Hlavní navigace

Daňová revoluce podle ČSSD. Bohatým brát, chudým dávat

22. 2. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Aktualizováno 22. 2. 2017 18:00
Volte nás a zvýšíme vám daně. Tedy ne vám, ale těm bohatým. ČSSD jasně ukázala, na jaké voliče míří. A hned vznikla kalkulačka, která ukáže, o kolik peněz (ne)přijdete.

Na jedné straně chudáci zaměstnanci s malým či středním platem, na straně druhé bohatí zaměstnanci, které je potřeba za „vysoké“ mzdy či platy potrestat vyšším zdaněním. Podle návrhu ČSSD by hranice pro zlom činila 48 955 Kč hrubé mzdy, tj. 65 600 Kč superhrubé mzdy.

Lidé s průměrnou hrubou mzdou si vydělají měsíčně o 1000 Kč více, uvádí ČSSD na svém webu spravedlive-dane.cz. Co je ale průměrná mzda? Pro rok 2017 její výše byla stanovena na 28 232 Kč (hrubého). Pokud máte o dvanáct tisíc víc, z pohledu ČSSD už budete patřit mezi bohaté zaměstnance a ty je potřeba zdanit.

Progresivní daň podle ČSSD
Sazba Od (hrubá mzda) Do (hrubá mzda)
12 % 0 Kč 30 000 Kč
15 % 30 000 Kč 40 000 Kč
25 % 40 000 Kč 50 000 Kč
32 % 50 000 Kč neomezeno

Vysoké daně vedou k obcházení

Daň z příjmů ale není jedinou daní, která se z platu či mzdy odvádí. Kromě samotné daně zaměstnanec odvádí i daň sociální a zdravotní, říkáme tomu sociální pojištění a zdravotní pojištění. A aby to nebylo málo, za zaměstnance platí i jeho zaměstnavatel. I on za něj odvádí sociální a zdravotní pojištění.

V praxi si to ukážeme na příkladu.

Pokud má zaměstnanec plat/mzdu 50 000 Kč hrubého a nemá žádné děti (nekomplikujme si výpočet), jeho čistý příjem je v současné době 36 520 Kč. To je 73 % původní hrubé mzdy.

Státu tak tento zaměstnanec každý měsíc odvede 13 480 Kč na dani z příjmu, sociálním a zdravotním pojištění.

Složení hrubé mzdy 50 000 Kč.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Složení hrubé mzdy 50 000 Kč.

Aby mu jeho zaměstnavatel mohl těch 36 520 Kč čistého vyplatit, musí za svého zaměstnance uhradit další díl sociálního a zdravotního pojištění. To už málokdo vidí a běžného zaměstnance to logicky nezajímá. Vyčísleno to dělá rovných 17 000 Kč. Stát tak celkem dostane 30 480 Kč, zaměstnanec jen 36 520 Kč a zaměstnavatel si musí z nákladů odepsat 67 000 Kč, které ho tento člověk stál.

Rozbor hrubé mzdy 50 000 Kč. Kdo a co platí – současný stav
Záloha na daň z příjmů (15 %) Sociální pojištění Zdravotní pojištění Součet
Zaměstnanec 7980 Kč 3250 Kč 2250 Kč Příjem 36 520 Kč čistého
Zaměstnavatel 0 Kč 12 500 Kč 4500 Kč Náklad 67 000 Kč
Stát celkem dostane 7980 Kč 15 750 Kč 6750 Kč
Stát dostane 30 480 Kč

Po aplikaci progresivní daně by se čistá mzda lépe placeného zaměstnance razantně změnila.

Kalkulačky

Kalkulačky

Uživatel Kuba Sisa na Facebooku vložil odkaz na rychle vytvořenou kalkulačku, která vám spočítá, jak moc si polepšíte, nebo pohoršíte, pokud by ČSSD vyhrála volby a návrh vyššího zdanění protlačila.

Brzy po publikaci článku vznikl i statirický web nespravedlive-dane.cz, na kterém je další kalkulačka, a ta ukáže odvrácenou tvář návrhu ČSSD – o kolik dostanete méně.

Již současné celkové zdanění v ČR je velmi vysoké a nelze se divit, když u některých oborů firmy utíkají do u nás oficiálně nelegálního švarcsystému. Ukažme si příklad, co by odváděla OSVČ pracující „na fakturu“.

