Hlavní navigace

Daň v ráji

23. 10. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zvyšující se daňová zátěž a administrativní nároky placení daní, sociálního a zdravotního pojištění a dalších poplatků vedou stále více občanů k myšlence opuštění našeho státu a směřování ekonomické aktivity do daňových rájů. Je jich celá řada, jako příklad jsme zvolili Nevadu. Jaká jsou úskalí a možnosti přestěhování činnosti do "ráje"?

Daňových rájů je nespočetné množství. Jedná se o země, s nimiž má Česká republika dohody o zamezení dvojího zdanění a které zároveň mají velmi benevolentní daňovou politiku. (Přehled zemí s uzavřenými dohodami lze nalézt na stránkách Ministerstva financí.) Mezi takové patří například Nevada – stát Spojených států amerických, ráj heren, Las Vegas, poušť a žádné daně obchodních společností.

Dohody o zamezení dvojího zdanění ovšem zdaleka neříkají, že není třeba platit daně. Jakýkoli zisk dosažený na území České republiky musí být také na území našeho státu řádně zdaněn. Podnikat v ČR však může i zahraniční společnost, a na tom se zakládá úspěch daňových rájů.

Pokud společnost založená v Nevadě (či jiném daňovém ráji) má v České republice pouze pobočku za účelem získávání informací, propagace společnosti a podobných činností (přesný výčet si zájemci mohou snadno opatřit na finančních úřadech), vztahují se na ně dohody o zamezení dvojího zdanění a nedaní svůj zisk u nás.

Pro účely zdanění je důležitý původ zisku. Například poradenská firma se sídlem v Nevadě nemusí platit daně v ČR v případě, že předává zkušenosti americké řekněme prostřednictvím mezinárodního prostředí Internetu. Pokud by se však jednalo o poradenství na základě zkušeností získaných v naší republice, již by situace tak zřejmá nebyla – v takovém případě by muselo dojít k předání informací zcela mimo území českého státu (tedy ani Internet v tomto případě není zcela „bezpečně legální“ – problém obchodování na Internetu, zdanění a působnosti státních právních norem je velmi komplikovaný a není zcela vyřešen ani v právních kruzích).

Založení společnosti v Nevadě není žádný problém. Nemusíte ani opustit Českou republiku, stačí využít některé ze zprostředkova­telských společností. Na Internetu lze tyto služby pořídit za cenu v řádu stovek dolarů, včetně výloh na veškeré poplatky, což je vzhledem k tuzemské daňové zátěži částka směšná.

Důležitým aspektem je také platební styk. Pokud přesouváte ekonomické aktivity do jiné země, musíte mít zajištěn průtok finančních prostředků. Dle informací zprostředkovatelské společnosti se sídlem v Nevadě, Eastbiz.com, Inc., lze zajistit vedení firemního účtu v ceně 5 až 10 USD měsíčně, včetně internetového bankovnictví, a tedy možnosti ovládání „z domova“. Samozřejmě je třeba brát v úvahu, že finanční kontakt s českými firmami by byl zpoplatňován na základě mezinárodních plateb.

skoleni_15_4

Druhou možností, podstatně levnější, ale z hlediska práva poněkud komplikovanější, je založení účtu nevadskou společností u české banky. Podle sdělení eBanky není problém vyřídit založení firemního účtu korespondenčně, je třeba pouze vyřešit ověření podpisů (v mezinárodním „podpisovém“ styku musí být podpis „superlegalizo­vaný“).

Ani dohody o zamezení dvojího zdanění neumožňují přesunout veškeré ekonomické aktivity z České republiky do daňových rájů a je třeba zvážit legálnost přesouvání jednotlivých činností.

Uvažujete o přestěhování ekonomických aktivit do "ráje"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).