Hlavní navigace

Desetník: Do voleb daleko, změníme, co se dá

7. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nový rok přišel se zásadními změnami, které se dotkou našich peněženek. Ovšem podle našich politiků je současné utahování opasků stále malé a máme se pravděpodobně připravit na další změny. Protože my na ně přece máme.

DESETNÍK 124/2007 (24. 12. 2007 – 6. 1. 2008)

Sbohem, státní podporo

Jedno přísloví praví: kuj železo, dokud je žhavé. A tímto příslovím se asi řídí náš premiér. Sotva začal nový rok s platným Zákonem o stabilizaci veřejného rozpočtu, veřejnost se dozvěděla, že premiér je připraven zrušit státní podporu u stavebního spoření a ministr financí Kalousek se nechal slyšet, že proti nebude. Na jedné straně lze přitakat: ano, stavební spoření často slouží primárně jako výhodný druh spoření a mnoho smluv je ukončeno bez následného stavebního či překlenovacího úvěru. Jenže se „zapomnělo“ na pár dalších bodů.

Zaprvé, solidárnost. Vklady ze stavebního spoření umožňují stavebním spořitelnám financovat úvěrové obchody. Počet úvěrů roste a aby stavební spořitelny měly z čeho dávat, musejí být v tomto systému i lidé, kteří spoří na jiné účely, než na bydlení.

Zadruhé, motivace. Úroky z úvěrů ze stavebního spoření se takřka nezměnily, což rozhodně nelze tvrdit o hypotékách. A mnoho zájemců o financování bydlení volí právě stavební spoření pro jeho jednoduchost a transparetnost. S dalším chystaným zrušením výhod daňových odpočtů u hypoték i stavebního spoření si navíc vláda proti sobě postaví voliče.

Zatřetí. Ne každý se orientuje v investičním prostředí, kupuje akcie a rozumí podílovým fondům. Je proto logické, že konzervativní klienti se upínají k bezpečným a osvědčeným nástrojům spoření, kterým stavební spoření je. Umožňují tak v neustálém koloběhu spořitelnám poskytovat úvěry.

Není nic snazšího, než omezit vyplácení státní podpory podmínkou čerpání úvěru, když už budeme trvat na primárním účelu stavebního spoření. Navíc, tato podmínka ve stavebním spoření existuje. Jenže má to jednu nevýhodu: myšlení bolí, kdežto zrušení, omezení či zákaz lze implantovat bezbolestně pod nápory analgetických slibů skvělých zítřků za desítky let. Jen pozor, aby analgetika nepřestala působit v dalších volbách.

Pokud by byla státní podpora u stavebního spoření zrušena:

  • Budu ve stavebním spoření pokračovat dál i bez podpory.
    4 %
  • Po připsání poslední podpory stavební spoření zruším.
    93 %
  • Nevím.
    3 %

Bohaté Vánoce obchodníků

Avízované zdražení nižší daně z přidané hodnoty motivovalo obchodníky ke zdražení již v průběhu podzimu. Jak jinak lze vysvětlit, že se současné ceny potravin nijak zvlášť nezměnily od období na konci loňského roku? Má to jednu výhodu: zásadní cenový skok zdražení potravin se nekonal, to jsme si odbyli padesátikorunovými kostkami másla v říjnu. Ale opět se potvrdilo, že když může obchodník ze zákazníka snadno získat peníze, proč toho nevyužít během vánočních „žní“ pod rouškou dražších komodit.

Zdá se vám, že jsou potraviny od ledna 2008 dražší?


Finanční střípky

Banky

Na 3,3 % p.a. zvýšil úrokovou sazbu spořicí účet u BAWAG Bank. Jde tak zatím o nejvyšší sazbu na trhu u spořicích bankovních účtů.

Pokud máte v šuplíku více než 300 tisíc korun, má pro vás Oberbank speciální roční termínovaný vklad se sazbou 3,5 % p.a. Pokud máte méně, dostanete úrok 2,88 % p.a.

Do 13. ledna 2008 dal Cetelem poplatkové prázdniny na výběry hotovosti z bankomatů bez ohledu na místo a stát.

Na podzim tohoto roku zmizí jméno eBanka z českého trhu, Raiffeisenbank ji definitivně spolkne.

Kniha burzovního guru nabádá, jak přijít k bohatství. Aneb, kupovat, když kanóny hřmí, prodávat za melodie harfy.

Raiffeisenbank a eBanka opět sjednocují sazebníky. Od února zlevní platby z eKonta na 2,90 Kč kamkoliv v rámci České republiky. Podražil však minimální poplatek za zahraniční platbu.

Česká spořitelna snížila poplatek za výběr z bankomatu v rámci skupiny Erste na 6 Kč.

Nad státní podporou ze stavebního spoření visí otazník a stavební spořitelny se brání.

Témata

Rozbijeme český oligopol bank, říká generální ředitel mBank

Co všechno můžete zažít v telefonickém centru banky

Kdo má podle vás nejlepší internetové bankovnictví?


Legislativa

Příjmy z mýtného převýšily očekávání, vybraly se miliardy korun.

skoleni_15_4

Témata

Zavést poplatky u lékaře nestačí

Platit nebo neplatit poplatky u lékaře?

Budete platit poplatky u lékaře?


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).