Hlavní navigace

Daňová reforma po dietě: Co se opravdu schválilo?

29. 4. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Daňová reforma prošla redukční dietou. Z původního návrhu, který musel ustoupit koalici i opozici, tak zbyla zatím jen část. Co nás čeká?

Z původního konceptu daňové reformy ministerstvo financí prozatím ustoupilo. Kromě zrušení daňového zvýhodnění stravenek, které nakonec ministr financí Miroslav Kalousek nevybojoval, nyní z návrhu zmizelo dalších pár opatření.

Přes koalici nejede vlak

Za dietu, kterou návrh daňové reformy prošel, může nesouhlas opozice, ke které se později připojila i část koalice. Politika a handlování o podobu návrhu přitom platnost některých změn výrazně posunulo, protože původně chtěl Kalousek reformu spouštět už k roku 2010. Tehdejší slabá koalice za vlády Mirka Topolánka i nechuť rušit některé výjimky ale změnám nepřála.

Za vlády Petra Nečase se plánoval počátek účinnosti změn v rámci daňové reformy na letošní rok. Platnost změn schválených už v roce 2011 se ale nakonec posunula nejprve o rok a zanedlouho rovnou o dva. Další prodloužení způsobila podmínka opozice, která v opačném případě odmítla podpořit další úpravu zdanění hazardu. 

Miroslav Kalousek nepřestal bojovat a snažil se protlačit účinnost změn znovu na příští rok. Poslední návrh ministerstva, který nyní putoval do vlády, ale posouvá účinnost na rok 2014 jen u některých opatření a zbytek by měl začít platit až od roku 2015 tak, jak bylo schváleno v předchozí úpravě. V případě, že ale mezitím volby promluví do rozložení sil pravice a levice, mohla by nová vláda zrušit tyto změny ještě před tím, než nabudou účinnosti.

Co teď a co potom?

Do konce tohoto volebního období se tak poplatníci nedočkají zrušení superhrubé mzdy. Tento koncept mělo nahradit zvýšení sazby daně z příjmů na 19 %. I tak by se zaměstnancům ale daňové odvody mírně snížily. Naopak zálohy na zdravotní pojištění se měly zvýšit ze 4,5 na 6,5 %. 

Rušit se dál zatím nebude ani možnost uplatňovat slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč pro lidi s příjmy přesahující měsíčně čtyřnásobek průměrné mzdy.

Nadále bude ještě minimálně dva roky také možné odečítat zaplacené úroky z hypotéky ve stejném rozsahu jako dosud. Původně se přitom počítalo s tím, že by se hranice pro odpočet snížila ze současných 300 tis. Kč na 80 tis. Kč. V praxi by se tak už nedala snížit daň z příjmů o více než 40 tis. Kč, ale zhruba jen o 15 tis. Kč.

Rušit se nebudou ani vybrané daňové výjimky, přesněji třeba možnosti odečíst si od daňového základu členské příspěvky uhrazené odborům nebo náklady na zvyšování kvalifikace a další vzdělávání.

Novinky příští rok spíše potěší

S čím tedy nejčerstvější návrh, o kterém bude jednat vláda, počítá? Některé poplatníky určitě potěší zvýšení hranice pro osvobození u příjmů z příležitostných činností, která vzroste z 20 na 30 tis. Kč. 

To platí i pro příležitostný pronájem movitých věcí a také pro příjmy ze zemědělské výroby, kterou neprovozuje podnikatel nebo samostatně hospodařící rolník. Typicky do této oblasti spadá drobný přivýdělek majitelů zahrádek za prodané plodiny.

Nový návrh potěší i studenty, kteří si drobné prostředky vydělají na svém praktickém výcviku. Od roku 2014 by měli mít studenti tyto příjmy od daně osvobozené.

Zvýšit by se také měla maximální hranice pro odpočet za poskytnuté dary. Konkrétně se jedná o dary na veřejně prospěšné účely. Fyzické osoby by nově mohly odečítat nejvýše 15 % základu daně, právnické osoby pak 10 %.

Zpřísní se naopak podmínky majitelům cenných papírů, kteří se rozhodnou je prodat. Dosud platilo, že pokud drží fyzická osoba například akcie déle než půl roku, jsou tyto příjmy od daně osvobozeny. Nově by se tato časová hranice měla prodloužit rovnou na tři roky. Výjimku zákonodárci stanovili pro ty, kteří prodávají cenné papíry do hodnoty 100 tis. Kč.

Osvobozené by měly být také dividendy a podíly na zisku (pro fyzické i právnické osoby), které se vyplácejí mezi tuzemskými poplatníky a těmi z EU, Švýcarska, Norska a Islandu.

Další novinkou v oblasti daně z příjmů by bylo započítávání prostředků plynoucích z dohody o provedení práce do samostatného základu daně pro daň vybíranou srážkou a zdvojnásobení hranice měsíčního příjmu z pěti na deset tisíc. 

Na které změny také nezapomenout?

Kromě daňové reformy ale ministr financí stačil protlačit další změny v rámci tzv. daňového balíčku. Více podrobností najdete v článku Vyšší DPH schválena. Zdražování má v rukou prezident

Ten zvýšil obě sazby DPH o jedno procento na 15 a 21 %. Dále pro poplatníky, jejichž příjem měsíčně přesáhne čtyřnásobek průměrné mzdy, zavedl zvláštní 7% daňové pásmo s označením „solidární přirážka“.

Kromě DPH zavede daňový balíček progresivní daň pro všechny, jejichž měsíční příjmy jsou vyšší než 100 tis. Kč, resp. pobírají za měsíc více než čtyřnásobek průměrné mzdy. A to tím způsobem, že na ně bude uplatněno daňové pásmo se 7 % navíc. Kvůli tomu si budou muset od příštího roku dočasně podávat někteří zaměstnanci daňové přiznání sami i bez toho, aniž by vykonávali ještě vedlejší činnost. Více čtěte: Od roku 2014 si někteří zaměstnanci budou muset počítat daně sami

Pro poplatníky s vyššími příjmy také dočasně neplatí zastropování odvodů u zdravotního pojištění.

Jednou z nejvíce diskutovaných změn bylo omezení výdajových paušálů pro OSVČ. Pokud uplatní v daňovém přiznání výdajový paušál, nebudou moci využít slevu na vyživovanou manželku nebo slevu na dítě. Paušály ve výši 30 a 40 % (tedy příjmy z pronájmu, svobodná povolání a autoři) bude možné uplatnit pouze pokud obrat nedosáhne částky 2 mil. Kč. 

skoleni_15_4

Od počátku roku se také zvýšila sazba daně z převodu nemovitosti. Vzrostla ze 3 na 4 %. Budete-li tedy přepisovat například byt v hodnotě 2 mil. Kč, zaplatíte místo 60 nově 80 tis. Kč.

Z příjmů dosažených v letech 2013 – 2015 nebude umožněno si pracujícím důchodcům odečíst základní slevu na poplatníka. Čtěte více: O co si koledují důchodci, kteří pozastavili penzi jen kvůli daňové slevě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).