Hlavní navigace

Názory k článku Desetník: Kanadský políček za české Romy a nejistota s cestovkami

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 7. 2009 10:02

    Jára (neregistrovaný)
    Napíšu svoji zkušenost.

    Bydlela vedle nás v paneláku cikánská rodina. Že to jsou cikáni bylo vidět jen podle tváře. Pravda, občas byli hlučnější, ale velmi slušný. Otec rodiny dělal šéfa kdesi na stavbě, matka pracovala v naší místní továrně. Děti normálně chodily do školy (mají jich 7), co vím, tak starší dvě dcery dnes mají vysokou. Odborník tomu říká "asimilovaní" cikáni, ale je fakt, že tito lidé měli více "bílých" přátel, než vlastních. Logicky, pro své lidi z komunity byli "divní". Připadá mi to jako zamotaný kruh.

    A pak další extrém. Projděte se v Chomutově, jsou tam opravdu socky cikáni, ale hodní. Oni by chtěli změnit svůj život, ale buď na to nemají odvahu, intelekt nebo prostředky. A pak se projděte po Masarykově náměstí v Ostravě a uvidíte olašské cikány. Drzí, nepříjemní, vychystralí, velmi bohatí ale oficiálně bez majetku.

    Nelze všechny házet do jednoho pytle ale je fakt že tato otázka je nevyřešená. Jenže asi ani vyřešit nejde.
  • 22. 7. 2009 8:00

    anonymní
    Ano, máte pravdu. U nás ve městě taky žijou romští starousedlíci, někdy jsou hlučnější, někdy si dají do trumpety. Na druhou stranu tu máme i novodobé přistěhovale, kteří jsou daleko více problémovější. Starousedlící jinak ale slušní, s těmi novými se nekmotří /kdo to kdy pamatuje, aby Rom okradl Roma .../. Ti starousedlíci se snaží pracovat /a i jejich děti, které se mnohdy kamarádí s těmi bílými, což třeba před 20ti lety bylo neobvyklé/, ale ani pro bílé není tolik práce. Dřívěji, když u nás byla spousta fabrik, tak dělali méně kvalifikované práce, ale pracovali. Dnes to mají těžké. Pokud se někde přijde hlásit na místo Rom či bílý, komu dá většina zaměstnavatelů přednost? Pokud není Rom osobním známým personalisty a ten ho nezná, jak umí za práci vzít, tak berou přednostně bílého. Na Romy čekají i dnes vesměs jen dělnické či dokonce nekvalifikované profese, a přiznejme si, že bychom asi ani nebyli nadšeni, kdyby bílé ošetřoval romský lékař nebo v bance by vám nutil pojištění proti vykradení bytu Rom. Obdobně se dívají např. v USA na Černochy - není tomu dávno, co byli otroky, a dnes stojí v čele USA černoch. A i dnes se tam na řadu z nich dívají skrz prsty a jsou gheta, kam se normální občan neodváží ani dnes za bílého dne.

    Jelikož u nás Romové vyčuhují asi tak jako třeba Vietnamci, snaží se vmíchat tam, kde tolik nevyčuhují. V Kanadě se ztratí, a pokud budou vyšívat stejně jako jiní přistěhovalci, kterých tam jsou kvanta a kteří tam jsou ovšem zaměstnatelní, nebudou nikomu vadit. A je možné, že nějací z dalších generací se k nám po letech vrátí, aby zde koupili ČEZ nebo Škodovku ...
  • 21. 7. 2009 13:08

    Jarmila (neregistrovaný)
    Nedořešená otázka Romů? To je co? A kdo to má v rukách, když ne Romové sami? Hezké bylo vyjádření kohosi na netu: slovenští Romové jsou na tom hůř než čeští, ale ti nemají zdroje na odlet do Kanady. V Kanadě žije v jakémsi městě (jméno si nepamatuju) romská komunita, co se odstěhovala z Čech, a ta odchody Romů do Kanady organizuje. Do Kanady tak odchází "horních 10.000 Romů", jakási inteligence, prostě lepší vrstvy, naposledy dokonce redaktorka jejich rozhlasového vyslání. Této vrstvě v Kanadě práce nevadí, mají se tam lépe než v Čechách. O své nepracující a nepřizpůsobivé soukmenovce ani tito lidé nemají zájem, ti nám tu zůstanou a my si je budeme hýčkat, Kocáb a Džamila se budou bít za jejiich parazitická práva, po vybydlení dostanou jiné nové byty (naposledy od Čunka ve Vsetíně) - nechci se chlubit, vážení, ale kdo z vás to má? - a pak se bueme divit, když nám bude po ulicích pochodovat Dělnická strana.
  • 21. 7. 2009 20:40

    anonymní
    Hm, tak do Kanady odchází romská inteligence a Kanada kvůli tomu zavede víza? Co by teda dělala v případku, kdyby tam odcházela svoloč z Janova a Chánova? Nejspíš nám vyhlásila rovnou válku, že?
  • 22. 7. 2009 20:51

    Jarmila (neregistrovaný)
    Pokud jste viděl romské vesnice na Slovensku, jistě mi dáte za pravdu, že se jedná o inteligenci. Pravda, ve srovnání s bílou to znamená, že romský inteligent má alespoň výuční list a umí číst a psát.
    Svoloč z Chánova, Janova a ze Slovenska do Kanady neemigruje, protože na to nemá prostředky a ani nemá schopnosti se naučit jazyk. Pokud je mi známo, tak Kanaďani po dobu učení se jazyku dávají podporu, což může trvat i rok. Pak ale chtějí, aby se jim peníze vrátily, což znamená, že chtějí, aby dotyčný začal pracovat a jeho děti by chodily do normální školy.
  • 21. 7. 2009 13:55

    anonymní
    Já bych doplnil, že vše v článku řečené se netýká jen Romů, ale obecně cikánů. Romové je jen podskupina z nich. Někde jsem četl - asi jako kdyby se všichni Češi nazývali psohlavci. Je pouze ostudou dnešní doby, že mnozí odmítají nazývat věci pravými jmény a výraz "cikán" je dokonce samotnými cikány (například ze serveru romea.cz) cenzurován jako něco nepatřičného. Nepodléhejme tomu.
  • 21. 7. 2009 16:06

    Jarmila (neregistrovaný)
    No jo, to jste mi připomněl: slovensky lhát se řekne cikánit. Budou bratia Slováci po novu "romit"?
    Jinak do 1989 to byli cikáni, pak se jen kosmeticky přejmenovali na Romy.
    To se občas dělalo. Když bylo nepopulární zdražování, tak se upravovaly ceny, když se mluvilo o nefachčenkách a flákačích, tak jsme je nazvali nepřizpůsobivými. Prostě chceme mít svůj svět hezký.
  • 26. 7. 2009 14:32

    anonymní
    O tomto tématu by se dal napsat sloh...
    Většina lidí nejsou rasisty, ale za zavřenými dveřmi opravdu přiznají, že jim Romové vadí.
    A teď otázka - proč teda všichni upřednostňujeme Romy, když jsou ve většině případů takoví, jací jsou (kromě pár přizpůsobených výjimek, které já neznám)? Není to nakonec diskriminace bílých?
  • 26. 7. 2009 19:06

    anonymní
    Ještě mě napadlo... když tak Kanada básní o tom, jací jsme nelidumilové, proč si je tam nevezmou sami? Ještě zavedou víza... Protože dobře vědí, jak dovede "zpříjemnit" soužití ta nepřizpůsobivá část! Na to jsou chytří, ale buzerovat v tisku a televizi, to umí každej.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).