Hlavní navigace

Daňové přiznání 2017: jaké jsou termíny a jak zaplatit daň?

20. 3. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přehledně a srozumitelně, kdy a jaké jsou nejzazší lhůty pro daňové přiznání a tipy, jak spolehlivě zaplatit nejen daně, ale i platby na sociální a zdravotní pojištění.

Daňové přiznání nepodávají jen OSVČ, ale také zaměstnanci. Pokud patříte mezi zaměstnance, můžete samozřejmě požádat svého zaměstnavatele, aby vám daňové přiznání zpracoval. Ale můžete si jej zpracovat sami, a máte-li dva a více zaměstnavatelů, pak je to pro vás doslova povinnost.

Abyste se vyznali, kdy a jak správně splnit své daňové povinnosti, máme pro vás přehled hlavních termínů.

1. Nemám daňového poradce

Termíny odevzdání formulářů

Finanční úřad Česká správa sociálního zabezpečení Vaše zdravotní pojišťovna
Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob Přehled o příjmech a výdajích OSVČ Přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné
pondělí 3. dubna 2017 úterý 2. května 2017

Termíny pro platbu

Finanční úřad Česká správa sociálního zabezpečení Příslušná zdravotní pojišťovna
pondělí 3. dubna 2017 Nedoplatky z přehledů je nutné vyrovnat nejpozději
8 dní od podání přehledu

2. Mám daňového poradce

Termíny odevzdání formulářů

Finanční úřad Česká správa sociálního zabezpečení Vaše zdravotní pojišťovna
pondělí 3. července 2017

Je však nutné na finanční úřad nejpozději v pondělí 3. dubna 2017 předložit plnou moc ke zpracování daňového přiznání podepsanou daňovým poradcem.

úterý 1. srpna 2017

Je nutné tuto skutečnost ČSSZ i vaší zdravotní pojišťovně nejpozději ve úterý 2. května 2017 oznámit předložením plné moci podepsané daňovým poradcem.

Termíny pro platbu

Finanční úřad Česká správa sociálního zabezpečení Vaše zdravotní pojišťovna
pondělí 3. července 2017 Nedoplatky z přehledů je nutné vyrovnat nejpozději
8 dní od podání přehledu

Jak podat daňové přiznání?

Daňový řád toleruje čtyřdenní zpoždění, přesto dodržujte zákonné lhůty. Bez sankcí je možné odevzdat nejpozději 7. dubna 2017 (respektive 7. července 2017 u přiznání zpracovaného daňovým poradcem). A jak na to?

skoleni_15_4

  • Vytisknout a zaslat poštou na adresu příslušného finančního úřadu 
    Dnem odeslání je den, kdy pošta zásilku přijala.
    Seznam finančních úřadů 
  • Osobní předání v podatelně finančního úřadu
  • Elektronické odeslání formuláře

Elektronické formuláře můžete poslat prostřednictvím elektronické pošty s připojeným elektronickým podpisem nebo prostřednictvím datové schránky v požadované struktuře. Při odeslání prostřednictvím datové schránky se elektronický popis nevyžaduje. Za den odeslání se považuje den, kdy to skutečně odešlete, tj. třeba i minutu před půlnocí.

Jak daně a pojistné zaplatit?

Nejjednodušší je bankovní převod, peníze jsou na účtu finančního úřadu, sociální správy či zdravotní pojišťovny následující pracovní den po odeslání platby.

Pokud jste s platbou ve skluzu, můžete použít expresní platbu a peníze jsou na účtu ještě ve stejný den. Tato služba vás vyjde až na 250 Kč.

Pokud nemáte účet českých korunách, platbu můžete poslat i ze zahraničí. Jen pozor na to, že připsaná částka musí plně pokrýt vaši daňovou povinnost, takže raději pošlete více, abyste se vyhnuli kurzovým rozdílům.

Na poště můžete použít poštovní poukázku typu „A“, platba putuje přesně dva pracovní dny.

Daně můžete hradit i v hotovosti, a to na pokladnách České národní banky na účty finančních úřadů, resp. sociální správy nebo zdravotních pojišťoven.

Hotově můžete samozřejmě platit i přímo na úřadech.

Některé zdravotní pojišťovny umí pojistné na pokladně platit kartou.

Pokuty a sankce

A co když vám to nevyjde a peníze pošlete později, co se pak stane?

Daň z příjmů musíte zaplatit nejpozději v poslední den splatnosti. Ten den musí být peníze v pokladně úřadu, anebo na jeho účtu u České národní banky. Pokud tomu tak není, musíte uhradit úrok z prodlení. Ten je ve výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o čtrnáct procentních bodů, tj. nyní sankční úroková sazba je 14,75 % p.a. Úrok z prodlení se uplatní nejdéle za 5 let prodlení a účtuje se až od 5. pracovního dne prodlení. To znamená, že po uplynutí termínu máte ještě další 4 pracovní dny na to, abyste zaplatili daně bez sankcí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).