Hlavní navigace

Desetník: Daně rostou aneb Kuřáci, těšte se

18. 10. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Vláda se chystá zvyšovat spotřební daň a opravuje nedostatky v zákoně o DPH. Mezi bankami probíhá neotřelý boj o klienty hypotečních úvěrů - úrokové sazby mají oddechový čas - a vymýšlejí se nové způsoby, jak přilákat úspory obyvatel.

DESETNÍK 44/2004 (4. 10. 2004 – 17. 10. 2004)

Daně rostou aneb Kuřáci těšte se

Vláda schválila růst spotřební daně z cigaret. Musela. Evropská unie je ve věci nepřímých daní, kam spotřební daně patří, nekompromisní. Dosud Česká republika požívá výhod „přechodných období“, ale ta se blíží ke svému konci.

Spotřební daň z cigaret se skládá ze dvou částí – minimální daně a procentní sazby závislé na ceně tabákového produktu. Dosud činila minimální daň 94 haléřů na jednu cigaretu a pohyblivá složka 23 %. V příštím roce (zřejmě v dubnu, ale závisí na délce schvalovacího procesu v parlamentu, senátu a u pana prezidenta) minimální daň vzroste na 1,13 Kč za kus a procentní sazba na 24 %. O rok později, k 1. 1. 2006, se minimum zvýší na 1,36 Kč za kus. Ministerstvo financí přitom uvádí, že nárůst odpovídá v prvním roce přibližně 6 Kč za krabičku a o rok později dokonce 7 Kč za balení cigaret.

Přestože zvyšování ceny cigaret probíhá na základě evropských dohod (kartelu?) o minimální výši nepřímých daní, český rozpočet nevyjde naprázdno. Jen v příštím roce vydělá 2,55 mld. Kč, v roce 2006 dokonce 6,9 mld. Kč. Při odhadu přínosu pro státní rozpočet se vychází z nezměněné spotřeby tabákových výrobků. Ovšem vzhledem k tomu, že nikotin je návykovou látkou, lze předpokládat pouze malou citlivost kuřáků na zvýšení ceny. Navíc – dovézt cigarety nebude téměř odkud. V celé Evropské unii platí minimální spotřební daň, ne-li vyšší, a v České republice patří a budou patřit ceny tabákových výrobků k nižším.

Pro kuřáky chystá vláda (v souladu s Evropskou unií, jak jinak) ještě jedno zdražování. Bude předmětem další novely zákona a v účinnost by mělo přijít k 1. 1. 2007, kdy nám končí výjimka. Další zvýšení by se do ceny cigaret mělo promítnout přibližně 12 korunami, a bude tak citelnější než již schválená část „harmonizace spotřebních daní s Evropskou unií“.


Náprava paskvilu aneb Přešívání horké jehly

V rámci vstupu do Evropské unie bylo potřeba změnit zákon o dani z přidané hodnoty tak, aby odpovídal „evropským parametrům“. Nešlo pouze o minimální povolené sazby a zařazení zboží a služeb do základní nebo snížené sazby DPH, ale především o způsoby uplatňování a účtování daně v „přeshraničním obchodním styku“.

Ač Česká republika měla uzavřenou kapitolu daní již dva roky před vstupem do Unie, a tedy měla být z pohledu daní připravena vstoupit, mnozí si jistě pamatují na peripetie, které provázely schvalování současného zákona o DPH. Podniky a živnostníci obchodující s ostatními zeměmi Evropské unie zapomenout ani nemohou. Dosud jsou vystaveni celé řadě chyb a nejasností, které se do zákona připletly.

Koaliční partneři se na konečné podobě zákona nemohli dlouho shodnout. Veřejností probíhala diskuse o snížení základní sazby DPH, zvýšení snížené sazby DPH, zavedení střední sazby DPH a zařazení dětských plenek a stravovacích služeb. Neschopnost dohodnout se a připravit včas kvalitní zákon vedla ke schválení paskvilu s celou řadou chyb a nejasností. Vstup do Evropské unie se stal rukojmím, díky němuž bylo prosazeno to, co by parlament bez časové tísně nepodpořil. Prezidentské veto přispělo k tomu, že zákon byl schválen těsně před naším vstupem do Unie, pročež se ani podnikatelé nemohli řádně připravit.

Proti novele zákona a chybám v ní se zvedla vlna kritiky. Ministerstvo financí dlouho čekalo v pozici mrtvého brouka a uklidňovalo podnikatele výzvou finančním úřadům ke shovívavosti – a konzultovalo záležitost s Bruselem. Koncem července konečně pozvedlo rozhodný hlas – zákon o DPH dozná 130 změn. Především prý technického rázu. Vyzvalo zároveň Parlament, aby novelizaci uspíšil.

