Hlavní navigace

Desetník: DPH klesá - zaplatíme víc

3. 2. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Zatímco se spotřebitelé a maminky báli zdražení dětských plenek, připravila v neděli koalice reformu mnohem radikálnější. Dochází sice ke snížení základní sazby DPH, ale ve snížené toho moc nezůstane. A výsledek? Zaplatíme o 17 mld. Kč více! Koalice ale přichystala změn mnohem více.

DESETNÍK 28/2004 (19. 1. 2003 – 1. 2. 2004)

DPH klesá – zaplatíme víc

DPH se stalo téměř modlitbou: Pane Špidlo, nedopusť, aby plenky padly do spárů základní sazby, ale děj se vůle Evropské komise, odříkávají maminky s dětmi a odvolávají se na matriční knihu, zaznamenávající méně a méně přírůstků.

Jako prorok povstal František Lobovský ze Sdružení obrany spotřebitelů ČR: Plenky zdražit nemusí! Své tvrzení dokládá řadou paragrafů a směrnic, z nichž si maminka může odnést, že plenka je zdravotnický materiál, a proto na ni lze použít sníženou sazbu DPH.

Výrobky pro zdravotní péči, jež mohou požívat výhod snížené sazby DPH, jsou definovány následovně: Farmaceutické výrobky, jež jsou obvykle používány pro zdravotní péči, prevenci nemocí, léčbu pro lékařské a veterinární účely včetně výrobků používaných pro antikoncepci a hygienickou ochranu.

V tom se pozvedly řady hostinských a začaly volat po výjimce na pohostinské služby: Proč by mělo být stravování v restauracích zdaněno základní sazbou? To nás zruinuje! Načež úřady práce ohlásily nárůst nezaměstnaných z řad podnikatelů, kteří ukončili podnikání z důvodu vysokých daní. Aby ne, když z deseti nových členských zemí máme třetí nejvyšší daně!

Od letošního roku je zavedena minimální daň, která se vypočítává z průměrné mzdy, a podnikatelům se zvyšuje vyměřovací základ pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění.

Zatímco se prostí občané dohadují o zdražení plenek a utopenců, probíhá na nejvyšších místech jednání koalice o sazbách DPH. Na nedělním jednání došlo k nečekanému zvratu – od 1. května 2004 klesne základní sazba DPH ze současných 22 % na 19 %, snížená se nezmění.

Ale občane, neraduj se! Zároveň se snížením DPH dojde k přesunu řady zboží a služeb do základní sazby, čímž podraží o 17 %. Jen maminky mohou mít radost – navzdory očekávání dětské plenky budou zdaněny sníženou, 5% sazbou.

Do základní 19% sazby se přesune například vodné a stočné, vstupné na kulturní akce, některá hnojiva a další. Ve snížené sazbě budou ponechány:

  • potraviny a nápoje,
  • léky a zdravotnické prostředky,
  • dodávky tepla,
  • stavební práce související s bydlením,
  • knihy a noviny,
  • dětské autosedačky a dětské pleny,
  • pohřebnictví a související služby,
  • vnitrostátní hromadná osobní doprava.

A výsledek? Pravděpodobně zaplatíme do státní kasy o 17 mld. Kč ročně více.

Jsou ovšem i názory, že celkový efekt bude opačný – do státní kasy zaplatíme méně než dosud. Pavel Kysilka, hlavní ekonom České spořitelny, se svým týmem zahrnul do výpočtu cenovou elasticitu, kterou Ministerstvo financí zanedbalo, a vyšlo mu, že celkovým efektem bude snížení cen. Nechme se tedy překvapit.

Martina Bradová - ING
Dopadnou na vás změny DPH obzvláště tíživě? Nevíte, jak při zdražení velkého množství zboží ušetříte? Zeptejte se Martiny Bradové, specialisty pro retailové bankovnictví společnosti ING, nabízející výhodně úročený spořicí účet ING Konto v Poradně Jak spořit v roce 2004.

Sociální opatření na snížení dopadu změn DPH

Aby vláda neztratila před blížícími se volbami zcela tvář před voličskými masami a aby zmírnila dopad změny DPH, doprovází daňové úpravy i sociálními opatřeními. Jedná se o poměrně malou záplatu, ale potřebným může pomoci a rozpočet příliš neutrpí.

Ze stabilního zvýšeného příjmu se budou těšit rodiny pobírající rodičovský příspěvek. Od 1. května jim vláda přidá 1000 Kč měsíčně.

