Hlavní navigace

ČSOB: Hubenější sazebník

3. 1. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Sazebník ČSOB prošel odtučňovací kúrou. Je tak po Komerční bance druhým ze sazebníků bank z velké trojky. Zeštíhlení sazebníku ale nepřináší snížení nároků na odtok peněz bankovními poplatky. Na co se klienti ČSOB mají připravit a na co se mohou těšit?

Odtučňovací kúra sazebníku poplatků ČSOB na papíře vypadá fenomenálně. Pro fyzické osoby zeštíhlel dle tiskové zprávy banky z 11 na 8 kapitol, přičemž text se zkrátil ze 30 na pouhých 10 stran a lze předpokládat, že nikoli zmenšením písma na ještě menší a hůře čitelné, neboť bylo vypuštěno úctyhodných 215 položek.

Na právnické osoby zatím nikdo nehledí, ty se musí naučit orientovat ve spleti poplatků a nepomůže jim ani aktivita Ministerstva financí, ani petice proti poplatkové politice bank, které jsou zaměřeny především a téměř výlučně na fyzické osoby a jejich odvody do bankovních pokladen.

Co stojí za zúžením sazebníku?

Především nelze očekávat výraznější zlevnění. Stejně jako v předchozím případě Komerční banky bylo i ČSOB deklarováno, že v této fázi nemá jít o snižování poplatků, ale o jejich zjednodušení. Kdo se chtěl dočkat příjemného překvapení, bude zklamán. A právě zjednodušením poplatků došlo k razantnímu zkrácení sazebníku.

Pro klienta má změna dvě velké výhody: První z nich plyne z nové struktury sazebníku. Bude organizován přehledně tak, aby byly služby dobře porovnatelné (viz příklad v tabulce). Druhá je, že pokud naleznete svou transakci v sazebníku, můžete si být jisti, že více nezaplatíte. Poplatky nebudou rozděleny na více částí (např. zadání platebního příkazu, využití pobočky k podání příkazu, zaúčtování transakce, poplatek za zúčtování v ČNB apod.), ale budou vždy a pouze jedinou položkou.

Ukázka nového formátu sazebníku pro drobné klienty
AKTUÁLNÍ NABÍDKA BĚŽNÝCH KONT ČSOB Osobní konto plus ČSOB Aktivní konto ČSOB Prémiové konto ČSOB Studentské konto Plus ČSOB Dětské konto Slůně
Cena konta (měsíčně) 50 Kč 170 Kč 390 Kč / 50 Kč * 0 Kč 0 Kč
Účet v CZK ano ano ano ano ano
Výpisy z účtu zasílané poštou měsíčně ano ano ano 50 Kč měsíčně, čtvrtletně zdarma ano
ČSOB Linka 24 ano ano ano ano ano
ČSOB Internetbanking 24 ano ano ano ano ano
ČSOB Info 24 ano ano ano ano ano
ČSOB Mobil24 ano ano ano ano ano
Mezinárodní platební karta VISA Electron ano 200 Kč/rok 200 Kč/rok ne ano
Mezinárodní platební karta VISA Classic 500 Kč/rok ano ano ano ne
Kreditní karta Mastercard elektronická 250 Kč/rok ano** ano 250 Kč/rok ne
Kreditní karta Mastercard 400 Kč/rok ano** ano 400 Kč/rok ne
Povolené přečerpání účtu ano ano ano ano ne
Obnova bezp. certifikátu 100 Kč ano ano 100 Kč 100 Kč
Informační emailové zprávy ano ano ano ano ano
Informační SMS zprávy zdarma 5 SMS 10 SMS 10 SMS ne neomezeně
Elektronické transakce zdarma ne 10 debetních transakcí 20 debetních transakcí neomezený počet transakcí ne
Výpisy z účtu zasílané poštou (týdenní / po pohybu) 85 Kč / 185 Kč 85 Kč / 185 Kč 85 Kč / 185 Kč 85 Kč / 185 Kč 85 Kč / 185 Kč
Výběry z bankomatu ČSOB v ČR zdarma ne ne ne neomezeně 4 výběry/měsíc

* V případě, že klient udržuje průměrný měsíční zůstatek alespoň 1 mil. Kč v součtu na všech běžných, termínovaných účtech a podílových fondech Skupiny ČSOB/KBC.
** Čtvrtletní výpisy pro studenty a občany mladší než 19 let zdarma.
*** Součástí konta je jedna kreditní karta dle výběru klienta, druhá karta je zpoplatněná dle ceny uvedené u ČSOB Osobního konta Plus
Zdroj: ČSOB

