Hlavní navigace

Desetník: Bude zrušen nejabsurdnější poplatek?

5. 3. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Minulý týden byly vyhlášeny výsledky ankety o nejabsurdnější poplatek. Zvítězil výběr z vlastního bankomatu. Bude zrušen? Jak se poplatky promítly do oznámených zisků bank? Do toho GE Money Bank zavedla novinky, které mohou rozhýbat konkurenci. Zato půjčky jsou neprůhledné...

DESETNÍK 101/2007 (19. 2. 2007 – 4. 3. 2007)

Bude zrušen nejabsurdnější poplatek?

Server Bankovnipoplat­ky.com již ve druhém ročníku vyhlašoval výsledky ankety o nejabsurdnější poplatek, tentokráte za hlavního mediálního partnerství finančního serveru Měšec.cz. Hlasující vybírali poplatek, který považují za nejvíce absurdní, ve dvoukolovém hlasování. Do druhého kola postoupili tři žhaví kandidáti – poplatek za výběr z vlastního bankomatu, za vedení účtu a za účetní položku.

Ve druhém kole zejména dva první kandidáti svedli lítý boj a dlouho nebylo jasné, který z nich získá „preference“. Nakonec o 25 hlasů (z celkem 6 552 přijatých ve druhém kole ankety) zvítězil poplatek za výběr z vlastního bankomatu před vedením účtu.

Na minulého vítěze ankety, poplatek za příchozí platby, některé banky zareagovaly jeho zrušením. Poplatek za výběr z vlastního bankomatu některé banky již neúčtují nyní, případně nabízejí alespoň několik výběrů z vlastního bankomatu zdarma. Osobně se domnívám, že houfné rušení na blízkém obzoru není…

Poplatek za vedení účtu, který se umístil těsně na druhém místě, v poslední době zažívá renesanci – GE Money Bank se spoléhá právě na něj a svou kampaň směřuje na jednoduchost poplatků. Nic, kromě vedení účtu, neplatíte. (GE Money Bank není sice ani první, ani jediná, ale je nejhlasitější. Obdobný účet nabízí již roky Živnostenská banka.) A tady je prostor pro konkurenci, aby zvážila opačný přístup – plaťte jen za to, co používáte. Takový přístup již nyní uplatňuje například eBanka.

Pravděpodobně tak jako tak, navzdory všeobecnému rušení vybraných poplatků, budou jako relikt přetrvávat banky, u nichž se s jinde zrušenými poplatky setkáte. Stejně tak jedna z velkých bank stále má poplatek za zrušení účtu, přestože ho banky hromadně rušily již na podzim roku 2005… víte která?

Víte, která banka si stále drží poplatek za zrušení účtu?


Zisky bank a bankovní poplatky

Banka je komerční podnik a jako takový má cíl dosahovat zisku přímo ze zákona. Až na lidi s výjimečně extrémně levicovým smýšlením nikdo nemůže proti snaze o dosažení zisku firmami nic namítat. Umírněně levicově smýšlející jedinci se přou o oprávněnosti výše zisku, extrémně liberálně smýšlející jedinci zpravidla zastávají názor, že jakýkoli legálně dosažený zisk je oprávněný. To nechme ale nyní stranou.

V minulém týdnu oznámily své zisky tři největší „české“ banky – ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka. Pouze České spořitelně se podařilo pokořit 10miliardovou hranici čistého zisku, ale i druhé dvě se jí notně blížily. A znovu se rozvířila diskuse, zda banky odírají své klienty na poplatcích.

Je pravdou, že bankovní poplatky tvoří přibližně jednu třetinu příjmů bank. Je také pravdou, že příjmy z poplatků a provizí vzrostly přibližně o 5 až 7 %. Na druhou stranu ale poplatky za transakční služby, tedy z běžných účtů a transakcí s nimi, vzrostly pouze cca do 1 %. Navíc růst je dán především růstem objemu transakcí… Kde tedy banky berou poplatky?

