Hlavní navigace

Data z amerického trhu práce umetou cestu k růstu sazeb

10. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Příznivá data z amerického trhu práce potvrdí, že Fed může na zasedání příští týden zvýšit sazby.

Příznivá data z amerického trhu práce potvrdí, že Fed může na zasedání příští týden zvýšit sazby. Tento krok trhy očekávají, reakce na dnešní čísla by proto měla být umírněná, pokud nedojde k nějakému velkému překvapení. Růst českých reálných mezd v Q4 16 zřejmě zpomalil kvůli vyšší inflaci.

Data z amerického trhu práce umetou cestu k růstu sazeb

Ve Spojených státech dnes budou zveřejněny údaje z trhu práce, poslední střípek do mozaiky před zasedáním Fedu příští týden. Očekáváme, že americká ekonomika vytvořila v únoru 200 tisíc nových pracovních míst a průměrné hodinové výdělky přitom vzrostly o slušných 2,8 % y/y. Nezaměstnanost by měla zůstat beze změny. Tyto údaje by měly potvrdit příznivé trendy v americkém hospodářství a přesvědčit většinu amerických centrálních bankéřů, aby příští středu (v souladu s konsenzem trhu) zvýšili měnově-politické sazby.

ECB ponechala měnovou politiku beze změn, kvantitativní uvolňování bude zřejmě trvat déle

Evropská centrální banka ponechala měnovou politiku beze změn, stejně jako svůj holubičí pohled na ekonomiku a inflaci. Změnil se tak i výhled SG na budoucí kroky ECB. Očekáváme, že k dalšímu snížení měsíčního tempa odkupů aktiv dojde až v září, kdy zároveň ECB oznámí prodloužení QE do června 2018. Ani to nebude konec kvantitativního uvolňování. Inflace nedosáhne cíle ani v dalších letech, takže ECB zřejmě později prodlouží QE až do září 2018. Poté ale bude muset ECB měnovou politiku utahovat rychleji. Očekáváme proto dvojí zvýšení sazeb na přelomu let 2018 a 2019.

Reálný růst mezd zbrzdila vyšší inflace

Růst mezd v české ekonomice dosáhl v Q4 16 podle našich odhadů 4 % y/y v nominálním vyjádření. Vyšší inflace ale z tohoto tempa ukrojila podstatnou část, a tak růst reálných mezd činil zřejmě jen 2,5 % y/y.

Česká inflace dále zrychlila

Česká spotřebitelská inflace opět zrychlila, když v únoru dosáhla v souladu s naším očekáváním 2,5 % y/y. Růst cen tak o 0,4 pb přesáhl prognózu ČNB. Za vyšším tempem inflace stojí meziročně dražší pohonné hmoty (kvůli jejich mimořádně nízkým cenám před rokem) a potraviny (to souvisí s neúrodou v jihoevropských státech). Jádrové ceny podle našich výpočtů rostou o 2 % y/y. Klesají pouze regulované ceny, a to díky zlevnění zemního plynu. Meziměsíční inflaci 0,4 % způsobily především vyšší ceny potravin a ubytování a stravování, klesly naopak ceny plynu. Vývoj inflace je v souladu s naším očekáváním, že ČNB ukončí režim kurzového závazku už 4. května. Je dokonce možné, že k tomuto kroku dojde dříve v průběhu dubna.

dan_z_prijmu

Zahraniční obchod uzavřel v lednu v přebytku 19,4 mld. CZK. Data potvrdila, že poptávka po českém zboží zůstává vysoká, vidět to bylo především v růstu aktivní bilance motorových vozidel. Za celý letošní rok však očekáváme nižší přebytek zahraničního obchodu kvůli růstu dovozů.

Koruna zůstala včera beze změn na úrovni 27,02 CZK/EUR. Forwardové body překvapivě pokračovaly v korekci započaté na začátku týdne, dochází zřejmě k uzavírání některých spekulativních pozic. Polský zlotý a maďarský forint proti euru oslabily zhruba o třetinu procenta. Tento pohyb zřejmě odrážel posílení eura na světových trzích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).