Ukázka nového formátu sazebníku pro drobné klienty
DEBETNÍ KARTY Visa Electron/Maestro Visa Classic Visa Gold MasterCard Gold
Roční poplatek za kartu 200 Kč 500 Kč 4 000 Kč 4 000 Kč
Výběr z bankomatu ČSOB v ČR a na Slovensku 5 Kč 5 Kč 5 Kč 5 Kč
Výběr z bankomatu jiné banky v ČR 25 Kč 25 Kč 25 Kč 25 Kč
Výběr z bankomatu v zahraničí 80 Kč + 0,5% 80 Kč + 0,5% 80 Kč + 0,5% 80 Kč + 0,5%
Platba kartou 0 0 0 0
Dostupnost pojištění ANO* ANO ANO ANO
Trvalé omezení platnosti karty 200 Kč 2 000 Kč 2 000 Kč 2 000 Kč

* V případě, že klient udržuje průměrný měsíční zůstatek alespoň 1 mil. Kč v součtu na všech běžných, termínovaných účtech a podílových fondech Skupiny ČSOB/KBC.
Zdroj: ČSOB

Některé méně často využívané služby v sazebníku pro fyzické osoby nenaleznete. V rámci zeštíhlení byly odstraněny zcela. Jde například o poplatek za dokumentární platební styk nebo operace na finančních trzích. Ty naleznete nadále pouze ve firemní části sazebníku.

Přeci jen zlevnění?

Ano, i zlevnění se v novém sazebníku objevuje. Je ale natolik kosmetické, že je otázkou, zda ho některý z klientů alespoň postřehne. Dochází ke snížení poplatků za předčasný výběr dlouhodobých termínovaných vkladů (se splatností nad 6 měsíců). Přihlédneme-li ke skutečnosti, že termínovaný vklad v dnešních úrokových podmínkách je již sám o sobě pro většinu střadatelů nevýhodným produktem, je snížení poplatku za jeho vypovězení drobnou kompenzací.

Kdo si počká…

Změny v sazebníku ČSOB vstoupí v platnost až příští měsíc – od 1. února 2006, jeden měsíc po změnách v sazebníku Komerční banky.

Komerční banka jenom nesčítala

Úpravy sazebníku Komerční banky nespočívaly pouze v sečtení položek za souběžně používané služby a jejich nahrazení položkou jedinou, ale došlo i k několika změnám ve výši poplatku s dopadem na klienty. Změny, které jsou platné již několik dní, popsala po zveřejnění nového sazebníku Hana Šebelová v článku „Banky snad konečně zlevní“. Přehled hlavních změn shrnuje následující tabulka.

Hlavní změny v sazebníku Komerční banky od 1. ledna 2006
Název poplatku Stará cena Cena od 1.1.2006
Příkaz k úhradě nebo inkasu (pobočka) 10 Kč ! 20 Kč !
Příkaz k úhradě (Expresní linka) 1.-5. položka 6 Kč, každá další 10 Kč 6 Kč
Povolení a změna inkasa (Expresní linka) 60 Kč 30 Kč
Povolení a změna inkasa (pobočka) 60 Kč 45 Kč
Zrušení inkasa (pobočka nebo Expresní linka) 60 Kč Zdarma
Změna trvalého příkazu (Moje banka) 20 Kč Zdarma
Změna trvalého příkazu (pobočka) 30 Kč ! 45 Kč !
Zrušení trvalého příkazu (Moje banka, Expresní linka, pobočka) 20 Kč / 30 Kč / 30 Kč Zdarma
Výběr hotovosti z bankomatu jiných bank 35 Kč ! 39 Kč.

Česká spořitelna zatím vyčkává

Česká spořitelna se zatím nechystá k žádným změnám. Její klienti se změn dočkají nejdříve v březnu, kdy banka zpravidla mění sazebník. Nic ale není jisté, ani Česká spořitelna zatím nepotvrdila, že by jakékoli změny chystala.

dan_z_prijmu

Závěrem… aneb Co bude následovat?

Přestože nedochází k výraznějšímu zlevnění bankovních služeb, jde o poměrně výrazný krok ku prospěchu klientů. Jedině klient, který se dokáže orientovat v nepřeberné spleti poplatků a služeb, si dokáže vybrat banku, která mu požadovaný servis nabídne za nejlepších podmínek. Záměrně nepíši „nejlevnějších“, protože cena je pouze jedním z mnoha faktorů, podle nichž si služby vybíráme – a u finančních služeb to platí dvojnásob.

Jsem přesvědčen, že se v poměrně brzké době dočkáme i faktického zlevnění bankovních služeb. Usnadnění porovnání produktů bude prvním stimulem buď k samovolnému zlevňování v rámci konkurenčního boje (méně pravděpodobná varianta), nebo ke zvýšení tlaku bankovních klientů, kteří uvidí v jasných barvách porovnatelných sazebníků, že platí mnohem více, než jejich soused u konkurenční banky (pravděpodobnější varianta).

Která banka má nejsrozumitelnější sazebník?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).