Hlavní navigace

Desetník: Další souboj o hypotéky

1. 3. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

O hypotéky se strhl další boj. O slovo se přihlásila ČSOB a Česká spořitelna jí skáče do řeči. Nemlčí ani vládní koalice a navzdory neshodě o kondomy schválila změny v DPH a sociální kompenzace. Mlčet by naopak měl pan Mlynář a také Kofi Annan se zpravodajskými službami v zádech.

DESETNÍK 30/2004 (16. 2. 2003 – 29. 2. 2004)

Další bitva v boji o hypotéky

Navzdory mnohým prognózám o růstu úrokových sazeb z hypoték v letošním roce banky ukrajují další desetinky procent a prolamují historická minima.

Od dnešního dne nabízí Česká spořitelna zbrusu novou hypotéku Hypohit, jejíž úroková sazba při roční fixaci začíná na 2,99 % a jako první, byť o jedinou setinku, prolomila tříprocentní hranici. Při tříleté fixaci budou klienti platit úrokovou sazbu o procentní bod vyšší. Jak se stalo u České spořitelny zvykem, sazby nejsou „od“, nýbrž garantovány všem, kdo splní podmínky.

Ať náhodou či záměrně, Česká spořitelna vyšla s novou nabídkou krátce po zveřejnění záměru ČSOB utrhnout si také některá jablka hypotečního trhu přímo a nespoléhat se jen a jen na svou dcerku ČMHB.

ČSOB Hypotéka je určena především stávajícím a věrným klientům banky, kteří budou odměňováni nižší úrokovou sazbou podle „hloubky klientského vztahu“. Zatím není zcela jasné, jakým způsobem bude hloubka měřena, zda šuplerou či olovnicí, na výsledky prvních měření si ještě musíme počkat. Již dnes je ale jisté, že hypotéka startuje od nejnižší úrokové sazby při pětileté fixaci 4,45 % a přináší i další novinku. Pokud vám banka přislíbí úvěr s určitou úrokovou sazbou, budete mít 30 dní na rozmyšlenou, zda ho přijmete. Banka vám garantuje, že vaše úroková sazba nebude vyšší, než kterou vám původně slíbila, ať se na trhu děje, co se děje.

Další bankou, která ohlásila snižování úrokových sazeb, je Wuestenrot hypoteční banka u hypotéky Variant. Ani po tomto kroku ale neutrhne žádné prvenství, jen srovná krok s levnějšími. Její předností však zůstává variabilita úrokové sazby, vázané na mezibankovní sazbu PRIBOR (pražská mezibankovní úroková sazba – cena peněz, za kterou si banky půjčují mezi sebou).


Rabování, nebo stávka?

Dost bylo hypoték. A dost bolo vládnej refórmy křičeli slovenští Romové při rabování obchodů. Tedy popořádku – nejprve vykradli obchody za 500 tis. Sk se škodou dalších 200 tis. Sk, pak policie zadržela a obvinila 95 podezřelých, z nichž do minulého úterka poslala do vazby 58 osob. Teprve zbylí odložili cizí elektroniku a vzali do rukou transparenty. Dožadovali se práce nápisem „Chceme práci, ne žebračenky“ a televize pro větší publicitu.

Do mezinárodního skandálu se málem dostala Česká televize, když její reportéři byli obviněni primátorem Levoče, že popouzeli Romy k demonstraci. Jeden z nařčených reportérů, Marek Vítek, to odmítá: Je to úplný nesmysl.

Naštěstí česko-slovenský skandál na mezinárodním poli nemůže být slyšet. Světem hýbe aféra mnohem většího rozsahu – tajné služby světových mocností odposlouchávaly nejen členy Rady bezpečnosti OSN, ale samotného Kofi Annana, generálního tajemníka OSN.

Kofi Annan ale nemá prý co skrývat, tak pro něj mohl mít odposlech jen samá pozitiva – chtěl-li zavolat americkému prezidentovi nebo britskému premiérovi (a možná i dalším), stačilo zvednout telefon a vzkaz poslat v místní síti – tedy mnohem levněji, než kolik stojí mezinárodní volání. Navíc jedním hovorem oslovil více hlav světových mocností najednou – další úspora nejen peněz, ale i času.


Policisté bez hříchu?

Před odvolacím soudem v pátek stanuli čtyři policisté za pojistné podvody. V letech 1998 a 1999 měli falšovat dokumenty pro výplatu náhrady škody z povinného ručení fingovaných nehod. Za zneužití pravomoci veřejného činitele dostali 24 a 22 měsíců, dva vyvázli s podmínkami a nikdo z nich nesmí 5 let pracovat u policie.

Spiknutí 20 osob mělo podvodným jednáním připravit pojišťovnu o 800 tis. Kč. Psali v rozporu se služebními povinnostmi zprávy o dopravních nehodách, které se nestaly, pronesl soudce Vladislav Dorda.

Obvinění stále trvají na své nevině. Na rozsudku ale už nic nezmění.


DPH prošlo i se sociální kompenzací

Vládě se ve čtvrtek podařilo po projednání tří set pozměňovacích návrhů protlačit novelu zákona o DPH Poslaneckou sněmovnou. V nižší sazbě nakonec zůstávají dětské pleny, vodné a stočné i vstupné na kulturní akce. Největší boj se strhl o produkt jiný, nečekaný, který vnesl rozkol do vládní koalice – kondomy.

Poslanci KDU-ČSL trvali na ponechání kondomů ve snížené sazbě DPH, a protože se tak nestalo, v prvním pokusu o hlasování zákon zablokovali. Pak se umoudřili a lékařskou ochranu proti pohlavním chorobám přesunuli do sazby základní.

Vláda získá pro letošní rok díky změně zákona 13 mld. Kč. To je o jednu miliardu korun více, než vyžadovaly změny diktované směrnicemi Evropské unie, přesto vláda neušetří. Většinu peněz rozdá v sociální kompenzaci, kterou schválila sněmovna v pátek.

K 1. červnu 2004 důchodci dostanou mimořádný důchod ve výši 1000 Kč a rodiče s nárokem na přídavky na děti 2000 Kč za každé děcko. Zároveň se zvedá rodičovský příspěvek od 1. května 2004 o 1000 Kč měsíčně.

Změny v DPH i sociální kompenzace ještě musí schválit Senát a podepsat Václav Klaus, ale dá se předpokládat, že všechny projdou až do Sbírky zákonů.

skoleni_15_4


Kuriozitky na závěr

Ministr informatiky Vladimír Mlynář přišel s impozantním návrhem – zavést možnost odpočtu domácího počítače od základu daně z příjmů pro fyzické osoby až do výše 24 000 Kč za dva roky. Od základu daně by mělo být odpočitatelné i DPH zaplacené za připojení k internetu do výše 2400 Kč ročně. Jeho cíl je zřejmý – podpořit počítačovou a internetovou gramotnost. Možná by ale mohl pan ministr navštívit své kolegy z Ministerstva financí a nechat se informovat o jiných, méně administrativně náročných a pro státní pokladnu levnějších metodách – například o prostém přeřazení internetových služeb do 5% sazby DPH.

Stávka speditérských firem mě opravdu dojímá. Dva měsíce před vstupem do Evropské unie jim kdosi prozradil, že nebudou již potřeba – a ony nyní nevědí, co mají dělat. Obracejí se na všeobjímající stát, který se hlasem premiéra Špidly správně ozývá: Nemáme peníze. Podporovat soukromé firmy nebudeme. Nic nedostanete. Ale co, proč to nezkusit? Vždyť jednodenní stávka na hranicích způsobí škody jen za milióny.

Kondomy by měly být...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).