Hlavní navigace

ČSOB vrací úder

6. 11. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Podzim je zřejmě časem velkých ofenzív a velkých změn, banky přicházejí s novými kampaněmi a novými produkty. Po delší době teď o sobě významně dává vědět i ČSOB -- a nabízí nová konta, zlevňuje půjčky a zlepšuje služby.

ČSOB se vrhla hned na několik oblastí najednou. Uspět chce v běžných účtech, spotřebitelských úvěrech, ale i hypotékách. Podívejme se postupně, jak je její nabídka konkurenceschopná.

Osobní konto Plus

Nejdůležitější změnou, kterou postupně pocítí prakticky všichni klienti, je skutečnost, že ČSOB přestala nabízet dosavadní Osobní konto (které se však tímto neruší a stávající klienti ho stále mohou používat) a od 1. listopadu místo něj nabízí všem novým klientům jenom tzv. „balíček produktů“ nazvaný Osobní konto Plus.

Banka tak přirozeně reaguje na sílící konkurenci v této oblasti – lze vysledovat sílící trend jednak ke zjednodušení nabídky běžných účtů a jednak snahu bank prodat co nejvíce věcí „v jednom“, konkrétně v jednom poplatku (lepší je totiž přemluvit klienta k jednomu poplatku než k deseti, i kdyby se v konečném součtu jejich výše nelišila). O současné nabídce produktových balíčků jsme psali v článku Vyberte si nejlepší konto poté, co s novinkami přišla Komerční banka, Raiffeisenbank a Česká spořitelna. Pojďme s ní srovnat nové Osobní konto Plus od ČSOB.

Co konto umí? V měsíčním paušálu 50 Kč jsou zahrnuty tyto služby: založení a vedení běžného účtu včetně měsíčních výpisů, elektronická karta Visa Electron, telefonní bankovnictví Linka 24 a pasivní internetové bankovnictví (nelze zadávat příkazy) Internetbanking 24, založení trvalých příkazů, příkazů k inkasu, včetně SIPO, zdarma žádost o úvěr a povolené přečerpání účtu.

Přičemž úroková sazba kontokorentu se v současné době pohybuje těsně pod 11 % a bez zajištění si můžete půjčit až do 100.000 Kč (do výše dvojnásobku průměrného zůstatku za tři předchozí měsíce), se zajištěním až do 750.000 Kč. Kontokorent můžete čerpat okamžitě, záleží pouze na individuálním posouzení, jestli vás banka uzná za úvěruhodné. Úroky z vkladů tradičně nestojí za řeč, ale proti konkurenci jsou docela slušné: do 25.000 Kč je to 0,5 %, nad tuto částku dokonce 0,8 %.

Jak sami vidíte, rozdíly mezi jednotlivými bankami nejsou příliš velké, ale existují. Kartu i kontokorent dostanete u všech (u Raiffeisen jen u dražších variant účtu), stejně tak telefonní bankovnictví. Internet nemají Komerční a Union banka, zato ČSOB nabízí jen pasivní internetové bankovnictví (na rozdíl od ČS, RB či GE, které mají i aktivní operace).

Rozdíly v cenách se mohou na první pohled zdát zanedbatelné, ale dvacet korun může v ročním součtu představovat 240 Kč, což je částka, nad kterou se nejeden našinec zamyslí. ČSOB je s Osobním kontem Plus někde uprostřed; nejdráž vychází Genius, který v sobě nezahrnuje poplatek za poskytnutí kontokorentu ani platební kartu a přitom je cena za vedení účtu poměrně vysoká; jako nejlevnější se naopak jeví ČS, která v rámci jedné ceny nabízí srovnatelné produkty jako ostatní, ovšem za nejnižší cenu a navíc v sobě zahrnuje aktivní internetové bankovnictví. Výhodou ČSOB Osobního konta Plus je naopak nízká úroková sazba kontokorentu.

Osobní konto Plus je v současné době jediným podobným produktem, který ČSOB nabízí drobné klientele. Dosavadní Osobní konto je možné používat, ale banka předpokládá, že klienti jej budou nahrazovat novým produktem. Nicméně já osobně bych takový krok asi neučinil, protože vlastnosti Osobního konta Plus se od starého Osobního konta příliš neliší (viz tabulka), ale jeho cena je o 20 Kč vyšší.

