Hlavní navigace

ČS nezná vyšší odborné školy

1. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Česká spořitelna myslí na mladé studenty. Pro středoškoláky má Sporojunior, pro vysokoškoláky Sporostudent. Pokud ale navštěvujete vyšší odbornou školu, máte smůlu. Není pro vás ani jeden z těchto produktů. A co vám Česká spořitelna doporučí?

Čtenářská zkušenost:

Před několika lety přišla spořitelna s produkty Sporojunior a Sporostudent. No, konečně něco pro mladé. A tak jsem zvažoval, zda přeměnit běžný účet na Sporojuniora. V té době jsem měl jen půl roku do maturity, tak jsem to poslal k ledu.

Zanedlouho jsem nastoupil na VOŠku – vyšší odbornou školu. Není to přímo vysoká škola, ale také ne střední. Tak jsem se rozhodl, že bych si založil Sporostudent. Roční příspěvek 400 Kč a v případě vyznamenání při absolutoriu odměna 10 000 Kč. Vynikající věc a to ještě nepočítám zdarma vedení účtu a výpisy zdarma.

Navštívil jsem pobočku spořitelny s cílem přeměnit účet na Sporostudent. Chyba lávky. Pracovnice banky mi sdělila, že Sporostudent je poskytován jen studentům vysokých škol a ne vyšších odborných škol. Na otázku, proč má IPB /tehdy/ zařazené studenty VOŠ mezi vysokoškoláky, odpověděla, že to je problém IPB a ne spořitelny. A že mám smůlu.

Po té mi nabídla Sporojunior, který je pro studenty středních škol. Samozřejmě, že po chvíli jí došlo, že již nechodím na střední a že jsem beztak překročil věkovou hranici pro sjednání tohoto produktu. A tak jsem skvěle pořídil v České spořitelně. Připadá mi, že na studenty VOŠ někdo tak trochu zapomněl či je nepovažuje za lukrativní klienty. Chyba, pracovníci spořitelny, tak si své klienty nepřilákáte, ale odradíte.

Jiří Jíša, Vejprty
(text prošel redakční úpravou)

České spořitelny jsme se zeptali:

Mohla byste obecně poradit klientům, kteří chodí na VOŠ, který účet si mají u ČS vybrat?

Studentům VOŠ doporučujeme založení sporožirového účtu.

Zřízení účtu je zdarma a min. počáteční vklad činí 100,– Kč. Pro založení účtu je nutné předložit platný průkaz totožnosti. Klient si může ihned po založení účtu zažádat o vydání platební karty Visa Electron, kterou obdrží zdarma. Prostřednictvím sporožirového účtu může klient provádět bezhotovostní i hotovostní operace. Pro snadnější obsluhu účtu bez nutnosti návštěvy pobočky může klient využít služeb přímého bankovnictví, např. Servis 24, GSM Banking – SIM Toolkit, Internet Banking – tyto služby umožňují neustálý přístup k finančním prostředkům klienta 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. 

Redakce

Tabulka č. 267
Česká spořitelna zdá se nezpozorovala vznik vyšších odborných škol. Přestože pracovníci poboček by rádi vyšli vstříc jejich studentům, podmínky banky jsou neúprosné. Stát ale studentům VOŠ statut studenta přiznává a Česká spořitelna nabízí studentům výhody. Není tedy důvod, proč bránit otevření studentského účtu. Všechny ostatní banky nabízejí svá studentská konta i pro studenty VOŠ. České spořitelně udělujeme na podnět našeho čtenáře zlámanou grešli.

Zajímá vás, kdo již získal naše ocenění? Podívejte se na Zlámaná grešle / Zlatý dukát.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvek do nové rubriky Měšce můžete zasílat i vy! Tešíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz, autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce. Ti z vás, kteří do konce roku pošlou nejvíce zkušeností, případně nejzajímavější příspěvek, se kromě toho mohou těšit na zajímavé dárky.

skoleni_15_4

Pro finanční instituci, jíž se ohlas týká, bude mít vaše zkušenost trvalé následky. Za kladný ohlas jí totiž redakce jménem čtenářů udělí „zlatý dukát“, záporný ohlas bude oceněn „zlámanou grešlí“.

Každá instituce, které se čtenářská zkušenost týká, přitom přímo v článku dostane prostor pro vyjádření. Jakým způsobem jej využije – zda k omluvě, poděkování, osvětlení situace či jinak – je plně na jejím uvážení. Takže – vzhůru do toho!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).