Hlavní navigace

10 nových úsporných opatření, kterými stát zalepí díry a na nás ušetří

1. 3. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Příští dva roky se bude šetřit víc, než se předpokládalo. Plánuje se opět útok na výdajové paušály i zvyšování daně z příjmu.

Ministr financí Miroslav Kalousek představil změny, které by v příštích dvou letech pomohly zalátat díry ve státním rozpočtu. Státní kasa by totiž kvůli nepříznivému ekonomickému vývoji podle odhadů měla na konci letošního roku skončit s mankem 105 mld. Kč. O rok později by to mělo být „jen“ 100 mld. Kč a další rok 70 mld. Kč.

Jednou z možností je provést pouze škrty na výdajové straně, ministr Kalousek se však přiklání k variantě ušetřit i změnami na straně příjmů. Zveřejněná prezentace na webu ministerstva financí napovídá, že plánuje opět útočit na výdajové paušály a zvyšovat i daň z příjmů a DPH.

Bude se šetřit i na ministerstvech

V letošním roce chce Kalousek šetřit  i ve vlastních řadách, tedy ve státní správě. Letos bude oproti plánu rozpočtu chybět 23,6 mld. Kč a ministr financí uvedl, že vláda dokáže tyto prostředky uspořit na výdajové straně rozpočtu prostřednictvím vázáním výdajů.

Ty kapitoly rozpočtu, které mají výdaje do 1 mld. Kč, se budou muset zavázat k tomu, aby své výdaje ořezaly o 1,5 % vymezených provozních výdajů. U ostatních kapitol budou úspory požadovány ve výši 3,95 % výdajů.

Kromě toho plánuje ministr u vybraných kapitol spořit selektivně i na dalších věcech. U ministerstva průmyslu a obchodu v oblasti dotací na obnovitelné zdroje a u ministerstva dopravy a zemědělství na platech v rámci Státního fondu dopravní infrastruktury a Státního zemědělského intervenčního fon­du.

Další opatření by mělo zastavit průměrné platy zaměstnanců státních fondů maximálně na průměru platů na ministerstvech a v případě uzavírání smluv o dodávce konzultačních, poradenských či právních služeb za milion korun nebo více by bylo nutné tyto kontrakty předkládat vládě ke schválení.

Další dva roky úspor

Tím ale úspory nekončí, naopak. Roky 2013 a 2014 vrátí naše peněženky zpět do hry na to, jak si udržet štíhlou linii. V roce 2013 by navrhovaná opatření měla ušetřit rozpočtu 42,4 mld. Kč, o rok později pak 84,4 mld. Kč. 

I přes nepříznivý ekonomicky vývoj je Kalousek odhodlán pokračovat v rozpočtové stabilizaci při co nejmenších negativních vlivech na hospodářský růst. Ve své prezentaci také ujišťuje, že dopady by neměly znevýhodnit pouze vybrané skupiny obyvatel, ale spravedlivě se rozprostřít na celou společnost. Hůře by se měli mít tedy všichni, ale za to méně než kdyby omezení dopadla pouze na vybrané skupiny lidí.

Porodné ne pro chudé, ale pro nikoho

Na výdajové straně rozpočtu se na mušku dostalo třeba porodné. Dosud platí, že na něj (pouze na prvního potomka) mají nárok rodiny, jejichž příjmy nepřekračují 2,4násobek životního minima. 

V oblasti porodného o změnách uvažuje také ministr sociálních věcí Jaromír Drábek, který ho chce začlenit do rodičovského příspěvku, který se od ledna vyplácí podle nových pravidel. Čtěte více: Rodičovská 2012: mění se k lepšímu, někoho ale připraví o 15 tisíc

Prakticky by tak došlo ke zrušení porodného a maximální vyplácená částka rodičovské by zůstala ve výši 220 tisíc Kč. Její určitou část (tedy právě jakési porodné), by pak mohli rodiče vyčerpat hned po porodu, tedy dříve než po dočerpání mateřské rodiče přejdou právě na tento příspěvek.
Jasnější kontury návrhu ale zatím Drábek nezveřejnil.

Zaostření na duplicity v dávkách

Úspory míří i do oblasti dávek v hmotné nouzi. Lidé s nejnižšími příjmy by tak podle návrhu měli přijít o doplatek na bydlení, který se vyplácí duplicitně s příspěvkem na bydlení.

V hledáčku i duplicity ve státní správě

Ve státní správě se bude šetřit i v příštích letech. Kalousek si chce posvítit na duplicity i ve státní správě. Zaměří se na zjednodušení agend a plánuje zrušit desítky organizačních složek státu a příspěvkových organizací, především jejich včleněním do nadřízeného ministerstva. 