V České republice, zdá se, se situace na bankovním trhu přibližuje stále více evropským standardům (i v této oblasti se můžeme přít, co je „evropským standardem“, neboť každá země má poněkud odlišná specifika a poplatky, které jsou v jedné zemi EU15 běžné, by v jiné byly nemyslitelné) – a banky čerpají více provizí ze sofistikovanějších služeb. Těmi jsou např. poskytování hypotečních úvěrů a podílových fondů.

Banky se tak stávají (byť pomalu, jak se daří měnit společnost) stále více institucemi určenými ke zhodnocování úspor a zajištění financování.


Rozvíření bankovní konkurence

GE Money Bank rozvířila před měsícem bankovní vody novým produktem Pomoc s převodem účtu, v němž otevřeně nabízela převedení účtu klientům jiné banky na Genius Active – též nový produkt, v němž klient platí jen paušální poplatek za vedení účtu a jinak (téměř) nic. O výhodnosti a nevýhodnosti účtu již byly popsány stohy papírů a kilobyty virtuálního prostoru, a není to záměrem tohoto článku.

GE MB ale vydala velmi zajímavou tiskovou zprávu, v níž informuje, že účet Genius Activ využilo během prvního měsíce více než 20 tisíc klientů, z nichž tvoří přibližně 10 % podnikatelé. Bohužel se již nezmínila o tom, kolik z této sumy tvoří její vlastní klienti a kolik lidé z jiných bank.

Na telefonický dotaz nám Eva Chaloupková, tisková mluvčí GE Money Bank, sdělila, že klientů z jiných bank je přibližně 60 až 70 % – tedy přibližně dvě třetiny. Údaj bohužel nelze žádným způsobem ověřit… Není dostupná ani informace, kolik klientů si zvolilo účet Genius Active+, tedy dražší a nepříliš rozšířenou verzi produktu. Osobně se domnívám, že jich nebude příliš, neboť výhody, které oproti sesterské verzi nabízí, nejsou vzhledem k ceně příliš zajímavé…

Banka tak sice rozpoutala migraci klientů, ale zdaleka ne tak velkou, jaký dojem může na první pohled vytvářet. Za mnohem zajímavější produkt z pohledu klientů i jiných bank považuji hypotéku na splacení hypotéky, která motivuje i ostatní banky nabídnout svým stávajícím klientům výhodné podmínky při změně úrokových sazeb po konci období fixace.


Úvěry: Totálně nepřehledno…

Občanské sdružení SPES uspořádalo již druhý ročník průzkumu mezi společnostmi nabízejícími úvěry, od bank po zastavárny. Výsledky jsou poměrně děsivé. Úvěrové společnosti poskytují smluvní dokumentaci jen neochotně, mají nejednotnou a často nesrozumitelnou terminologii, smlouvy psané drobným a špatně čitelným písmem, rozmáhá se vynucení dalšího produktu k úvěru, čímž rostou jeho náklady, a RPSN nic neřeší – každému vychází jinak a není zřejmé, jak přesně ji počítat.

Výsledky sdružení SPES prezentovalo na semináři „Ochrana dlužníka a vymáhání pohledávek“ v Poslanecké sněmovně dne 23. 2. 2007.

skoleni_15_4


Nové deriváty na pražské burze

Pražská burza se od zavedení prvních derivátů posouvá mílovými kroky dál. Není tomu tak dávno, co Raiffeisenbank rozšířila portfolio emitovaných warrantů a certifikátů ze dvou na sedm, a od dnešního dne nabízí nových osm certifikátů a dva nové warranty.

Na pražské burze si tak budete moci koupit turbo certifikát s podkladovým aktivem ropou brent spekulující jak na pokles, tak na růst černého zlata, stejné možnosti budete mít i se žlutým kovem a indexem PX. Přibudou též certifikáty a warranty ČEZu a Telefónicy.

Jsou úvěrové společnosti seriózní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).