Hlavní navigace

Co všechno vám musí zaměstnavatel zaplatit na pracovní cestě?

15. 2. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mýtné, poplatky za telefonování nebo parkovné. To vše vám zaměstnavatel musí proplatit. Na občerstvení pro obchodního partnera se ale domluvte, neproplácí se povinně.

Pokud vás zaměstnavatel vyšle na pracovní cestu, máte nárok zejména na náhradu zvýšených stravovacích výdajů – stravného, tedy tzv. diet a jízdních výdajů, ale nejen to. Zaměstnavatel je povinen poskytnout vám i náhradu nutných vedlejších výdajů, které vám vzniknou v přímé souvislosti s pracovní (služební) cestou, a to ve výši, kterou zaměstnavateli prokážete. Více: V roce 2011 dostanete v zaměstnání vyšší diety

Není-li v pracovní smlouvě sjednáno pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad, je pravidelným pracovištěm místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě. Jestliže je však místo výkonu práce sjednáno šíře než jedna obec, považuje se za pravidelné pracoviště obec, ve které nejčastěji začínají vaše pracovní cesty.

Co všechno lze také proplatit

Nemůžete-li výši výdajů prokázat, poskytne vám zaměstnavatel náhradu odpovídající ceně věcí a služeb obvyklé v době a místě konání pracovní cesty.

dan_z_prijmu

Nutnými vedlejšími výdaji mohou být např.:

  • platba za parkování vozidla v průběhu pracovní cesty,
  • výdaje za mytí vozidla po dobu trvání pracovní cesty, ale jen vozidla v obchodním majetku zaměstnavatele nebo jím používaného na základě smlouvy o finančním nebo operativním pronájmu (leasingové smlouvy),
  • výdaje na udržování a opravu uvedeného vozidla po dobu pracovní cesty,
  • poplatek (mýtné) za použití silnice nebo dálnice či mostu v zahraničí,
  • výdaje za telefonní hovory, použití faxu a elektronické pošty (e-mailu) související s účelem pracovní cesty,
  • poplatky za použití hotelového trezoru pro úschovu cenných věcí (dokladů a dokumentace) a peněz (a to i osobních peněz zaměstnance),
  • výdaje za nutnou úschovu zavazadel na nádražích a letištích,
  • poplatky za směnu valut určených pro příslušný stát vyhláškou Ministerstva financí atp.

Co nelze považovat za nutné vedlejší výdaje

Častou součástí pracovní cesty jsou jednání s obchodními partnery zaměstnavatele. S těmito jednáními je často spojeno poskytnutí občerstvení nebo i zajištění a zaplacení stravy formou poskytnutí některého hlavního denního jídla. K financování pohoštění a občerstvení při tuzemských i zahraničních obchodních jednáních a poskytnutí dárků partnerům slouží prostředky vymezené pro tyto účely. Přestože běžně bývají tato jednání uskutečněna v době a místě pracovní cesty, tyto výdaje se nezařazují do výdajů souvisejících s pracovní cestou. Zaměstnanec zpravidla toto pohoštění poskytne s vědomím zaměstnavatele nebo na jeho přímý pokyn. Nepatří však mezi nutné vedlejší výdaje pracovní cesty. Za vedlejší výdaje nutné na pracovní cestě lze považovat jen ty výdaje, bez jejichž vynaložení by nebylo možno dosáhnout splnění účelu pracovní cesty.

Státní zaměstnanci mohou dostat vyšší diety

Zaměstnavatel rozpočtového sektoru (t.j. zaměstnavatel státní a veřejné správy a služeb) poskytne zaměstnanci za každý kalendářní den pracovní cesty (na území České republiky) stravné ve výši:

  1. 63 Kč až 74 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin (dosud do 31. prosince 2010 to bylo 61 Kč až 73 Kč),
  2. 95 Kč až 114 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin (dosud to bylo 93 Kč až 112 Kč),
  3. 149 Kč až 178 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin (dosud to bylo 146 Kč až 174 Kč).

Za každý kalendářní den pracovní cesty poskytne zaměstnavatel soukromého sektoru (t.j. zaměstnavatel z privátní – převážně podnikatelské sféry) zaměstnanci stravné nejméně ve výši:

  1. 63 Kč (dosud to bylo 61 Kč), trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  2. 95 Kč (dosud to bylo 93 Kč), trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
  3. 149 Kč (dosud to bylo 146 Kč), trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

Krácení za poskytnuté jídlo

Bylo-li zaměstnanci během pracovní cesty poskytnuto jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, na které zaměstnanec finančně nepřispívá, je zaměstnavatel oprávněn za každé uvedené jídlo stravné krátit až o hodnotu:

  • 70 % stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  • 35 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
  • 25 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

Více: V roce 2011 dostanete v zaměstnání vyšší diety

Použitá literatura: Janda, K.: Nutné vedlejší výdaje při pracovní cestě, Práce, mzdy a odvody bez chyb, pokut a penále č. 1/2008, Poradce s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jsem právníkem. Věnuji se zejména pracovnímu a občanskému právu a souvisejícím oborům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).