Hlavní navigace

Desetník: A bude hůř

14. 7. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Čekají nás asi horší časy. Začneme platit u lékaře, absolventům se ztíží možnost získat dávky v nezaměstnanosti a stavební spoření zdaleka nebude tak štědré jako dosud. Že bychom se konečně dozvěděli, co znamená kapitalismus?

DESETNÍK 14/2003 (30. 6. 2003 – 13. 7. 2003)

Je to zvláštní paradox. Jakmile z vlády odešel ministr Tvrdík, chystaná reforma veřejných výdajů přitvrzuje. Jako by koaliční sestava na začátku okurkové sezóny chtěla vyjít vstříc zoufalým médiím, chystá jim jednoho nečekaného sólokapra za druhým. V době prázdnin jako ostatně značná část národa přišla na chuť dobrodružným „lastminutovým“ nápadům (místo aby byla akční hned od začátku) a navrhuje jednu nečekaně odvážnou myšlenku za druhou.

Možná je to proto, že ministři teprve postupně získávají odvahu k nepopulárním krokům. Ještě před rokem o reformě nikdo nechtěl ani slyšet, dnes najdete na každém rohu nejméně deset expertů. K tomu ještě nepříjemné srovnávání se sousedy, kteří přece vždycky byli ve všem za námi… no to by v tom byl čert, abychom to placené zdravotnictví nezavedli taky. Zkrátka, konec socialismu definitivně klepe na dveře.


Zdravotnictví

Ministryně Součková přišla zničehonic na to, že tuzemskému zdravotnictví hrozí vážné problémy, když bude financováno i nadále tak jako dosud. A tak objevila spásné řešení v tom, že zavedeme úhradu za lékařský předpis (na Slovensku to funguje už měsíc, tak možná proto), ale nejčerstvěji dostala nápad, že každý bude za lékaře platit, a to do té doby, než souhrn jeho ročních plateb za lékaře nepřesáhne 2 000 Kč. Od plateb by byly osvobozeny děti do 18 let a lidé v tíživé sociální situaci.

Paní ministryně tomu říká spoluúčast pacientů. Ten, kdo doktora nevidí „jak je rok dlouhý“, ten nic platit nebude. Ostatní zaplatí, ale ne víc než 2 000 Kč ročně. Na první pohled to skutečně vypadá jako účastenství pacientů na vlastním zdraví. Ve skutečnosti se to však až příliš podobá pověstnému „úkroku stranou“ – zvýšit zdravotní pojištění by nebylo košer, a tak se ty peníze vyberou jinak. A téměř od každého – dva tisíce korun u doktora umí za rok utratit skoro každý.

Na druhou stranu – není pochyb o tom, že když daňový poplatník uvidí, jak svému lékaři skutečně platí, uvědomí si mnohem konkrétněji cenu získané služby. Proto se ji bude snažit využívat méně často. Když mu někdo z platu rovnou odvede několik procent na zdravotním pojištění, štve ho to, ale vlastně neví, za co platí. Takto to vědět bude. Nástroj na snížení návštěvnosti lékařů je to pravděpodobně dobrý. Nebylo by proto dobré zvýšit přímé platby u lékaře, ale zároveň snížit odvody na pojištění?


Nezaměstnanost a absolventi

Podobnou „léčbu šokem“ chystá čerstvým absolventům ministr Škromach. Podle hesla, kdo nepracuje během studia, ať nejí po jeho skončení, připravuje ke konci příštího školního roku konec dávek v nezaměstnanosti těm studentům, kteří si v předchozích letech při studiu nepřivydělávali (a to prosím ne načerno!).

Zlaté časy, kdy si čerstvý maturant nebo diplomant užil posledních prázdnin za státní peníze, tedy zřejmě skončí. Peníze by měly jít jen tomu, kdo se skutečně snaží. Takto by je měl dostat jen takový student, který za poslední tři roky odpracoval minimálně rok.

