Hlavní navigace

Desetník: Komerční banka není sama...

28. 8. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V minulém týdnu bylo bankovní zprávou číslo jedna zcizení peněz z účtů Komerční banky. Její souputnice v bankovní trojce tak zůstala trochu ve stínu, přestože i internetové bankovnictví čelí útokům. Klienti ale mohou klidně spát. Zato politici se nevyspí - čeká nás posílení vlivu komunistů?

DESETNÍK 88/2006 (14. 8. 2006 – 27. 8. 2006)

Jak se odhalila Komerční banka

Tématem číslo jedna uplynulé dekády pracovních dní bylo nepochybně zveřejnění informací o vykradení účtů klientů Komerční banky. Jak celá kauza probíhá a jak došlo k jejímu odhalení?

Na počátku zveřejnění informací o vykradení účtů byla rychlá akce Komerční banky. Banka v pondělí 14. srpna oznámila, že posiluje zabezpečení internetového bankovnictví. Všichni klienti, kteří používali k podepisování transakcí certifikát v souboru, budou muset využít i heslo zasílané prostřednictvím SMS zprávy – s účinností od 15. srpna. Velmi krátké bylo i přechodné období. Deset dní.

Spěch se zaváděním bezpečnější autorizace plateb nemohl být sám sebou. Obrátili jsme se proto na odborníka v oblasti IT kriminality Jiřího Nápravníka, který nám nejprve naše podezření potvrdil a následně sepsal i článek. Píše: Poslední případy se objevily v červnu a červenci letošního roku a v tuto chvíli probíhá jejich vyšetřování. Úmyslně používám množné číslo, protože se jednalo o tři vykradené účty klientů Komerční banky (o kterých jsem se dozvěděl).

23. srpna přišel deník Právo s dalšími informacemi, které zcizení peněz z účtů potvrzovaly. Zjistil například, že jedné rodinné pekárně zloději ukradli téměř 1 mil. Kč. Prohlášení vydáme v pátek, uvedla v úterý pro deník Romana Ondrůšková, tisková mluvčí banky.

Ve středu 24. srpna zpráva lavinově zaplavila veškeré informační zdroje. Hlad po dalších informací přiměl Komerční banku k vydání prohlášení již krátce po poledni. V tiskové zprávě potvrzuje, že zaznamenala 10 případů klientů, u kterých se objevily pokusy o zneužití jejich osobních počítačů.

Psali jsme o kauze Komerční banky:

Ještě týž den se přihlásilo Sdružení obrany spotřebitelů ČRvýzvou pro postižené klienty, aby se sdružili.

Policie zatím nevydala žádné prohlášení, krom sdělení, že nemůže poskytovat žádné informace… a že vyšetřování se pravděpodobně protáhne… Celou kauzu budeme i nadále sledovat.


Komerční banka není sama… sekunduje Česká spořitelna

Napadnutelná jsou ovšem i další internetová bankovnictví. Komerční banka v tom není sama. Úspěšně jí sekunduje Česká spořitelna. Simona Můčková z tiskového odboru České spořitelny na náš dotaz uvedla: Klienti ČS realizují prostřednictvím internetového bankovnictví každý měsíc přibližně 4 mil. transakcí. Z toho počtu registrujeme pouze cca 20 podezřelých transakcí. V žádné z těchto transakcí nebyly a nejsou prostředky banky ani klientů ohroženy.

Zda se podezřelé transakce rekrutují z těch, které nevyžadují po přihlášení k účtu žádnou autorizaci platby, banka nesdělila s odůvodněním probíhajícího vyšetřování. Není ani jistá souvislost s případem Komerční banky.

Přestože banka podezřelé platby zachytila a klientům nevznikla žádná škoda, opět musím zopakovat doporučení, aby klienti, kteří využívají internetové bankovnictví České spořitelny, raději snížili limit transakcí bez dodatečné autorizace na nulu a využívali vyšší stupeň zabezpečení. Nejjednodušší cesta je pro majitele mobilních telefonů, na který si mohou nechat zdarma zasílat jednorázová hesla.


