Hlavní navigace

Desetník: Děti za 10 000 Kč

13. 12. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Děti jsou dražší, než si mnozí lidé připouštějí. Přestože mnohé páry odkládají pořízení potomstva právě z ekonomických důvodů, zřejmě ani ony netuší, kolik svým rozhodnutím ušetří. Český statistický úřad už ví. Narozdíl od dětí hypotéky zlevňují - a ne málo.

DESETNÍK 48/2004 (29. 11. 2004 – 12. 12. 2004)

Děti za 10 000 Kč

Podle zpráv z pražských porodnic se v posledních měsících zvrátil trend nízké porodnosti a populační vývoj má šanci odrazit se od pověstného dna populační recese. Ekonomický růst spojený s růstem průměrné mzdy (poslední výsledky ČSÚ ukazují na 17 738 Kč – meziročně o 7,3 % více, reálně o 4 %) a dobudování kariéry přivedly k rodičovství páry, které založení rodiny dosud odkládaly.

Jako rána z čistého nebe přichází zveřejnění výsledků výzkumu Českého statistického úřadu – děti stojí 10 tis. Kč měsíčně! V těchto nákladech jsou rozpočítány přímé i nepřímé náklady na výchovu, výživu a ošacení dětí. Pokud se zaměříme pouze na přímé náklady, dojdeme k částce 6 352 Kč.

Z uvedených částek plyne, že si rodina s dvěmi průměrnými platy nemůže dovolit více než dvě děti, aby hlady nezemřeli rodičové. Naštěstí při větším počtu dětí náklady na jedno děcko klesají. Není to tedy tak černé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na druhé straně náklady na výchovu stoupají s věkem dětí.

Pokud má rodina alespoň jedno dítě, kromě daňových odpočtů (od příštího roku daňového bonusu ve výši 500 Kč měsíčně) má při nízkých příjmech získat od státu jakýsi příspěvek na zajištění dětí formou sociální podpory – příspěvek na dítě až 784 Kč (při příjmu do 1,1násobku životního minima a věku nezaopatřeného dítěte od 15 do 26 let), sociální příplatek až 919 Kč (při příjmu do 1násobku životního minima a věku nezaopatřeného dítěte od 15 do 26 let), příspěvek na bydlení až 1211 Kč (při příjmu do 1násobku životního minima a alespoň 5 osobách v domácnosti) a další.

<calculator id=„13“></cal­culator>

Hypotéky levněji a levněji

Ani v uplynulých čtrnácti dnech nedošlo ke změně nastartovaného trendu v poklesu úrokových sazeb hypoték. Raiffeisenbank to stihla dokonce natřikrát – nejprve snížila sazby při roční fixaci o 0,4 procentního bodu na 4,06 %, pak se vrhla na dlouhé fixace a začala poskytovat hypotéky s desetiletou fixací od 5,4 % a s patnáctiletou od 5,7 % a nakonec upravila o 0,42 procentního bodu i nejčastější, pětiletou fixaci na „od“ 4,5 %.

Českomoravská hypoteční banka, která se od ledna má jmenovat pouze Hypoteční banka, snížila sazby méně (jen o 0,35 procentního bodu) a na méně příznivou úroveň než Raiffeisenbank a poskytuje hypotéky od 4,55 % při pětileté fixaci. I tak je její nabídka velmi zajímavá – u hypotéky přeci nejde jen o výši úrokové sazby.

Obě výše uvedené banky podběhla svými pětiletými sazbami Komerční banka. Hypotéku Klasik zlevnila o 0,23 procentního bodu a poskytuje ji od 4,46 %, hypotéku Plus po zlevnění o 0,17 procentního bodu nabízí za 4,65 %.

Živnostenská banka úrokové sazby dále nesnížila, jen prodloužila akci hypoték za 3 % při roční a za 4,65 % při pětileté fixaci do konce roku.

Jinou cestu než snižování úrokových sazeb hypoték si vybrala eBanka – zrušila poplatek za administrativní zpracování mimořádné splátky hypotečního úvěru. Její klient tak může po 12 měsících splatit až 50 % úvěru zdarma.

Česká spořitelna, která před lety rozvířila tehdy klidné vody hypotečních úvěrů a dala první úder, jímž zahájila tvrdý konkurenční boj, nyní přichází s revolučním krokem – ruší poplatek za uzavření hypotečního úvěru. Zatím sice jen do konce roku, ale uvidíme, co bude dál. (Hypotéku bez poplatku nabízí sice i GE Capital Bank, ale za cenu vyšší úrokové sazby.)

skoleni_15_4


„Novomanželská“ půjčka

Stát začal ve čtvrtek přijímat žádosti o poskytnutí „novomanželské“ půjčky – 300 tis. Kč na 20 let s garantovanou úrokovou sazbou 2 %, možností odkladu splátek úvěru, umazáním 30 tis. Kč za narozené či osvojené dítě a dalšími výhodami pro manželské páry a nesezdané páry pečující alespoň o jedno dítě, z nichž alespoň jednomu je méně než 36 let.

Zájem je neuvěřitelný. V průběhu prvního dne přijímání žádostí se jich sešlo 650 – polovina z celkového počtu, na který má stát pro letošek vyčleněné prostředky. Pravděpodobně ne všichni žadatelé půjčku skutečně dostanou, protože na ni nebudou mít nárok (nesplňují všechny podmínky stanovené zákonem).


Krátce

  • Od včerejšího dne zaplatíte více za některé slevy Českých drah. Na oplátku můžete využít o 3 % více spojů ve vnitrostátní a o 8 % více v mezinárodní vlakové dopravě.
  • Od února příštího roku dojde ke zvýšení ceny za služby České pošty. Např. za známku na dopis nebo pohlednici zaplatíme o 1 Kč více – 7,50 Kč.
  • Novela zákona o dani z příjmů, která zavádí daňové bonusy na děti a společné zdanění manželů, prošla Senátem. Stačí již jen podpis Václava Klause.
  • Vláda chce zvýšit minimální mzdu. S největší pravděpodobností bude od příštího roku o 652 Kč vyšší – 7 352 Kč.

Na kolik odhadujete své náklady na výchovu jednoho dítěte?

  • Do 5 000 Kč měsíčně.
    20 %
  • 5 000 Kč až 7 500 Kč měsíčně.
    46 %
  • 7 500 Kč až 10 000 Kč měsíčně.
    12 %
  • Více než 10 000 Kč měsíčně.
    2 %
  • Nemám(e) děti.
    20 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).