Hlavní navigace

Desetník: léto plné rekordů

25. 8. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Řeklo by se okurková sezóna a přitom se v posledních dnech přepisuje jeden rekord za druhým. Tento způsob léta zdá se být poněkud "extrémním". Teploty, jackpoty, zisky bank, spotřeba domácností, chuť odborů stávkovat... člověk se zkrátka nestačí divit.

DESETNÍK 17/2003 (11. 8. 2003 – 24. 8. 2003)

Tak to tam spadlo! Jeden jediný člověk vyhrál 112 931 592 Kč a sebral všem ostatním sazkovým sázkařům jedinou naději, že snad tady, v České republice, někdy dojdou štěstí. Jedná se o největší výhru v české historii, která kdy byla připsána jednotlivci. Dosavadní absolutně nejvyšší jackpot (přes 150 mil. Kč) si totiž rozdělili dva výherci. A stačilo přitom tak málo – vsadit jeden tiket s čísly 18,20,29,32,45,46.

Co je to ovšem proti italskému výherci (výhercům) – ten o týden dřív vyrazil dech všem evropským sázkařům (jedná se o evropský rekord), když uhodl kombinaci 9,11,39,44,49,86 (hádá se ze sta čísel) a sebral bank ve výši 66 mil. euro (přes 2,1 mld. Kč). Jackpot padl po šesti měsících, a jestli z něj jeho nový majitel nedostal infarkt, žije dodnes. Život některým chystá opravdu těžké zkoušky.


Většině Evropanů nevyrážela dech jen mnohaciferná čísla, ale především nebývalé teploty (ve Francii jim prý padlo za oběť 5.000 lidí). Ani my jsme nezůstali pozadu – 13. srpna, tedy do roka a bez dne od vodního rekordu, Praha překonala dvousetletý teplotní rekord (bylo 36,8 stupňů), nicméně zaostala za Mostem (tam totiž není jen vysoká nezaměstnanost, ale i pěkné horko – 38,9 stupňů).

Kromě vinařů z toho měli radost především zastánci Temelína, protože došlo na jejich slova – kvůli klimatizacím totiž prudce vzrostla spotřeba elektřiny. A tak se reaktory chladí, co to dá (na rozdíl od nejvyspělejšího státu světa, kde poprvé po mnoha desetiletích mohli i uprostřed města spatřit hvězdičky, protože „vypli proud“).

Z výše uvedeného vyplývá, že dobře udělali ti, kteří se před tuzemským létem nejeli schovat do „teplých krajin“, což by byly úplně vyhozené peníze, a s dovolenou počkali na nějakou tu „lastminutovku“. Takových (chytřejších, že?) je nás prý čím dál tím víc a dobře nám tak, budeme mít ta prokletá horka ještě delší než ostatní.

Jedním z takových kladů je větší pravděpodobnost, že během těch pár dnů, které do odjezdu zbývají, cestovní kancelář už nekrachne. Ono zaplatit si pobyt dlouhé měsíce dopředu není při současném stavu cestovních kanceláří žádná radost. Dokonce i ta největší měla co dělat, aby těsně nad zemí vybrala prudké klesání svých letadel. Ale prý už by měl být další let bez komplikací, pojišťovna Allianz pojištění vznášedel společnosti Fischer prodloužila, takže snad se není čeho bát.


A máme tu další rekord – nejstarším bankovním lupičem v dějinách USA se stal jakýsi J.L.Hunter Rountree zvaný „Rudoch“, který ve věku 91 let přepadl (neozbrojen) banku, nechal si naplnit obálku penězi, ale zapomněl, že ho dopadnou podle poznávací značky vozu, kterým z banky odjel. Kromě toho, že peníze potřeboval, prý kradl proto, že má na banky pořádný vztek. Co by pak musel dělat, kdyby měl zkušenost s českými bankami, to opravdu nevím.

A že by měl co ukrást, to je téměř jisté, protože zdejší banky si opravdu žijí jako v žitě. Taková Česká spořitelna kumuluje zisk, jako by se nechumelilo. Její dceřinka, Pojišťovna ČS, už rozhodla, že prodá svou neživotní část Kooperativě, což je pro klienty rozhodně lepší zpráva než nucená zpráva a hrozící bankrot Union pojišťovny.


Živnostenská banka zase zlevnila hypotéky (pětiletá fixace začíná na 4,7 %), ČMSS zvýšila hranici pro úvěr bez zajištění ze 150.000 Kč na 200.000 Kč a Modrá pyramida ke konci srpna oficiálně končí s 3% tarifem Profit (i když je dost možné, že nekončí, protože původně s ním měla skončit už v červenci).

Celkem nápaditou akci přichystala nizozemská ING u příležitosti fotbalové akce roku – zápasu Česko – Holandsko. Když si otevřete Oranžové konto (spořící účet s dvouprocentním úrokem) do 1.září, v říjnu se vám budou úspory úročit procentní sazbou rovnající se počtu gólů, které česká reprezentace vsítí do branky soupeře. Nezní to špatně, ale vzhledem k tomu, že jen těžko Nedvěd a spol. dají více než dvě branky, sazba se s největší pravděpodobností stejně nezmění (když padne méně než dva góly, sazba zůstává na stávající úrovni). Ale kdoví, třeba se překoná nějaký fotbalový rekord a pak si klienti ING zamnou ruce.


„Rekordní“ snížení daní na Slovensku schválila tamní vláda. Teď už se čeká na vyjádření parlamentu a podpis prezidenta a bude vymalováno – americký Forbes pak bude moci opět pět na naše východní sousedy samou chválu (to ovšem netuší, že Slovensko se stane evropským tygrem (a kdo ví jestli) jen proto, že jeho obyvatelé na sobě nechají dříví štípat).

skoleni_15_4

Například od srpna tam došlo ke zvýšení spotřebních daní na alkohol, cigarety a benzín, takže litr naturalu je zhruba o tři až čtyři koruny dražší než u nás (a dražší než v Rakousku!). Česko ale možná nezůstane pozadu – po vzoru Slovenska a jiných států totiž od května 2004 možná dojde k povinnému kolkování alkoholu, a jelikož jeden kolek vyjde na 1,20 Kč, promítne se to do cen.

Naštěstí tuzemské domácnosti jsou plné optimismu, protože rekordně roste jejich spotřeba. Hodně je to způsobeno (opět rekordním) nárůstem zadlužování, které je však ještě na docela nízké úrovni proti západnímu světu. Co ale není, brzy může být – a před takovou situací už začíná varovat ČNB, protože čím více lidí bude zadluženo, tím větší je riziko nesplácení půjček. A třeba v USA při současné recesi stoupá počet osobních bankrotů. Ten svět zkrátka nemusíme dohánět úplně ve všem.

Sázíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).