Uvidíme, jak toto opatření pohne s nezaměstnaností – v červnu bylo 9,4 %, tj. 501 000 nezaměstnaných, přičemž ke snižování by podle ministerstva mělo dojít až v roce 2005.


Taktika schvalování rozpočtu a reformních zákonů

Je kouzelné sledovat, s čím vším mohou politici při schvalování rozpočtu počítat. Už se začalo spekulovat o tom, že nespolehlivý článek vládní koalice Hana Marvanová bude v září rodit, takže by díky tomu mohl rozpočet (s větším deficitem, než je Marvanová ochotna připustit) projít.

Někdy se zase hodí trochu obalamutit kolegy. Ministr Sobotka připustil, že razanci některých rozpočtových škrtů schválně nadsadil, aby v závěrečné fázi mohl trochu povolit uzdu. Všichni tak budou spokojení, že to nakonec nedopadlo tak špatně, jak to dopadnout mohlo (týká se především školství). A ještě se budou moci chlubit, jaké mohutné vítězství se jim podařilo vybojovat.


Stavební spoření na vrcholu

V armádě a ve stavebním spoření je to ale přesně naopak – vojáci přijdou o mnohem víc, než tušili, a stavební spoření bude zaříznuto také výrazněji, než se čekalo. Redukci státní podpory na polovinu (z 25 % na 12 %) asi nečekal vůbec nikdo, navíc vláda celou věc doprovodila některými diskutabilními opatřeními, která by ze stavebního spoření udělala mnohem nejistější záležitost (více podrobností v článku Co hrozí stavebnímu spoření).

Stavební spořitelny tak mají jen několik málo měsíců na to, aby nalákaly tolik klientů, kolik jen půjde. Současné podmínky proti těm chystaným jsou totiž extrémně výhodné, a tak s tím nebudou mít příliš mnoho práce. Takový rok se už ve stavebním spoření jistě opakovat nebude – už teď spořitelny hlásí enormní nárůst zájmu o nové smlouvy (způsobený chystanou změnou systému), ale také o úvěrování (důvodem jsou nízké úrokové sazby a nevídaná poptávka po nemovitostech vyhnaná do extrému očekáváním vstupu do EU).

Od příštího roku už bude na spořitelnách, aby své klienty přesvědčily o výhodách spoření, zlaté časy zaštítěné státními podporami totiž končí nejen pro klienty, ale hlavně pro spořitelny samotné.


V této souvislosti zmiňme obligátní pokračování seriálu „další banka snížila úrokové sazby hypoték“. Naposledy tak učinila GE Capital Bank, jejíž pětileté sazby teď začínají na 4,60 %. (o hypotékách GE CB víc v článku Hypotéky: GE nechce slevu zadarmo)


Zajímavosti

Prý stoupá obliba zájezdů na poslední chvíli. Není divu, takový zájezd má kromě ceny ještě jednu přednost – menší pravděpodobnost, že vámi vybraná cestovka zkrachuje. V posledních dnech se opět začínají množit zprávy o tom, jak se ze zahraničí s problémy vracejí cestovatelé, kteří při výběru letní dovolené neměli šťastnou ruku.

dan_z_prijmu

A zatímco letošní zájezdy jsou prý o deset procent levnější než ty loňské, restaurace hrozí zdražováním kvůli vyhlášce, která od července vstoupila v platnost. Stravovací zařízení totiž musí začít dodržovat přísná hygienická pravidla – jednak známé pravidlo „tří hodin“ pro hotová jídla a jednak zavést teplou vodu na toaletách a papírové ručníky místo látkových. A tak celé léto můžeme testovat, jak restaurace a hotely pravidla dodržují a zároveň, zda se nové investice promítly do konečných cen, nebo jestli je konkurence udržela na současné úrovni.


V minulém týdnu také byla spuštěna nová podoba našeho nového serveru. O tom, co nabízí nového, si můžete přečíst v příslušném článku a svůj názor můžete připojit do diskuse. Napište nám, jak se vám líbí nový Měšec.

Jste pro, abychom platili až 2.000 kč za lékařské služby?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).