Hlavní navigace

Desetník: Agrobanka půjde do konkurzu... kdo s ní?

2. 4. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

V pátek se konala mimořádná valná hromada Agrobanky. Závěr je nevyhnutelný: Konkurz. Bude zahrnuta do její konkurzní podstaty i GE Money Bank? Dočkají se též pravidelní investoři - na cestě je první fond životního cyklu. A Česká pojišťovna je skutečně na prodej!

DESETNÍK 103/2007 (19. 3. 2007 – 1. 4. 2007)

Agrobanka půjde do konkurzu… kdo s ní?

Konkurz je nevyhnutelný

Páteční mimořádná valná hromada Agrobanky, a.s., v likvidaci přinesla jeden důležitý závěr: Agrobanka půjde do konkurzu. Likvidátorovi Agrobanky Jindřichu Hrabalovi již nezbývá nic jiného – pokud by návrh na konkurz „bez zbytečného odkladu“ nepodal, hrozí mu trestní postih.

Agrobanka má hlavní závazek vůči České národní bance z úvěru poskytnutého v roce 1998 ve výši 13,31 mld. Kč, z něhož bylo již splaceno přes 5,1 mld. Kč. Na zbývající část ve výši 8,149 mld. Kč ovšem likvidátor Jindřich Hrabal v březnu 2007 neobnovil splátkový kalendář. Agrobanka tak vedle předluženosti, neboť její aktiva ve výši 346 mil. Kč nestačí zdaleka na pokrytí závazků, splňuje též druhou podmínku pro podání návrhu na konkurz – závazky po lhůtě splatnosti.

Termín podání návrhu na konkurz není zatím zřejmý. Likvidátor Jindřich Hrabal nám v pátek sdělil, že podá prohlášení pro tisk v pondělí (tedy dnes). Připomněl, že právní termín „bez zbytečného odkladu“ je soudy vysvětlován přibližně do dvou měsíců od nastalých právních skutečností.

Konkurz Agrobanky a podíl GE Money Bank

GE Money Bank (dříve GE Capital Bank) získala zdravou část Agrobanky po uvalení nucené správy na banku na základě Kupní smlouvy o prodeji části podniku ze dne 22. 6. 1998. Tuto smlouvu ale právní výklady minoritních akcionářů Agrobanky prohlašují za neplatnou, a tak požadují i zahrnutí části GE Money Bank do konkurzní podstaty Agrobanky.

GE Money Bank prohlašuje, že Kupní smlouva je platná a že není žádný právní důvod pro zahrnutí GE Money Bank do konkurzní podstaty Agrobanky.

V současnosti dle Jiřího Kellnera, předsedy Sdružení minoritních akcionářů Agrobanky a člena Dozorčí rady Agrobanky, jsou již přibližně osm let podány žaloby na neplatnost Kupní smlouvy – ovšem soud dosud nerozhodl ani v první instanci.

Zato rejstříkový soud má na platnost či neplatnost smlouvy svůj názor. Jak uvádí Zpráva likvidátora, […] rejstříkový soud opakovaně odmítl zapsat do obchodního rejstříku tento prodej, naposledy aktuálně k 21. 3. 2007 – tedy zatím nepravomocně. Rejstříkový soud samozřejmě nerozhoduje o platnosti či neplatnosti Kupní smlouvy. O tom musí rozhodnout jiné soudy.

V pátek po valné hromadě jsme posílali dotazy k vyjádření GE Money Bank, mimo jiné k nezapsání prodeje do Obchodního rejstříku. Bohužel jsme dosud neobdrželi odpovědi. Jakmile odpovědi obdržíme, bez zbytečného odkladu je zveřejníme.

Co požadují minoritní akcionáři po GE Money Bank

Hlavní nároky kladou akcionáři Agrobanky na Českou národní banku, po níž žádají náhradu za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem při výkonu nucené správy (citováno ze Zprávy dozorčí rady Agrobanky ze dne 30. 3. 2007). V této věci jsou již podané žaloby o náhradu škody, kterými se soud bude zabývat až po ukončení likvidace – např. konkurzem.

Agrobanka se dle slov dozorčí rady i likvidátora pokoušela dohodnout s GE Money Bank (a Českou národní bankou) o ukončení likvidace nekonkurzní cestou. K dohodě stačilo již jen jediné – shodnout se na výši úhrady od GE Money Bank k rukám Agrobanky.

V prvé řadě byla likvidátorem zaslána GE Money Bank předžalobní výzva ve věci sanace nároků z plnění vzniklého ze smlouvy o prodeji části podniku ve výši 4,5 mld. Kč (citováno ze Zprávy dozorčí rady Agrobanky ze dne 30. 3. 2007). Ovšem na stole je též „Malá dohoda“.

