Hlavní navigace

Desetník: Bouře ve Sněmovně

28. 7. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Uplynulých deset dní nepotvrzuje teze o okurkových sezónách a bylo naopak nabito řadou událostí. Mezi nimi ční schválení vládní reformy veřejných financí v prvním čtení. Na Klause útočí levicový tisk, zvítězit lze nejsnáz bez protivníků a politička ohrožuje zdraví.

DESETNÍK 15/2003 (14. 7. 2003 – 27. 7. 2003)

Ekonomickou událostí číslo jedna uplynulých deseti dní je bezesporu schválení vládní reformy veřejných financní v prvním čtení v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Navzdory snahám koalice se schvalování neobešlo bez nečekaných zvratů.

Diskuse o reformě se linula Sněmovnou po tři dny, když započala vystoupením sociálně-demokratického poslance Josefa Hojdara z klubu. Po bouřlivé výměně názorů náhle onemocněl komunistický poslanec Zralý, čímž akutně pomohl protlačit reformní zákony do druhého čtení.

Parlament se však bude bavit i o zákonu o dani z přidané hodnoty, který se nelíbil panu prezidentovi Václavu Klausovi.


Kazíme si pověst?

Václav Klaus je hrdinou i další příhody. Po návštěvě Francie byl pomluven levicovým tiskem. Není prý prezident jako prezident a Václav Havel se jim svou smířlivou a rozvážnou povahou líbil mnohem víc než razantní prezident ekonom.

Naše hlava státu může dokonce zkazit pověst celému tělu. Prezidentův euroskeptický postoj dává pochybovat o směru české ekonomiky.

Spíše však Václav Klaus, řazený mezi liberální ekonomy, nesedí francouzskému protekcionismu, silným odborům, masivnímu přerozdělování a levicové politice vůbec.


Zdravotnictví

Politika ovlivňuje ekonomická rozhodnutí víc, než je pacientům zdrávo. Tak například ministryně zdravotnictví Marie Součková odmítá schůzku s hejtmanem Vysočiny Františkem Dohnalem za účelem řešení krize jihlavské nemocnice.

Nemocnici dosloužil lineární urychlovač, užívaný k léčbě rakoviny. Onkologičtí pacienti musí již od května dojíždět do Havlíčkova Brodu nebo přistoupit na mnohem drastičtější chemoterapii. Na pořízení nového přístroje, přislíbeného ministerstvem zdravodnictví, potřebuje nemocnice 180 mil. Kč, které prý nejsou.

V nedávné době přispělo ministerstvo zdravotnictví 30 miliony korun na pořízení nového zářiče chomutovské nemocnici, což vnímá ředitel jihlavské nemocnice Jaroslav Černý jako pozitivní signál. Jistě jen shodou okolností leží Chomutov ve volebním kraji současné ministryně.


Soutěže bez soupeřů

Škoda dopravní stroje získala na základě výběrového řízení zakázku na dodávku 40 tramvají pro Prahu. Jen škoda, že pražští radní neměli z čeho vybírat. Škodovka byla jediným soutěžícím, což je nepochybně škoda.

Také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se činil. Prozkoumal státní pomoc při restrukturalizaci České spořitelny, shledal ji v souladu s evropskými normami a závěry předal Evropské komisi. Uvidíme, zda Spořka „projde“ stejně snadno jako Škoda. I kdyby se Komise rozhodla jinak, Česká spořitelna bude z obliga a pykat bude jen Česká republika, která sanaci banky prováděla. Na to si ostatně musíme zvyknout.

skoleni_15_4

Po několika prohraných arbitrážích (Televize Nova, Union banka a další) přichází další rána pro státní rozpočet. Vítězem se tentokráte stává ČSOB, která získala, jako jediný nominovaný zájemce, před dvěma lety IPB. Nyní si na účet připíše 49,3 mld. Kč ze státní kasy jakožto odškodnění za Kajmanské fondy – poslední dosud sporný bod převzetí padlé banky.


Dobrá zpráva nakonec?

Hledal jsem dobrou zprávu na závěr Desetníku. Marně. V minulém týdnu byl překonán teplotní rekord – 37 stupňů Celsia, což už nemohou ocenit snad ani lidé na dovolených, natožpak pracující. Teplotní rekord padl i v redakci Měšce, kde se rtuť teploměru minulé úterý vyšplhala na neuvěřitelných 38 stupňů. Přeci jen dobrá zpráva – ve čtvrtek v redakci začala pracovat klimatizace.

Zneužila ministryně Součková svého postavení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).