Hlavní navigace

Co se stane, pokud odevzdáte daňové přiznání se „sorry jako“?

21. 2. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Co čeká obyčejné smrtelníky, pokud odevzdají daňové přiznání, kde budou místo příjmů citovat ministra financí? V článku najdete i letošní lhůty pro odevzdání daňového přiznání.

Únor se pomalu blíží ke konci. Proto je čas, abychom si připomenuli řádné termíny pro odevzdání daňového přiznání a upozornili všechny recesisty na to, co je čeká, pokud nejsou ministrem financí, a přesto budou místo sdělení příjmů za loňský rok reagovat už legendárním výrokem „sorry jako“.

Do kdy podat daňové přiznání?

Letos formulář musíte podat nejpozději do 3. dubna. Je to zároveň i poslední den pro úhradu daně, což znamená, že 3. dubna už musí mít finanční úřad připsanou splátku daně na svém účtu.

Poplatníci, kteří využívají služeb daňového poradce, mají termín pro podání daňového přiznání a úhradu daně ještě o 3 měsíce posunutý. Do 3. dubna o tom ale musí příslušný finanční úřad informovat.

Řešíte daně? Při výpočtu vám pomůže naše daňová kalkulačka. Abyste pak měli výpočet kam zapsat, stáhněte si formuláře daňového přiznání, které obsahují i Přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

Na úřadu, poště či „na návsi“

Pracovníci Finanční správy letos opět vyjedou do 180 vybraných obcí, aby na kontaktních místech poradili při vyplňování formuláře daňového přiznání. V takovém případě můžete formulář podat u nich. Jinak ho podáváte prostřednictvím pošty (rozhoduje datum na razítku, resp. podacím lístku, protože při doporučeném podání máte v ruce důkaz, že jste formulář odesílali a odesílali ho včas) nebo na finančním úřadu buď přímo úředníkům, či na podatelně. S očekáváním tradičního návalu finanční úřady dočasně od 27. března do 31. března rozšíří úřední hodiny. Otevřeno bude od 8 do 17 hodin a 3. dubna pak od 8 do 18 hodin.

Novinkou letošního roku je zjednodušený formulář přiznání k dani z příjmů fyzických osob na dvě stránky, který mohou vyplnit a odevzdat ti, kteří měli v roce 2016 příjmy čistě jen ze závislé činnosti od zaměstnavatele.

Nakonec ještě připomínáme, že pokud máte vy nebo váš zástupce zpřístupněnou datovou schránku (nebo zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem), musíte podat daňové přiznání pouze elektronicky buď prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu, nebo přes datovou schránku. Za nedodržení povinné elektronické formy můžete dostat pokutu ve výši 2000 Kč.

Pokuty pro zapomnětlivce

Pokud řádný termín pro podání přiznání propásnete, ještě pět dní poté to můžete napravit bez pokuty. Pátý den už ale musíte zajistit doručení úřadu, nikoli pouze odeslání z pošty. Delší prodlení už znamená penále ve výši 0,05 % stanovené daně za každý den v prodlení (max. 5 % vyměřené daně, nejvýš ale 300 tis. Kč). Správce daně vám sankci nepředepíše, pokud nedosáhne 200 Kč.

Jestliže daňové přiznání nepodáte vůbec a nereagujete na výzvu finančního úřadu, zaplatíte penále, které činí minimálně 500 Kč. (Pokuta může být poloviční v případě, že formulář stihnete podat do 30 dní po uplynutí řádné lhůty a správce daně u vás neeviduje žádné prodlení s jinou povinností.)

V případě placení daně máte po řádném termínu ještě čtyři dny na nápravu bez sankce. Pátý den (na rozdíl od podání daňového přiznání, kde sankce začíná běžet až šestý den po řádném termínu) začne nabíhat úrok z prodlení ve výši roční repo sazby stanovené centrální bankou zvýšené o 14 procentních bodů. Výsledný úrok se vypočítává poměrně za každý den prodlení.

Nejste ministr financí, sorry jako

No a konečně se dostáváme k třešince na dortu. V reakci na odpověď ministra financí na dotaz reportérky ohledně jeho příjmů poplatníci často diskutovali nad otázkou, zda se jeho přístupem neinspirovat a nevzkázat správci daně podobnou odpověď.

Pro recesisty, kteří by snad chtěli vtip dotáhnout do úplného konce, jsme zjišťovali, jaká bude reakce finančního úřadu na daňové přiznání, ve kterém budou řádně vyplněné informace až na údaje o příjmech a výdajích, které nahradí legendární „sorry jako“.

Mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Petra Petlachová v souvislosti s dotazem připomněla, že správce daně musí postupovat v intencích daňových zákonů. Postup finančního úřadu tedy bude záviset na tom, v jakém rozsahu bude vaše daňové přiznání vyplněno.

Lze odhadovat, že nejčastěji bude správce daně z důvodu pochybností o správnosti, průkaznosti či úplnosti daňového přiznání zahajovat postup k odstranění pochybností (zasláním výzvy daňovému subjektu). Pokud daňový subjekt na výzvu neodpoví, nebo odpoví, avšak pochybnosti správce daně neodstraní, pak mu správce daně může stanovit (tj. vyměřit) daň podle pomůcek, a to podle podkladů, které si sám obstará (jestliže daňový subjekt nebude vůbec reagovat), vysvětlila serveru Petlachová.

Co se týče sankcí, podle Petlachové finanční úřad nemůže uložit za takové daňové přiznání rovnou pokutu za opožděné tvrzení daně (§ 250 daňového řádu), protože nějaké přiznání jste přece jenom podali. V úvahu přichází pouze úrok z prodlení, pokud by daňový subjekt daň nezaplatil, nebo zaplatil v určité výši, a správce daně by pak v závislosti  na výsledku postupu k odstranění pochybností (nebo jiného zvoleného postupu) vyměřil daň v jiné (vyšší) výši, informovala mluvčí GFŘ.

Situace může mít ještě jiný scénář. Povedeným vtípkem totiž pobavíte sebe a okolí, nikoli ovšem úřednici finančního úřadu, které tím přiděláváte práci. Pokud na sebe poutáte pozornost správce daně, musíte počítat i s tím, že zvyšujete pravděpodobnost daňové kontroly. A ta může podle Petlachové přijít dokonce už místo hry na kočku a na myš, kdy vás bude finanční úřad vyzývat k doplnění údajů: Pokud správce daně má pochybnosti o údajích v podaném daňovém přiznání, může namísto postupu k odstranění pochybností zahájit rovnou daňovou kontrolu, případně přejít do daňové kontroly z již zahájeného postupu k odstranění pochybností, zdůraznila.

Takže ve výsledku svým tichým protestem zkomplikujete život úřednici, která za chování ministra financí nenese odpovědnost, ale ponese následky. Vy pak musíte počítat s tím, že se její nelibost někde odrazí. Kolem a kolem se možná více vyplatí reagovat v rámci plnění občanských povinností, máme přece volební rok.

Dnešní závěr článku bychom rádi odlehčili. Dnes už slavná reakce ministra financí spustila vlnu lidové tvořivosti, která by neměla zapadnout. Jen na Facebooku vznikly stránky, skupiny i události, jejichž obsah reflektuje názor na chování ministra financí alespoň graficky. Některé úlovky z těchto stránek a skupin si můžete prohlédnout v galerii na konci článku.

skoleni_15_4

Podle vyjádření ministra financí Andreje Babiše je to povedená legrace, která ho staví do centra pozornosti, za což je rád. Takže jak sám říká ve videu níže: sorry jako, ale pohoda.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).