Aktivní konto a Aktivní konto Plus

ČSOB rovněž uvedla na trh dvě balíčková konta určená pro movitější klientelu, která zahrnují základní nabídku Osobního konta Plus, ale liší se tím, že základní poplatek (170 Kč a 390 Kč) v sobě navíc zahrnuje transakce provedené elektronicky, aktivní internetové bankovnictví, lepší karty, charge kartu a lepší možnosti pro investování do podílových fondů.

Levnější spotřebitelské úvěry

V posledním článku o spotřebitelských úvěrech jsme psali o časově omezené nabídce HVB, která poskytuje spotřebitelský úvěr za 6,9 %. Oproti tomu úprava sazeb ČSOB by měla být stálejšího charakteru a navíc si lze půjčit už od 20.000 Kč a ne až od 50.000 Kč jako u HVB. Nejnižší úrok účelového úvěru je 8,9 % (splatnost 1 rok) a neúčelový úvěr dostanete za 12,9 %. Lepší přehled vám poskytne tabulka:

Tabulka č. 597
Srovnání spotřebitelských úvěrů
Banka/úvěr Roční úrok Poplatky za poskytnutí Poplatky za vedení (měsíčně)
Citibank od 15,99% 0 Kč 0 Kč
ČS hotovostní od 9,9 % 0,2 %, min. 400 Kč, max. 700 Kč cca 42 Kč
ČS spotřebitelský od 9,4 % 0,2 %, min. 400 Kč, max. 700 Kč cca Kč
ČSOB spotř. účelový od 8,9 % 1 %, min. 500 Kč, max. 3500 Kč 0 Kč
ČSOB spotř. neúčelový 12,9 % 1 %, min. 500 Kč, max. 3500 Kč 0 Kč
eBanka os. úvěr. linka od 12,4 % 245 Kč 10 – 60 Kč
eBanka osobní úvěr 12 % 500 Kč 10 – 30 Kč
GE expres půjčka 16,9 % 1 %, min. 300 Kč 30 Kč
HVB 6,9 % 2 % 0 Kč
KB osobní úvěr od 9,3 % 800 Kč+0,3 %, max.5000 Kč 80 Kč
KB úvěr Garant od 10,8 % 2000 Kč+0,8 %, min. 4000 Kč, max. 25000 Kč 80 Kč
Pošt. spořitelna – spotřební jako ČSOB 1 %, min. 500 Kč 0 Kč
Raiffeisenbank os. půjčka 14 % nebo 16 % 2 % 0 Kč
Union účelový od 12 % 1 %. min. 1200 Kč cca 17 Kč
Union neúčelový od 13 % 1 %. min. 1200 Kč cca 17 Kč
Živnostenská banka – účelový 8,4 % od 0,3 %, min. 500 Kč 50 Kč
Živnostenská banka – neúčelový 9,4 % od 0,3 %, min. 500 Kč 50 Kč

Hypoteční konto

Dalším produktovým balíčkem, který ČSOB nedávno připravila, je Hypoteční konto, což ale neznamená, že dostanete hypotéku od ČSOB jako takové. Budete mít pouze běžný účet u ČSOB, ale hypotéku u Českomoravské hypoteční banky, která je vlastněná ČSOB. K tomu dostanete ještě mezinárodní platební kartu a možnost sjednání pojištění nemovitosti a domácnosti s 10% slevou a ČSOB Životního pojištění se vstupním poplatkem o 20 % nižším. Ve srovnání se stávající nabídkou ČMHB se o velkou změnu nejedná – jsou tu jen slevy na doplňkové služby, levnější poplatek za zpracování žádosti o 0,2 % a běžný účet s platební kartou navíc. ČSOB zkrátka jen shání své dceřinné společnosti více klientů.

skoleni_15_4

Zlepšování služeb

ČSOB svým klientům rovněž slibuje lepší obsluhu. Pod pojmem „cílený model obsluhy“ si lze představit ledacos, konkrétně by to však mělo znamenat zavedení elektronických pořadníků na pobočkách (podobně jako v ČS), zřízení „poradenských zón“ či služeb osobního bankéře pro movitější klienty. Reorganizace a zavádění nového způsobu obsluhy klientů začaly 1. listopadu a měly by skončit v říjnu příštího roku. Kvalitu změn možná už brzy posoudíte na vlastní kůži na některé pobočce. Tak nám napište, jak jste s nimi spokojeni.

Využíváte některý z balíčkových produktů českých bank?

  • Ano.
    27 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    23 %
  • Ne, klasický účet mi stačí.
    20 %
  • Ne, nemám účet u banky.
    15 %
  • Nevím, nestarám se o to.
    15 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).