Hlavní navigace

Deset lákadel, kterými si vás chce Air Bank získat

23. 11. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Air Bank zahájila provoz a kromě vychytávek pro klienty nabízí i slušné zhodnocení vašich úspor.

Air Bank v úterý 22. 11. 2011 ve 14 hodin zahájila provoz. Původně měla banka své služby nabízet už od 1. listopadu, ale testování systému jí zabralo více času, než se předpokládalo. První informace o bance jsme přinesli v článku Air Bank, banka pro nespokojené klienty. Víme, jaké služby nabídne. Ceník a podrobnější popis běžných účtů pak v článku: Air Bank: Cení se vejde na jednu stranu, ale ušetříte s ním?.

Spořicí nebo běžný účet?

Air Bank oznámila, že ke svému spořicímu účtu vyhlašuje úrokovou sazbu 2,5 % ročně. Zhruba od září měli navíc klienti, kteří si už nedočkavě našli web banky, možnost si požádat o doživotní úrokový bonus 0,2 % ke svému budoucímu spořicímu účtu. Během včerejšího dne pak obdrželi speciální kód, který je nutné uplatnit v žádosti o spořicí účet nejpozději do 6. prosince 2011.

Někoho by mohlo překvapit, že v rámci žádosti o spořicí účet banka vyzývá k výběru tarifu, když se avizovalo, že půjde spořicí účet založit bez běžného účtu. To stále platí, ceník dvou tarifů ale platí stejně tak pro běžný i spořicí účet.

Pokud tedy při žádosti zvolíte možnost Velkého tarifu, budete za spořicí účet platit měsíčně 150 Kč. Pokud zvolíte Malý tarif, počítejte například s poplatkem 5 Kč za odchozí platbu do jiné banky. Za 150 Kč tak vlastně můžete získat „běžný“ účet s královským zhodnocením 2,5 %. Bance tím ale radost asi neuděláte a ona vám zpět možná také ne. Obchodní podmínky totiž obsahují poznámku, že vám banka může ukončit poskytování služeb kdykoliv a bez udání důvodu. Na spořicím účtu nemůžete navíc bankovat tak jako na běžném. Není možné zde nastavit trvalý tuzemský příkaz k úhradě ani souhlas s inkasem a SIPO. Ke spořicímu účtu banka nevydává ani platební kartu.

Pokud jste zapomněli, Air Bank avizuje, že úroková sazba u spořicího účtu bude mezi bankami vždy maximálně třetí nejlepší úrokovou sazbou na trhu. Každý měsíc se tak může v případě potřeby úrok měnit podle konkurence.

Kromě slibného úroku se můžete sentimentálně ve vzpomínkách vrátit do dob obálek, do kterých se ukládaly úspory na Vánoce, auto nebo první dovolenou v Bulharsku. Pomocí virtuálních obálek si tak můžete peníze na spořicím účtu rozdělit na různé účely a podle uvážení je přemisťovat jen tahem myší.

Mini ceník

Banka je pro jednoduchost a na to myslela i při sestavování ceníku. Ten se vejde na jednu stranu. Co není v sazebníku, je zdarma. Problém je, že někteří klienti, kteří banku ještě neznají, nemusí tušit, zda je služba opravdu zdarma nebo ji banka vůbec neposkytuje.

Ceny služeb Air Bank (v Kč)
Tarif Malý Velký
Měsíční poplatek 0 150
Transakční poplatky
Vedení účtu v Kč, EUR, USD 0 0
Odchozí Kč platba do jiné banky vč. trvalých příkazů, inkas a SIPO 5 0
Příchozí Kč platba z jiné banky 0 0
Příchozí/odchozí platba v rámci banky 0 0
Výběr/vklad z bankomatu banky 0 0
Výběr z bankomatu či na pobočce jiné banky v ČR a EU 25 0
Další běžné služby
Zaslání výpisu poštou 25 0
Zaslání výpisu elektronicky 0 0
Zaslání každých 5 SMS o pohybech na účtu 5 0
Zadání/změna/zrušení platebního příkazu nebo inkasa 0 0
Vydání 2 platebních karet vč. obnovy a náhradní karty 0 0
CashBack 5 0
Zablokování a odblokování karty 0 0
Opakované zaslání PIN ke kartě poštou či změna PIN na bankomatu 25 0
Méně časté služby
Výběr hotovosti z bankomatu či na pobočce jiné banky mimo EU 200 200
Odchozí/příchozí zahraniční platba a europlatba 200 200
Vystavení potvrzení na žádost 200 200
Vydání třetí a další platební karty nad rámec tarifu 300 300
Zaslání upomínky 300 300

Pokud se rozhodnete přeběhnout z jednoho tarifu na druhý, nemusíte na pobočce složitě podepisovat dodatky, ale stačí změnu vyřešit jedním klikem v internetovém bankovnictví.