V minulém týdnu prošla novelizace novely zákona o DPH Poslaneckou sněmovnou. Oproti původním prohlášením, že se nebude týkat sazeb daně, došlo i na ně. Radost mohou mít poskytovatelé ubytovacích služeb, u nichž nedojde k přesunutí do základní sazby, provozovatelé vleků, kteří budou přesunuti do snížené sazby, a objekty, které jsou živy ze vstupného (kulturní památky, botanické a zoologické zahrady apod.). Stavebníci se budou muset zaměřit na sociální bydlení, jinak odvedou daň základní.

Chyby budou odstraněny, jen co novela prokličkuje senátem, padne pod pero pana prezidenta a odbije silvestrovská půlnoc.


Hypotéky budou zlevňovat?

V minulém Desetníku jsem se zamýšlel nad tvrdostí konkurenčního boje v oblasti hypotečních úvěrů. Vždyť Česká spořitelna sazby snižovala a Raiffeisenbank rozšiřovala další služby k hypotékám. Další vývoj, zdá se, má slova potvrzuje.

Střípkem v mozaice hypotečních úvěrů byla GE Capital Bank, která sice po vzoru Raiffeisenbank úrokové sazby nesnižuje, ale zájemcům o hypotéku proplatí odhad nemovitosti. Podmínkou je uzavřít smlouvu do 31. ledna 2005 a klient si může zvolit libovolného odhadce „autorizovaného“ GE Capital Bank. Úspora nákladů spojených s úvěrem se tak pohybuje v řádu tisíců korun.

Raiffeisenbank sice nesnížila úrokové sazby klasické hypotéky, ale zaměřila se na hypotéku americkou. Z dosavadních 7,88 až 8,82 % klesla na 6,19 až 7,79 % v závislosti na době fixace. Úspora se v tomto případě pohybuje v řádu stokorun měsíčně (samozřejmě podle výše úvěru).

S novinkou přišla i ČMHB. Na trh uvedla Hypotéku bez poplatků. Klient neplatí žádné poplatky za schválení úvěru, vedení účtu apod., cenou za to bude vyšší úroková sazba. Navýšení úrokové sazby u Hypotéky bez poplatků bude individuální podle konkrétní výše a doby splatnosti úvěru a rozsahu neplacených poplatků, píše se v tiskové zprávě banky. V praxi to znamená, že například u miliónové hypotéky na dvacet let zaplatí klient o 0,58 procentního bodu více a neplatí poplatky za zpracování úvěru, potvrzení o skutečně zaplacených úrocích, správu úvěru včetně státní finanční podpory, pohyby na účtu a výpisy.

dan_z_prijmu

Našel se ale i finanční dům, který dokázal přímo snížit úrokové sazby hypoték – Komerční banka. Úvěry s dlouhodobou fixací zlevnila v průměru o 0,15 procentního bodu. Například pětiletou fixaci může klient nově získat již od 4,69 % oproti dosavadním od 4,79 %.

Zdá se tedy, že prostor pro samotné snižování úrokových sazeb hypotečních úvěrů není příliš velký. Nachází se ale nový – snižovat lze další poplatky spojené s hypotékou. Kam až nás na tomto poli dovede konkurenční boj? Nechme se překvapit.


Finanční novinky letem netem

Spoření a investice

  • Volksbank přinesla termínovaný vklad Garant. Jedná se o jakousi kombinaci termínovaného vkladu a sázení na kurz dolaru vůči euru. Vklad je úročen 0,2 % p. a. a v případě, že se po celou dobu trvání vkladu (od 4. 10. 2004 do 7. 12. 2004) udrží kurz eura vůči dolaru v pásmu 1,2050 – 1,2650, získá vkladatel úrokovou prémii ve výši 4,5 % p. a.
  • Živnostenská banka vypsala termínovaný vklad Eurotop 30, který je kombinací termínovaného vkladu s akciovým podílovým fondem. Banka garantuje návratnost vkladu s minimálním 1% zhodnocením za 4 roky a maximální výše zhodnocení není stanovena – závisí pouze na průměrném zhodnocení lucemburského akciového fondu Top European Players.
  • ČSOB upisuje další z rodiny zajištěných podílových fondů – ČSOB Světový Strom 2. Minimální zajištěný výnos investice je 9,15 % za čtyři roky, maximální zhodnocení pak 30,88 % za stejné období.

Učitelé a studenti

Souhlasíte s růstem spotřební daně z tabákových výrobků?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).