Hlavní navigace

Desetník: Máme vládu... ale potřebujeme ji?

22. 1. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po osmi měsících bezvládí získala vláda Mirka Topolánka na druhý pokus důvěru. Otázka zní: Neprokázalo osmiměsíční období bez vlády, že vládu nepotřebujeme? Chyběla nám? Ovšem nejen ze získání důvěry a nejen koaliční poslanci mají vítr. Nad českou kotlinou se prohnal orkán.

DESETNÍK 98/2007 (8. 1. 2007 – 21. 1. 2007)

Potřebujeme vládu?

První povolební Desetník v červnu loňského roku jsem věnoval volbám a jejich možným důsledkům. Dnes, po téměř osmi měsících bezvládí a přechodných vlád bez poslanecké důvěry, mohu s klidným svědomím říci: Mýlil jsem se.

Zahraniční investoři jsou velmi citliví na dění na politické scéně v transformujících se ekonomikách, jakou Česká republika je. Patrné to bylo i na pražské burze krátce před volbami, kterou opouštěli především zahraniční investoři. Je pravdou, že je obtížné separovat vliv poklesu světových trhů, na druhou stranu index cen akcií na pražské burze klesal i ve dnech, kdy ostatní středoevropské burzy posilovaly. Naopak v pátek, v den voleb, burza posilovala.

Osobně očekávám, že výsledky voleb budou zahraniční investoři vnímat negativně, a lze tedy předpokládat pokles cen akcií. Vliv voleb na přímé investice bude menší, nicméně pokud by nestabilní situace přetrvala delší dobu, mohl by se podepsat na menším přílivu přímých zahraničních investic.

Desetník: Volby 2006 – nejhorší možný výsledek

Uplynulých osm měsíců mě přesvědčilo o tom, že zahraniční investoři si zřejmě ani nevšimli, že v jakési malé zemi uprostřed Evropy (zřejmě kousek od Paříže nebo od Moskvy) nemají vládu, která by mohla udávat směr, a ČEZ, politicky nejcitlivější akcie na českém trhu, navzdory propadům a sníženým doporučení posledních dní vynesl od červnových voleb akcionářům téměř 30 % kapitálového zisku.

ODS se nepodařilo prosadit po volbách změny zásadních norem, které na sklonku svého funkčního období přijala levicová vláda a Parlament, a až na „drobné“ komplikace se Zákoníkem práce, kdy zejména záchranná služba a zdravotnická zařízení musí získat více lidí, aby byly schopny vyhovět platné legislativě, nedošlo ke zhroucení světa, jak jsme byli varováni.

Ani na přímé investice neměla stabilní nestabilita vliv. Za loňský rok, kdy přes polovinu z něj panovalo bezvládí, Česká republika získala 176 investičních projektů v hodnotě 114,6 mld. Kč.

Podnikatelské prostředí je levicovou politikou utlačováno do země. Zřejmě proto (asi kvůli absenci jakékoli vlády) ve třetím čtvrtletí loňského roku počet podnikatelů meziročně vzrostl o 30 tisíc, dvakrát více než počet zaměstnanců…

Člověk by až mohl nabýt dojmu, že vlastně nepotřebuje žádnou vládu. Státní aparát pracuje i bez ní, ekonomika funguje, lidé pracují, trhy více či méně efektivně určují ceny. Ale není to tak docela pravda.

Bez vlády, která by určovala chod státního aparátu a směřovala ho sice pomalu, jako zámořskou loď, k cíli – efektivnímu vyřizování úředních záležitostí, placení daní a zajištění bezpečnosti a spravedlnosti, která by upravovala pravidla podnikání, jež se sice mohou (a také to dělají) vyvinout i bez zásahu státu, ale jsou oblasti, které si úpravu nepochybně zaslouží, která čas od času zasáhne proti zneužívání monopolního postavení i cenovou regulací (i když tato oblast je bezesporu sporná) a zejména vyjedná podmínky soužití českého státu s okolními zeměmi, by se dříve či později nejspíš celý stát rozpadl v anarchii…

Česká republika, stejně jako většina ostatních zemí Evropy, potřebuje zásadní reformy (veřejných financí, sociálních systémů, zdravotnictví, důchodových systémů, …), aby si udržela konkurenceschopnost v globalizovaném světě. A bez vlády s delegovanou pravomocí toto dle mého názoru není realizovatelné. Ale třeba se opět mýlím.

skoleni_15_4


Vichřice

Českou republikou se na sklonku minulého týdne prohnala vichřice, která podle některých zpráv dosahovala úrovně orkánu. Letiště Praha, jeden z adeptů na privatizaci, muselo omezit letový provoz, Lesy České republiky hlásí škody v řádech milionů kubíků dřeva a zatímco za běžných okolností i reklamní kampaní zvou k návštěvě nejen smrkových monokultur, při vichřici důrazně nedoporučujeme návštěvu lesů, uvedl Tomáš Vyšohlíd, tiskový mluvčí Lesů ČR.

S následky vichřice si budou muset poradit především pojišťovny. Již ve čtvrtek zveřejnila doporučený postup při pojistné události Kooperativa, pojišťovna, škody budou muset likvidovat ale i klienti ostatních pojišťoven.


Finanční novinky

Potřebujeme vládu?

  • Ano, pravicovou.
    49 %
  • Ano, levicovou.
    9 %
  • Ano, "vyváženou".
    18 %
  • Ano, alespoň nějakou.
    2 %
  • Ne.
    22 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).