Agrobanka (resp. její akcionáři zastoupení dozorčí radou) nabízela GE Money Bank tzv. „Malou dohodu“, v rámci níž za úplatu ve výši 850 mil. Kč až 1 mld. Kč stáhne žaloby o neplatnost Kupní smlouvy. Výše platby je odvozena ze zisku zdravé části Agrobanky v prvním půlroce držení v rukou GE (tehdy) Capital Bank, který dle Jiřího Kellnera dosáhl cca 915 mil. Kč.

Ani k požadavkům akcionářů Agrobanky se GE Money Bank dosud nevyjádřila. Jakmile její stanovisko budeme mít k dispozici, zveřejníme ho.

Agrobanka vs. Česká národní banka

Akcionáři Agrobanky vidí kámen úrazu (či v tomto případě spíše „úpadku“) v postupu nucené správy ze strany České národní banky. V současné době jsou podány žaloby na škodu způsobenou nesprávným úředním postupem při výkonu nucené správy. Soudy řešení tohoto sporu odložily na dobu po ukončení likvidace.

Před ukončením likvidace není možné vyčíslit případnou škodu, a proto je v zájmu akcionářů likvidaci ukončit co nejdříve – třeba i konkurzním řešením. Zástupce České národní banky na mimořádné valné hromadě Agrobanky ale přednesl názor Miroslava Singera, viceguvernéra ČNB, že v případě konkurzu akcionáři nedostanou vůbec nic…


Fond životního cyklu

Člověk je nejdříve dítětem, pak mladým, pak zralým, a nakonec zestárne, pokud jeho životní cyklus neukončí nehoda či nemoc dříve. S každou etapou života jsou spojeny jiné potřeby a požadavky. A v každé etapě života je možné úspory na stáří ukládat s jinou mírou rizika – a potenciálního výnosu.

V ekonomicky rozvinuté Evropě a zejména ve Spojených státech amerických si portfoliomanageři životní cyklus člověka a jeho úspor uvědomili již před mnoha lety – a vytvořili produkt kolektivního investování, který etapy života respektuje: fondy životního cyklu. Jaký je jejich princip?

Mladý člověk, který si tvoří úspory na stáří, může investovat i do vysoce rizikových aktiv (např. akcie), která ovšem v dlouhém časovém horizontu historicky přinášejí nejvyšší výnos. Krátkodobé poklesy (např. jakým byl v úvodu letošního roku cca 8% propad akciových trhů) ho nemusí vůbec trápit.

S přibývajícím věkem a blížícím se odchodem na odpočinek se zvyšují nároky na zabezpečení hodnoty investice. Již nelze spoléhat na to, že za dalších deset nebo dvacet let bude výnos i přes pětiletý pokles akcií vyšší než v konzervativ­nějších formách investic. A tak nastupují více dluhopisové investice.

Ale kdo by chtěl při odchodu do důchodu tratit! V té době přicházejí na řadu ryze konzervativní a bezpečné formy úspor: peněžní trh.

Změnu investiční strategie ale nezvládne každý. Ve fondech životního cyklu se jimi nicméně nemusí drobný investor zabývat – vše za něj zařídí správce fondu. Stačí si zvolit správný fond, tedy ten, který je určen jeho věkové skupině.

Dobrou zprávou pro všechny, kdo chtějí využít podílové fondy ke spoření na stáří, je, že se fondy životního cyklu dostávají i do České republiky. Jako první jeho založení oznámila ČSOB pro silné ročníky 70. let. A jsem přesvědčen, že přijdou další…

skoleni_15_4


Česká pojišťovna je na prodej!

Spekulace o možném prodeji České pojišťovny se ukázaly pravdivými, stejně jako loňský prodej eBanky, o kterém jako první informoval finanční server Měšec.cz. Skupina PPF, která Českou pojišťovnu vlastní, jedná o prodeji části podílu v České pojišťovně s francouzskou společností AXA, bankovní skupinou KBC a německou Allianz.

Pravděpodobným důvodem prodeje podílu v České pojišťovně je expanze skupiny PPF do zahraničí, zejména do Ruska a Číny. To potvrzuje též analytik Patria Finance David Marek: Může za tím být například odklon skupiny od retailového financování k investičnímu bankovnictví. Na to poukazuje i prodej eBanky a podílu ve stavební spořitelně. Může však jít i o razantnější expanzi v zahraničí.

Zaujaly vás fondy životního cyklu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).