Hlavní navigace

Desetník: Budeme hladoví, bez aut, ale bohatí

26. 5. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ceny pohonných hmot začínají nekontrolovatelně stoupat nahoru a k tomu navíc se opět zvyšují i ceny potravin. Tyto dva negativní parametry nesužují jen nás, ale celý svět. Vypadá to, že tento trend se jen tak nezastaví, protože jíst se musí a jezdit také. Kde je poptávka, cena neklesá.

DESETNÍK 134/2008 (10.5.2008 – 25.5.2008)

Drahé pohonné hmoty

Během uplynulých 14 dnů jsme opět pociťovali zdražující se pohonné hmoty, za poslední týden cena nafty poskočila dokonce o 2 koruny směrem nahoru. Příčinu drahých pohonných hmot jsme na Měšci již rozebírali. Zkráceně, existuje několik vzájemně provázaných faktorů zvyšující se ceny ropy: nižší objem těžby, politická nestabilita a krize ve státech s ropnou těžbou, recese světové ekonomiky a zároveň neutuchající zájem o ropu. Navíc na trhu převládá názor, že ropy začíná být nedostatek a situace se hned nezlepší. Cena barelu ropy překročila již hranici 135 amerických dolarů a není to tak dávno, co analytici „šíleli“, když cena překročila hranici 100 dolarů. Za posledních 10 let tak ropa zdražila z původních 40 dolarů o téměř 350 %. Dnes stoupající cena nikoho nepřekvapí, jenže se začíná nepříjemně promítat i do našich peněženek. Naopak vysoká cena těší investory a majitele ropných rafinérií.

Nechme problémy vysoké ceny řešit odborníky a podívejme se, jak se vysoká cena projeví v běžném životě. Podle analytiků je cena ropy dlouhodobě v silném růstovém trendu a její cena by mohla ještě letos pokořit 200 dolarů za barel. Cena nafty 50 Kč za litr, kdysi nepředstavitelná, by se stala skutečností. Na ropná paliva je provozována většina pozemní i letecké dopravy. Zvyšující se náklady za pohonné hmoty zaplatí odběratel služby a v konečném důsledku my všichni. Ceny za paliva se rozpustí do cen služeb, potravin, produktů. Zdá se, že tento začarovaný kruh nemá konce, protože podle ekonomických zákonů s poptávkou roste cena. O ropu zájem je a omezení soukromých jízd automobilem možná dočasně ulehčí naší peněžence, ale na světové spotřebě se to příliš neprojeví. Řešením je cesta přes obnovitelné zdroje, omezení celkové spotřeby a využívání alternativních, neropných paliv. V České republice by mohlo dojít i ke snížení spotřební daně z pohonných hmot. Ale všechny tyto možnosti jsou během na dlouhou trať. A značně nákladným.

Omezíte jízdy autem při ceně pohonných hmot nad 40 Kč/l?


Hladová Asie a biopaliva

Pokud jste se v posledních dvou týdnech prošli kolem regálů s potravinami, zaregistrovali jste opět zvýšení cen některých komodit. Podražilo mléko, rýže, cukr a výrobky z pečiva. Evropské ceny mléčných výrobků se za poslední rok zvýšily v průměru o 15 %. Za posledního 1,5 roku se ceny rýže, obilovin a dalších základních potravin zvýšily až o 300 %. Ceny potravin jsou vážné zvláště pro rozvojové země, odkud hlásí první případy nedostatku surovin pro potraviny, zatímco ve vyspělých zemích je to spíše otázka pro rodinný rozpočet. Přitom nejde o první potravinovou krizi, jen zatím nedošlo ke spojení několika dalších krizí. Ceny potravin stoupají zároveň s cenami ropy a zemního plynu, tedy se surovinami, které jsou s potravinami velmi úzce provázány. Peněženky tak dostávají hned několik ran.

Vysoké ceny potravin jsou rájem pro spekulanty a tzv. spekulativní fondy, které se zaměřují na rizikové investice. Na druhé straně jsou tenčí vládní zásoby potravinových „bank“, protože žádná z vlád kupodivu nepředpokládá, že by krize postihla najednou celý svět a ne jen konkrétní stát. Zvyšující se životní úroveň Číny a Asie celkově cenu potravin rovněž nesníží. Asiaté objevili nové způsoby života a chtějí se mít dobře a kvalitně se najíst. Nešťastná evropská podpora biopaliv je jen třešničkou na dortu celkové potravinové krize: zemědělcům se při zvyšující se ceně ropy nevyplácí pěstovat běžné zemědělské produkty, ale pěstování obilí na biolíh vynáší, podobně jako se daří žlutým lánům řepky olejky.

Klid nepřidají ani slova zástupce generálního ředitele Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství Hafeze Ghanema, který ve zprávě organizace uvádí, že potraviny už nejsou levnou komoditou, jako bývaly, protože rostoucí cena potravin úzce souvisí s nedostatkem výživy, kterým trpí 854 milionu lidí. Podle zprávy této organizace sice bude sklizeň dobrá, ale ceny potravin nezlevní. Naopak, chudé země pocítí hlad.

Vypadá to, že máme před sebou konec éry levných potravin alespoň na příští půlstoletí. Snad jen ten, kdo má ještě svoji zahrádku, bude se mít lépe.

Jak se budete bránit zdražení potravin?



PŘEHLED FINANČNÍCH UDÁLOSTÍ

Banky

Sdružení SOS se nelíbí, že cizinci nemohou využívat služby u mBank a GE Money Bank.

Cobrandovou kreditní kartu společně představily společnosti T-Mobile a Komerční banka.

Komplexní řešení pro firmy má Volksbank, má pro ně specializované produkty.

Vlastní internetovou televizi má Modrá Pyramida.

Titul MBA v oblasti retailového bankovnictví můžete získat s pomocí UniCredit Bank.

Bezkontaktní karty Visa budou nově i ve Francii.

GE Money Bank začala prodávat nový dětský účet Genius a účty pro dospělé obohatila o konto Genius Gold. Při platbě kartou vrátí banka navíc hotovost.

Témata


Investice a spoření

Podílové fondy lze nově nakoupit u GE Money Bank.

Internetové bankovnictví ING Konta se rozšířilo o podílové fondy.

Skupina Pioneer Investments rozšířila svoji nabídku o nový komoditní fond.


Úvěry

Hypotéku kombinovanou s pojištěním anebo investicemi do cenných papírů představila Hypoteční banka.

Speciální COMEBACK úvěr má ČSOB Leasing, umožňuje další financování po skončení původního úvěru.

Témata


Pojišťovny

Direct pojišťovna oslavila první rok na trhu.

Pojišťovací makléři hodnotili pojišťovny a ty bojovaly o titul Pojišťovna roku.

Wüstenrot pojišťovna dostala povolení k pojišťování. Do té doby působila jako pobočka sloveské pojišťovny.

AXA bude poskytovat i neživotní pojištění.

Témata


Bydlení

Témata


Legislativa

Speciální příručku pro důchodce si můžete přečíst od České správy sociálního zabezpečení, která ji vydala.

Nemocenská bude i za první tři dny nemoci.

Témata


Vaše peněženka

Další úvěr si opakovaně bere naprostá většina současných dlužníků.

Pod hlavičkou GE Money Multiservis začala soutěž o nejlepšího Obchodníka roku 2008.

skoleni_15_5

Témata


Rozhovory


Doprava a cestování

České aerolinie chtějí zavést linku na Floridu.

Z Paříže do New Yorku létají nové aerolinie OpenSkies, které patří British Airways.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).