Zmrazení nebo nižší růst důchodů

Dále chce ministr financí s posvěcením premiéra Petra Nečase ušetřit výdaje státního rozpočtu dočasným zmrazením důchodů. Česky řečeno se tedy penze nějakou dobu nebudou zvyšovat o valorizaci nebo bude růst pomalejší než dosud. Opatření by mělo platit dva až tři roky.

Jaromír Drábek uvedl, že by se růst důchodů mohl odvozovat od aktuálního výběru pojistného, tedy svázat valorizace s ekonomickým vývojem. Čtěte také: Valorizace důchodů bude nižší, než se předpokládalo. O kolik penze vzrostou?

DPH: nezastavujeme, máme asi zpoždění

Příjmová strana rozpočtu by si mohla přilepšit výraznějším růstem prostředků plynoucích z výběru DPH. Loňské návrhy počítají s tím, že by se obě sazby daně mohly sjednotit na 17,5 %. To ale, zdá se, nestačí. Ministr financí tak uvažuje o sjednocení sazeb na 20 %, přičemž 14% sazba daně by dále platila pro léky, knihy a tisk. Premiér Nečas zase před časem hovořil o sjednocení sazeb na úrovni 19 % a objevily se také alternativní návrhy 15 a 21% sazby daně.

Proti dalšímu růstu DPH výrazně vystupuje ale koaliční partner Věci veřejné. Čtěte také: Pět zásadních změn důchodové reformy

Kromě spotřeby i vyšší zdanění příjmů

U daní se návrh ještě zaměřil na daň z příjmů, která by se měla zvýšit z 15 na 16 %. Za předpokladu nabytí účinnosti daňové reformy od roku 2014 pak z 19 na 20 %.

Kromě toho by také nedošlo k zavedení zaměstnaneckého paušálu, který měl kompenzovat daňové zvýhodnění stravenek, které se nakonec neprosadilo. Čtěte také: Daňová reforma v kostce

V případě zmrazení penzí by měla být dočasně zavedena i vyšší daňová sazba pro lidi, kteří mají hrubé příjmy nad 100 tisíc Kč měsíčně. Zavedeno by bylo druhé pásmo se sazbou 31 %, kterým by se danila až ta část příjmů přesahující strop pro platbu sociálního pojištění. Po účinnosti daňové reformy by se pak sazba zvýšila na 32 %. Dočasné zvýšení progrese by mělo platit mezi roky 2013 a 2015.

Zdanění vína

Další návrh by měl také zrušit osvobození vína od spotřební daně. Daň by měla být ve výši 10 Kč za jeden litr. Neplatila by však pro malé vinaře.

Ohraná písnička s paušály

Zhoršený výhled rozpočtu je očividně argumentem i pro nové jednání o snížení výdajových paušálů. Podle návrhu by měly klesnout na úroveň z roku 2004. Zemědělci by tak mohli výdaje uplatnit místo 80 % pouze ve výši 50 % svých příjmů. Řemeslníkům (nyní 80 %) a ostatním živnostníkům (60 %) by se paušál snížil na 25 %. Ostatní podnikatelé by mohli uplatňovat místo 40 % jen 25 % svých příjmů a lidé, kteří se živí vlastní tvorbou by měli odpočet snížen ze 40 na 30 %. 

Proti snižování paušálů se ale dlouhodobě staví ODS. Ozývají se ale i hlasy, které připouštějí stanovení stropů, do kterého by šly paušály využít, omezení velikosti živnosti obratem 5 mil. Kč nebo zachování paušálů se současným odebráním možnosti uplatňovat slevy na dani a bonus na dítě.

Podnikatele by navíc nepostihla jen tato změna, ale i plánované zvýšení DPH i daně z příjmů. Čtěte více: Zabíjíte podnikání, říkají živnostníci na adresu ministra financí

Uhlíková daň vám (ne)zatopí

Další bod návrhu obsahuje zavedení uhlíkové daně, která by ve výsledku zdražila topení domácnostem, které používají uhlí.

Skončit by ale také mělo osvobození od daně u zemního plynu pro vytápění domácností a návrh obsahuje také zdvojnásobení sazeb daně z elektřiny.

skoleni_15_4

Mezi kalkulacemi, které by měly přilepšit rozpočtu, se objevilo také zrušení „zelené nafty“ a zvýšení sazby srážkové daně vůči daňovým rájům z 15 na 25 %.

Vyhlídky nejsou radostné, ale nikde není psáno, že se všechny návrhy skutečně naplní. Jednotlivé nápady ministra mají totiž mezi jednotlivými koaličními partnery své odpůrce a i sám pan Kalousek asi tuší, že tento návrh je pouze výchozím bodem pro změkčování opatření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).