Rozbor práce ve švarcsystému za 50 000 Kč. Kdo a co platí
Záloha na daň z příjmů Sociální pojištění Zdravotní pojištění Součet
OSVČ 930 Kč 2920 Kč 1906 Kč Příjem 44 244 čistého
Odběratel 0 Kč 0 Kč 0 Kč Náklad 50 000 Kč
Stát celkem dostane 930 Kč 2920 Kč 6750 Kč Stát dostane 10 600 Kč

Z pohledu zákona nelegální „práce na fakturu“ zajistí „jako zaměstnanci“ příjem měsíčně o 7724 Kč vyšší. To už může stát za akceptaci vyššího rizika v případě nulové nemocenské (pojištění není povinné), dovolené (našetří si), nebo mizerného důchodu (musí si na něj našetřit). OSVČ státu moc neodvede, ale od státu ani moc nedostane. Až na výjimky jsou jí sociální dávky zapovězeny a třeba na mateřství se ženy-OSVČ musejí připravit předem, jinak jsou do porodu bez peněz.

A k té ne-legálnosti… Samozřejmě, že v některých oborech je švarcsystém z principu nemožný. Těžko pokladní v hypermarketu bude posílat fakturu za svoji službu. V oblasti IT, řemeslných prací, v dopravě, ve službách, v obchodních a vedoucích pozicích je to však běžnou věcí, byť se o ní nahlas nikde nemluví. Stačí to státu správně vykázat a všichni jsou spokojení.

Pojďme ale zpět k návrhu ČSSD. Návrat progresivního zdanění je vodou na mlýn zaměstnancům-voličům, kteří bojují o každou korunu a nemají moc možností, jak se postavit na vlastí nohy, nebo si zajistit vyšší plat. To prosím není výtka, všichni lidé nemohou mít příjem 100 tisíc měsíčně. Ale jakékoli zvyšování daní je dvousečné. Jedna skupina osob jásá, druhá začne hledat únik.

Mažeme med kolem úst

Opakovaně jsme sdělili, že stejně jako v jiných zemích EU chceme odstupňovat výši daňového zatížení tak, abychom těm nejméně vydělávajícím mohli daně snížit, nejméně vydělávající lidé budou platit pouze 12procentní daň z příjmu, argumentuje ČSSD.

Pro lidi s malými příjmy by to znamenalo skutečně zlepšení.

Ukážeme si opět příklad.

Zaměstnanec s nízkým platem 18 000 Kč hrubého, bez dětí, by v současné době platil zálohu na daň z příjmů 1560 Kč (15 %). Po schválení návrhu ČSSD by mu daň klesla na 834 Kč (12 %), což je o 726 Kč měsíčně vyšší příjem, který by ve své výplatní pásce obdržel. To jistě každého potěší.

Pokud by měl děti, bude platit daně ještě nižší, nebo naopak nulové a ještě od státu obdrží daňový bonus. Ze sociálního a zdravotního pojištění se však nevyváže, to dopadne na všechny bez rozdílu.

Začneme optimalizovat mzdy a platy?

Co se však stane se zaměstnanci, na které dopadne vyšší zdanění? Že by se dobrovolně vzdali svého platu/mzdy a státu platili vyšší daň z příjmů? U státní sféry by to tak zcela jistě bylo, u soukromé nikoli. Došlo by k hromadné „optimalizaci“, tedy ke snižování mzdy/platu na samou hranici nízkého zdanění a zbytek by se „dorovnával“ pomocí faktur, dohod o provedení práce, konzultací, nefinančních benefitů apod. Kdo nebude moci, přizpůsobí se a dostane menší příjem. Kdo se trošku bude snažit, polepší si, jen ho to bude stát více papírování. A stát dostane méně, než očekával. Voliči ČSSD však budou nejspíše spokojeni.

skoleni_15_4

Že to není nereálný vývoj, ukazuje reakce některých uživatelů Facebooku. Jestli je pravdou, že bych přišel o 10 tisíc čistého, tak okamžitě po zavedení ruším zaměstnanecký poměr, říká v komentáři na návrh ČSSD Tomáš, který se živí jako produktový manažer velké české společnosti. Je čas optimalizovat platy, reaguje na to Petr.

Zda s návrhem ČSSD souhlasíte, nebo jste proti, nemusíte sdělovat jen v anketě, ale hlavně svojí účastí ve volbách. Na nízkopříjmové voliče tato udička zabrat může a nelze jim to vytýkat. Tu druhou skupinu to ale spíše vyděsí a začne hledat cestu, jak se zdanění vyhnout. Kdo na tom nejvíce doplatí je jasné – stát.

Souhlasíte se zavedením progresivní daně podle ČSSD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).