Politický looping aneb Česká šaráda

Nevím, jak vám, ale mě v posledních dnech, které lze protáhnout na všechny povolební měsíce, politická scéna připomíná absurdní drama. Děj se odvíjí jaksi mimo politické programy, s nimiž strany před volbami dobývaly hlasy, a místo snahy o dohodu je stále patrnější bezhlavý boj o koryta… promiňte, politické posty.

Co politické strany před volbami nabízely:
ODS, ČSSD, KDU-ČSL, Strana zelenýchKSČM

Co na to představitelé stran?
Mirek Topolánek, Jiří Paroubek, Ladislav Šustr, Martin Bursík, Jiří Dolejš

Koaliční vláda padla dříve, než vznikla, a podporu ČSSD si ODS nevysloužila ani prohlášením, že vládu povede podle programového prohlášení ČSSD… Za největší slabinu povolebního vyjednávání lze bezesporu považovat časoprostor, přesněji jeho část – prostor. Šéfové dvou nejsilnějších stran se jaksi nebyli s to dohodnout, kde se sejdou. Oba tak na sebe čekali dlouhé hodiny ve svých sídlech a nebýt televize, tak si nepošlou ani vzkaz.

Korunu všemu dle mého osobního názoru nasadili politici ve čtvrtek minulého týdne. Zatímco středu zakončili optimistickým výhledem, který mohl vyústit v podporu menšinové vlády ODS, o čtvrtečním poledni Jiří Paroubek šokoval veřejnost i své spolustraníky prohlášením o ukončení jednání o menšinové vládě a nabídnutí koalice KDU-ČSL. A hle, její předseda jako by na nabídku čekal. Neuplynula ani hodina a již seděl u Paroubkova jednacího stolu – rozhovory začaly slibně, podařilo se vyřešit časoprostorové rozepře. Ale co politika? K té se vrátím…

Pavel Topolánek neváhal. Na vystoupení odstupujícího (?) premiéra reagoval pružně – sdělil požadavky, s jakými na něj ČSSD vyrukovala. A že to byl dlouhý seznam. ČSSD požadovala posty náměstků ministrů spravedlnosti, školství, vnitra a zdravotnictví, kontrolu nad státními podniky ČEZ, Čepro, Lesy ČR, Škodaexport, Česká pošta a Budvar a privatizací Letiště Praha ve zrychleném výběrovém řízení, klíčové posty v policii či likvidaci Kubiceho vyšetřovací skupiny.

Tristně na mne ale působí KDU-ČSL. Její předvolební rétorika zněla naprosto zřetelně: Význam voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2006 je umocněn vzrůstajícím rizikem vlivu našich nereformovaných komunistů. Říkáme jasně nejen to, co budeme prosazovat, ale také to, co nechceme připustit – vliv komunistů na vládu, zvyšování daňové zátěže, snížení ochrany vlastnictví a likvidační podmínky pro živnostníky a malé podnikatele. (Zdroj: Volební program KDU-ČSL.)

skoleni_15_5

A pak chtěl vyjednávat o vládě, která by byla na podpoře (byť i jen toleranční) závislá. Nevím, nejsem politik ani politolog, nicméně odhaduji, že tolerance vlády ze strany KSČM by nebyla „zadarmo“. Snad panu Kalouskovi šlo skutečně o blaho České republiky, v jehož jménu zapřel sám sebe, odhodil základní preambuli své strany a připustil svou účast na vládě za podpory komunistů… přesto ve mně hlodá pochybnost, zda mu nešlo jen o vládní židli. Tak či onak, v pátek přišel i o židli předsedy strany – odvržen spolustraníky pod tlakem rezignoval. Dostalo se mu pouze ocenění z úst pana Paroubka.

Bez vlády ještě nějaký čas nejspíš budeme. Odstupující premiér se nechal slyšet, že navzdory neúspěchu vyjednávání s KDU-ČSL menšinovou vládu ODS nepodpoří, Mirek Topolánek ale dál připravuje svůj kabinet, který by měl vést vládu k předčasným volbám. Otázka ale zní: Povede se mu získat důvěru? A pokud ano, a k volbám dojde, změní se něco?


Produktové novinky

Souhlasili byste s menšinovou vládou ČSSD - KDU-ČSL?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).