Skutečnou záplatou jsou ale dva jednorázové příspěvky, vyplacené k 1. červnu 2004. Obdrží je důchodci (starobní, sirotčí, vdovštíinvalidní) ve výši 1000 Kč a rodiny s dětmi ve výši 2000 Kč za každé dítě, pokud splňují nárok na přídavky na děti. Na důchodce se bude pamatovat i při další valorizaci důchodů, kdy budou zohledněny provedené daňové změny.

Další daňové změny

Aby toho nebylo málo, dohodly se vládní strany v Kolodějích na dalších změnách v daňové soustavě, čímž udělaly druhý krok v reformě veřejných financí.

Od příštího roku budou moci manželé s dětmi vstoupit do „společného zdanění manželů“. Tento institut je výhodný zejména pro rodiny, v nichž manželé dosahují velmi rozdílných příjmů nebo je jeden z nich v domácnosti.

V daňovém roce 2005 bude také nahrazena odčitatelná položka na dítě slevou na dani ve výši 6 000 Kč. V důsledku tohoto kroku nebudou lidé s vyššími příjmy dostávat vyšší daňové zvýhodnění. V dnešní podobě lidé s nižšími příjmy ušetří za každé dítě ročně 3834 Kč, naopak lidé, kteří se dostali do nejvyššího daňového pásma, zaplatili na daních o 8179 Kč méně.

Pro případ velmi nízkých příjmů počítá koaliční dohoda s „daňovým bonusem“ pro osoby, jejichž daňová povinnost bude nižší, než kolik si budou moci od daní odečíst za děti.

Další změny se týkají především podnikatelů, kteří se snad dočkají zjednodušení administrativy, ale především již od 1. ledna 2005 zkrácení doby odpisování (v první skupině ze 4 na 3 roky, ve druhé ze 6 na 4 roky a ve třetí z 12 na 10 let).

Vše je zatím ve formě koaliční dohody a musí být schváleno Parlamentem.


Rychleji, rychleji a ještě rychleji

Na pojišťovacím trhu se objevil nový pojistný produkt – pojištění pokut za rychlou jízdu. Díky němu mohou řidiči bezstarostně porušovat dopravní předpisy o rychlosti jízdy a pokuty za ně zaplatí pojišťovna. Pojištění pokut sice nenabízí žádná „česká“ pojišťovna, ani o něm neuvažuje, ale po našem vstupu do Evropské unie se budete moci pojistit u lichtenštejnské pojišťovny, která ho nabízí především v Německu a Rakousku.

Vyšší rychlost znamená vyšší riziko dopravní nehody. I na to myslí novela zákona o povinném ručení, která nařizuje pojišťovnám vyplatit nebo sdělit důvod nevyplacení náhrady škody do tří měsíců od nahlášení pojistné události. Zároveň zvedá minimální limity pojistného plnění pro škody na zdraví z 18 mil. Kč na 35 mil. Kč a majetkové škody z 5 mil. Kč na 18 mil. Kč.

Zrychlování si vzal za své i Český Telecom, když „zrychlil“ impuls v telefonním automatu. O zkrácení impulsu při zachování jeho ceny na stejné úrovni Telecom taktně mlčel.


V hypotékách je jasno, v poplatcích se vyjasňuje

Ministerstvo pro místní rozvoj už ví, že v loňském roce podpořilo 7703 hypotečních úvěrů o rekordním objemu 11 mld. Kč, že na hypoteční úvěry se státní podporou pro mladé do 36 let na starší nemovitost bude letos přispívat jedním procentem (oproti loňským dvěma) a že prosazení nové koncepce podpory hypoték bude muset tvrdě vybojovat s Ministerstvem financí, které s ní nesouhlasí.

Bouři, kterou rozpoutalo Sdružení obrany spotřebitelů ČR ve věci poplatků za zrušení účtů, znenadání roztrhly Citibank a Komerční banka – poplatek za zrušení účtů ruší. Citibank od března, Komerční banka již od včerejšího rána.

dan_z_prijmu

Let prvních vlaštovek nebude zcela jistě následovat Česká spořitelna, která včera zveřejnila každoroční cenové úpravy.

ČSOB ukončila poplatkové prázdniny služby ČSOB Info 24 a zveřejnila odměnu za zasílání informací o stavu a pohybech na účtu.

Jste spokojeni se snížením základní sazby na 19 %?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).