Banka v souvislosti s ceníkem také slibuje, že v něm nikdy nenaleznete žádný absurdní poplatek.

Srozumitelná komunikace

Zástupci Air Bank potvrdili, že se banka vynasnaží komunikovat tak, aby tomu každý rozuměl. Příkladem budiž uváděna rámcová smlouva, která je psána čtivě a zabere pouze tři stránky. Stejně přístupným jazykem jsou psány i samotné obchodní podmínky, které už mají ale 25 stran.

Abyste nemuseli s šíleným odleskem v očích hledat po pěti letech smlouvy, budete je mít všechny obsažené i ve svém internetovém bankovnictví.

Stejný metr na vše

Air Bank pohlíží na všechny komunikační kanály stejně a tento přístup odráží i samotný sazebník. Pokud už tedy banka zpoplatňuje nějaký úkon, má stejnou cenu ať už ho učiníte přes internetové bankovnictví, telefon nebo na pobočce. To samé platí i u bezplatných transakcí. Pokud nic nestojí zadat je přes internet, nezaplatíte nic, ani pokud je půjdete vyřídit na pobočku.

Zvolte si, co vyberete

Jako jediná nabízí Air Bank na svých pobočkách speciální bankomaty, kde můžete zvolit přesnou skladbu bankovek vybírané částky. Vybírat můžete z bankovek 200, 500, 1000 a 2000 Kč.

Bankomatu uvnitř pobočky navíc supluje pokladnu, takže umožňuje i rychlé vkladové operace.

Do banky stihnete zajít i ve všední den

Protože během pracovní doby v bance musí drtivá většina klientů dodržovat svou vlastní pracovní dobu, bude mít Air Bank otevřeno do 19 hodin a to až do soboty. V obchodních centrech pak budou pobočky zavírat až úderem deváté.

Ať vás nepřechytračí chytré inkaso

Další vychytávkou je služba Chytré inkaso. Je ideální pro nedůvěřivce, kteří než aby nechali cizí subjekt stahovat prostředky z účtu, raději budou navždy posílat platby příkazem k úhradě. Chytré inkaso totiž zpracuje žádost o inkaso, ale neprovede se, pokud platbu neschválíte. Tak trochu je tím popřena výhoda principu samotného inkasa, na druhou stranu nemusíte zadávat žádné údaje k platbě a vše čeká jen na potvrzení. To je možné provádět i přes e-mail nebo SMS.

Na potvrzení prostřednictvím elektronické pošty ale dejte pozor. Pokud hackeři budou vědět, že klienti Air Bank jsou zvyklí některé transakce odsouhlasit přes odkaz v elektronické poště, budou pro ně snazším terčem podvodu pomocí zdařile provedeného phishingu.

Kromě potvrzování inkasa se můžete prostřednictvím e-mailu nebo SMS nechat informovat také o pohybech na účtu. Nastavit si můžete i filtr, zda chcete informace o veškerém pohybu prostředků nebo pouze o změnách nad určitou částku.

Chraňte se limity

V internetovém bankovnictví Air Bank si můžete krom jiného nastavit také limity pro transakce platební kartou. Tedy pro platby u obchodníka, výběry z bankomatu a transakce přes internet. Limity můžete v internetovém bankovnictví libovolně změnit. A to i dočasně. Takže si můžete limity zvýšit třeba jen na poslední týden před Vánoci a v neděli s půlnocí se vrátí limity opět na původní úroveň.

dan_z_prijmu

Nejste-li spokojeni, vraťte si poplatek

Pokud nebudete z nějakého důvodu se službou banky spokojeni, můžete si v internetovém bankovnictví zadat vrácení uhrazeného poplatku za služby. Banka to umožňuje prostřednictvím tlačítka „koš“ v elektronickém výpisu. Můžete a nemusíte připojit také důvod. Počítejte ale s tím, že se vám z banky ozvou, aby vyzvěděli, proč poplatek vracejí.

Zkuste si bankovat nezávazně

Pokud vás nabídka láká, ale jste opatrní, můžete si vyzkoušet bankovat během tří měsíců zdarma. Pokud se rozhodnete zůstat zde natrvalo, Air Bank ve spolupráci s vaší původní bankou vyřídí přesměrování všech trvalých příkazů či inkas atp. na váš nový účet za vás.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).