Hlavní navigace

Daňové přiznání vyplňte chytře, ušetříte čas i peníze

25. 2. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Způsobů, jak vyplnit daňové přiznání, je několik. Od klasického papírování přes interaktivní formuláře až k daňovému poradci. Co se vyplatí vám?

Pokud si podáváte daňové přiznání sami, máte na to ještě zhruba měsíc a týden. Nevíte jakým způsobem tak učinit? Dáme vám na výběr z několika dále okomentovaných možností. Čtěte také: Pokud můžete, nechte daňové přiznání na svém zaměstnavateli

Papírová klasika

Pokud jste konzervativní, budete možná stále postupovat tak, že si u svého zaměstnavatele, případně na vašem finančním úřadě, vyzvednete známý „růžový“ formulář, který následně sami vyplníte a odnesete do podatelny finančního úřadu nebo doporučeně pošlete poštou (stále platí, že se za den podání počítá den odevzdání na poště – stále tedy rozhoduje poštovní datumové razítko; toto již neplatí u plateb, tam je rozhodující den připsání platby na účet adresáta).

Nejbližší alternativou k ryze papírové podobě daňového přiznání je jednoduchý elektronický formulář. Pokud ho stáhnete ve variantě pro program Excel, můžete ho také rovnou v tomto programu vyplnit. Stáhnete-li si daňové přiznání ve variantě PDF souboru, budete si ho muset vytisknout a až poté ručně vyplnit. K vyplňování daňového přiznání pomocí těchto jednoduchých formulářů, ať už je budete vyplňovat ručně nebo na počítači, se vám můžou hodit pokyny k jejich správnému vyplnění.

Chytré daňové formuláře

Nejste-li si vyplněním daňového přiznání úplně jistí, chcete-li si ušetřit práci a nebo chcete-li mít jistotu, že máte přiznání vyplněno bez chyb a nechcete si přitom platit daňového poradce, pak daňové přiznání vyplňte pomocí chytrých daňových formulářů. Ty jsme pro vás připravili společně s portálem proti zbytečnému papírování Bezpapíru.cz, který provozuje společnost Software 602.

Jediné, co ke spuštění těchto formulářů potřebujete, je stáhnout si a nainstalovat program 602 Form Filler. Program pracuje v operačních systémech Microsoft Windows, Linux a Mac OS.

Odměnou za to získáte inteligentní formulář, který v sobě má průvodce a automaticky doplňuje a počítá dílčí i konečné výpočty z vámi zadaných údajů. Na vás je tedy do správných řádků zapsat vaše příjmy, výdaje, daňová zvýhodnění či slevy a samotný daňový základ i výši daně za vás již formulář vypočítá.

Až budete mít vyplněno vše potřebné, dostanete se na konec formuláře, kde vás čeká hned několik „bonusů“. Můžete si tak zde propojit daňové přiznání s přehledy pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny. Propojení znamená, že se vám otevře nový soubor s vámi vybraným přehledem, ve kterém již budou předvyplněna data z daňového přiznání. Ušetříte si tím práci.

Pokud si nevyberete z nabízených zdravotních pojišťoven (je jich 5 – VZP, OZP, ZP MV, Zaměstnanecká pojišťovna Škoda a ZP Metal-Aliance), stáhněte si přehled pro vaši pojišťovnu zde.

Pokud máte datovou schránku, můžete vyplněné daňové přiznání rovnou z formuláře odeslat na finanční úřad. Tím, že na začátku formuláře vyplníte finanční úřad, ke kterému přiznání podáváte, formulář automaticky zná ID jeho datové schránky. Na konci formuláře pak kliknete na možnost odeslat do datové schránky a budete už muset pouze zadat ID a heslo vlastní datové schránky (stejná funkce je i u přehledů). Nemusíte tak chodit na poštu nebo do podatelny a nepotřebujete ani elektronický podpis.

Výběr na konci chytrého formuláře

Ještě před odesláním daňového přiznání doporučujeme provést kontrolu správného vyplnění. Opět stačí kliknout na správnou možnost a formulář sám zkontroluje, zdali formálně vše sedí. V případě, že tomu tak není, dá vám o tom vědět:

Upozornění na chybu po kontrole formuláře

Online varianta od státu

Alternativu k chytrým formulářům na našem webu představuje Daňový portál České daňové správy. Zde můžete daňové přiznání vyplnit s pomocí online průvodce. Funkčnost této varianty jsme si vyzkoušeli již dříve na modelovém příkladu a došli jsme k závěru, že ani zvolením této varianty neuděláte krok vedle.

Pro vyplnění přiznání k dani z příjmů za rok 2010 zde budete volit ze dvou variant – můžete vyplňovat oddíl po oddílu nebo zvolit průvodce, který s vámi daňové přiznání vyplní formou otázek a vašich odpovědí. Druhá varianta je sice zdlouhavější, může ale pomoci těm, kteří s daňovým přiznáním nemají zkušenosti.

Po vyplnění si můžete nechat zkontrolovat formální správnost vyplnění, můžete také přiznání rovnou online podat, pro správné podání je však třeba mít elektronický podpis. Samozřejmě můžete vyplněné daňové přiznání uložit na disk a vytisknout, nabízí se také možnost uložení souboru ve formátu xml, který následně odešlete ze své datové schránky.

Průvodce nebo vyplnění po oddílech?

Daňový poradce

Nejjednodušším způsobem, jak podat daňové přiznání, je „přehodit“ tuto povinnost na daňového poradce. Kromě toho, že za to zaplatíte, nevyhnete se ani drobnému papírování. O tom, že za vás daňové přiznání podá daňový poradce, totiž musíte informovat příslušné instituce. Plnou moc k zastupování musíte letos předat finančnímu úřadu do konce března, zdravotní pojišťovně do konce dubna a správě sociálního zabezpečení nejpozději 2. května.

dan_z_prijmu

Pokud si vyhledáte přes Google daňové poradce a podíváte se na jejich ceníky, zjistíte, že cena za nejjednodušší daňové přiznání (fyzická osoba, výdaje paušálem) začíná na 2000 korun, ke kterým ještě přičtěte dvakrát 500 korun za podání přehledů na zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

Výběr je jen na vás.

Jaký formulář pro vyplnění daňováho přiznání letos využijete?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).