených i rozestavěných bytů. V loňském roce se dokončilo 32 863 bytů, což je o 1,8 % více než o rok dříve. Počet rozestavěných bytů se zvýšil ještě více – o rovných 5,7 % na 155 202 bytů. A zdá se, že ani letošní rok nebude zaostávat. Odborníci předpokládají, že např. v Praze se letos dokončí rekordní počet bytů od roku 1989.

Poněkud znepokojivý je způsob uplatňování keynesiánské ekonomie současnou vládou. Keynesiánská ekonomie zjednodušeně řečeno tvrdí, že když se ekonomice nedaří, má vláda zvýšit své výdaje a tím podpořit ekonomický růst. V období, kdy se ekonomice daří, má naopak šetřit a dluhy splácet. Dlouhodobě by tak měl být rozpočet vyrovnaný.

Navzdory rychlému růstu, který sice snížil deficit státního rozpočtu oproti plánovanému, jsou veřejné finance ve schodku. Pro letošní rok již byla schválena emise dluhopisů v objemu 65,2 mld. Kč, které mají krýt letošní plánovaný schodek ve výši 74,4 mld. Kč. Zbytek bude hrazen přijatými dlouhodobými úvěry.

Nad růstem nejásají ani zaměstnanci. Růst ekonomiky se totiž nijak zvlášť neprojevil do růstu mezd. Průměrná mzda, na jejíž hodnotu se dostane přibližně 1/3 zaměstnanců, dosáhla v minulém roce 19 030 Kč, což značí meziroční reálný růst o 3,5 %. O něco lepší byla prosincová čísla, která ale mohou být zkreslena vyplácením prémií – 20 841 Kč.


První Čech mezi nejbohatšími

Stát se milionářem, byť dolarovým, není zas až tak velký problém. Ano, nepodaří se to každému (a bohužel se to nedaří ani mě), ale počet milionářů ve světě je poměrně vysoký a každým rokem přibývají další – a někteří samozřejmě odcházejí, bankrotují. Ve srovnání se zařazením se mezi miliardáře se jedná ale o problém triviální. A letos se podařilo prvnímu Čechovi zařadit se mezi nejbohatší lidi světa, kterých je dle časopisu Forbes „pouhých“ 793.

Ano, celých 793 lidí na světě má majetek v hodnotě převyšující jednu miliardu amerických dolarů. To je o rovných 15 % více, než kolik jich bylo v loňském roce. A jejich počet rozšířil též Petr Kellner, jehož finanční skupina vlastní pojišťovnu, dvě banky, úvěrovou společnost, část televize, kus největšího českého výrobce generických léčiv… a mnoho dalšího. Petr Kellner navíc není zdaleka na chvostu nejbohatších lidí – sice neohrožuje postavení Billa Gatese, který s majetkem převyšujícím 50 mld. USD vládne žebříčku již 12 let, ale se třemi miliardami zaujímá čestné 224. místo.

Nezbývá než gratulovat a přát všem ostatním, aby nenechali Petra Kellnera mezi nejbohatšími osamoceného.


Nebezpečné bankovní e-maily

Internetem se šíří ledascos. Tím nejdůležitějším jsou bezpochyby informace, ale mezi nimi je celá řada desinformací, spamu, virů, trojských koňů, spyware… a nebezpečných e-mailů. Stále častějším a hojnějším jevem je tzv. phishing – rozesílání e-mailů, jejichž cílem je získat citlivé informace, mnohdy o bankovním účtu či platební kartě.

Zatímco do nedávné doby se „phishingové e-maily“ šířily pouze v anglickém jazyce, a tím se snižovala jejich účinnost vůči lidem, kteří na internetu komunikují v českém jazyce (a anglicky psané e-maily zpravidla zahazují jako „spam“), od předminulého týdne už to není pravda. Byl zachycen první nebezpečný e-mail v češtině:

Vážený kliente Citibank Online®,

03/02/2006 na Váš běžný účet byl přijat převod v cizí měně na částku ve výši 2000 . Se shodou s spotřebitelským souhlasem CitiBank® online, je potřeba potvrdit tento převod pro jeho úspěšné zařazení na Váš běžný účet.

Pro potvrzení platby Vás prosím o návštěvu programu ovládání Vaším účtem CitiBank® online a dále postupujte podle předloženého návodu. V případě nepřijetí potvrzení v průběhu 48 hodin, bude částka vracena odesílateli.

Pro vstup do programu CitiBank® online, klikněte sem >>>

S pozdravem
Služba CitiBank® Alerting Service

S tímto e-mailem samozřejmě Citibank nemá nic společného, krom toho, že je zneužito jejího jména. Obratem též vydala varování nejen pro své klienty, aby se instrukcemi v podvodném e-mailu neřídily.

Citibank, jakožto významná světová banka, je ostatně poměrně častým terčem phishingu. Zpravidla bývá ale zaměřen na její nadnárodní klientelu a e-maily jsou rozesílány v anglickém jazyce, jako ten, který přišel do mé schránky v uplynulém víkendu:

skoleni_15_4

Phishing - e-mail Citibank

E-mail uvádím ve formě obrázku, protože v takové podobě přišel. Stačilo by pouze kliknout do těla e-mailu a byli byste přesměrováni na nebezpečné internetové stránky.

Lze se proti phishingu bránit? Ano. Ale pouze informacemi a vlastní disciplínou. Nikdy neodpovídejte na nevyžádané e-maily, zvláště jsou-li zaslány pod hlavičkou bankovního domu (ale může se jednat o libovolnou jinou společnost). Pokud vám přijde e-mail z banky, který jste nevyžádali, a přesvědčuje vás k nějaké akci, rozhodně nejednejte podle instrukcí, které jsou v mailu uvedeny. Pokud si nejste jisti, zda se nejedná o skutečný e-mail z vaší banky, raději do banky zavolejte a přeptejte se telefonicky (či osobně na pobočce).


Krátce…

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Čtěte článek „Jak vyplnit daňové přiznání: Krok za krokem“.

Dostal/a jste nebezpečný e-mail "z banky"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).