Hlavní navigace

Desetník: Koruna sílí - euro za pakatel!

14. 8. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Česká koruna posílila na historická maxima. Euro se propadlo pod 28 Kč! Je vhodné dnes eura kupovat, nebo bude posilovat i nadále? Svá historická maxima pokořila též cena ropy. Benzín se ale drží pod rekordními hodnotami z minulého roku. Nechyběly ani bankovní novinky.

DESETNÍK 87/2006 (31. 7. 2006 – 13. 8. 2006)

Koruna sílí – euro za pakatel

Česká koruna je nejsilnější v novodobé historii. Jedno euro se v pátek obchodovalo za méně než 28 Kč. To sice neznamená, že za tuto cenu euro koupíte ve směnárně, nicméně je to pro cestovatele (a dovozce) dobrá zpráva. Naopak exportéři a přijíždějící turisté z posilování koruny radost mít nemohou.

Graf vývoje EUR/CZK

Zdroj: Měšec.cz

Co je příčinou posilující koruny? Dlouhodobý trend posilování je způsoben blížícím se termínem přijetí eura. To ale nevypovídá o tak dramatickém posílení v posledních dnech. Příčina je v běžném účtu obchodní bilance a odlivu dividend z České republiky. Nová maxima vytýčila po jejich zveřejnění.

Za kolik koupíte euro? – aktuální přehled kurzů

Trh si ve své euforii číslo vyložit tak, že hlavní dividendy jsou pryč, takže nic koruně již nebrání k dalšímu posilování, uvedl ve své analýze David NavrátilČeské spořitelny a dodává: Tak tomu ale není. V září, v říjnu čekáme korekci na 28,30 až 28,50 CZK/EUR.

Podle dlouhodobé analýzy České spořitelny by se koruna měla koncem letošního roku ocitnout na úrovni 28 CZK/EUR a na konci roku příštího by měla posílit k 27 CZK/EUR.

Ani analytik Miroslav FrayerKomerční banky neočekává další posilování koruny: V následujících dnech nevidíme velký prostor pro další zpevňování a i technické faktory naznačují korekci. Investoři tak pravděpodobně využijí silný kurz k nákupu eura a prodeji české koruny.

Dlouhodobá analýza Komerční banky k výhledu koruny předpokládá v prosinci 2006 kolem 28,20 CZK/EUR.

ČSOB k posilující koruně dodává: Posilování české koruny napomáhají jednak dobré fundamenty, ale také zlepšující se situace na politické scéně.

Je tedy velmi pravděpodobné, že koruna více posilovat v nejbližší době nebude. Pokud se chystáte na dovolenou v září až říjnu, je pro vás výhodné nakoupit zahraniční měnu v nejbližší době. Pokud se ale chystáte na dovolenou počátkem příštího roku, doporučení již není tak jednoznačné. Koruna může posílit k současným hodnotám a v příštím roce by mohla posilovat dále.

Silnější koruna je jedním z důvodů, proč ceny benzínu v České republice nedosahují loňských rekordních hodnot.


Drahá ropa – drahý benzín

Příjezd k čerpací stanici je pro mnohé řidiče zážitkem plným stresu. Cena benzínu i nafty roste a zdá se, že nikdy nepřestane. Kde jsou časy, kdy stál litr Naturalu či nafty pod 25 Kč? Zas tak dávno to není, přestože se to při dnešních průměrných cenách kolem 30 Kč (tj. o rovných 20 % více) zdá jako celá věčnost!

Vývoj cen pohonných hmot

Zdroj: CCS

Růst cen benzínu a nafty pokračuje plynule již jeden a půl roku s menší přestávkou mezi zářím a prosincem 2005, kdy ceny klesaly po rekordních hodnotách, které nebyly ani v letošním létě překonány – navzdory tomu, že v uplynulém týdnu padl nový rekord cen ropy na světových trzích.

Ceny benzínu nejsou tak vysoké jako při loňských rekordech cen ropy, cena ropy však zatím vesele překonává nová historická maxima. Přestože centrální banky všech ekonomických mocností bojují s inflací, kterou vysoká cena ropy přináší, a varují před zpomalením růstu, nic dramatického se neděje. Lidé si, zdá se, na drahý benzín a ropu zvykli.

Negativní dopady ale samozřejmě přicházejí. Pociťují je především akcionáři. Většina společností v důsledku rostoucích cen ropy oslabuje. Přidá-li se k tomu další hrozba teroristických útoků, z nichž bylo jednomu rozsáhlému zabráněno v Londýně, padají nejvíce ceny leteckých společností.

I cestovatelé zdražení pocítí. Například ČSA zvýšila palivový příplatek na evropských letech o 2 USD na 25 USD při koupi letenky v ČR (pokud ji koupíte v jiné zemi, zaplatíte stále 23 USD) a na dálkových letech o 7 USD na celých 67 USD.

V sedmdesátých letech posledního století minulého tisíciletí světem otřásly dvě ropné krize. Tehdy se státy exportující ropu dohodly, založily největší a nejsilnější kartel – OPEC – a omezily produkci ropy. Tím zvýšily její cenu a zahájily stagflaci (stagnace spojená s inflací) světové ekonomiky. Spotřebitelé i firmy byly tehdy zvyklí pohonnými hmotami nešetřit, a tak zdražení vnímaly velmi těžce. Dnešní uživatelé ropy a ropných produktů jsou mnohem pružnější, a tak ani vyšší cena těchto komodit nepůsobí na hospodářství devastující silou.

OPEC se těší zvláštnímu statutu. Přestože se jedná o kartelovou dohodu, které běžně regulační orgány vyspělých států potírají, nenajde se jediný antimonopolní úřad, který by se OPECu postavil. Naopak. Čelní představitelé ekonomicky nejsilnějších států netrpělivě očekávají rozhodnutí OPECu o kvótách produkce a jim pak přizpůsobují rozhodnutí svá. Proč? OPEC má černé zlato. A to platí.

Poslední „ropné rekordy“ nejsou ale důsledkem rozhodnutí OPECu. Situace je mnohem složitější – konflikty na Blízkém východě a v Africe, omezení těžby jedné z největších rafinerií, zastaralá těžební technika neumožňující zvýšení produkce, horké léto, blížící se hurikánová sezóna v Mexickém zálivu, snižující se zásoby ropy v USA…

skoleni_15_4


Produktové novinky

Produktových novinek ze strany finančních společností nebylo v uplynulé dekádě mnoho. Přesto nelze říci, že by se nic nedělo. Novinkami byly především slevy na poplatcích, které jsou ale časově omezené a zpravidla platí pouze pro nové klienty.

Připravili jsme novou oblast „Pojištění pohledávek“, kde naleznete mimo jiné aktuální nabídku pojištění pohledávek pojišťoven působících na českém trhu.

Koupíte si eura?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).