Hlavní navigace

ERB bank není schopna dostát svým závazkům

11. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Centrální banka oznámila, že ruská ERB Bank není schopna dostát svým závazkům. Garanční systém začne do 7 pracovních dnů vyplácet náhrady vkladů.

Česká národní banka uvedla, že dnešek je rozhodným dnem, kdy Garanční systém finančního trhu obdržel písemné oznámení centrální banky o neschopnosti ERB bank dostát za zákonných a smluvních podmínek svým závazkům vůči klientům.

Do 7 pracovních dnů od tohoto rozhodného dne musí být Garanční systém zahájit výplatu náhrad vkladů. Ty jsou u bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen se sídlem v ČR ze zákona pojištěny u Garančního systému finančního trhu (včetně úroků), do výše maximálně 100 000 eur (cca 2,7 milionu Kč) na jednoho klienta. Náhrady se poskytují do 100 % jejich výše, není tedy nutná žádná spoluúčast.

Do pravomocného ukončení správního řízení s ERB bank nebude ČNB podle vlastního vyjádření sdělovat žádné další informace.

Podrobnosti o výplatě vkladů a pravidlech výplaty při krachu banky obecně najdete v zítřejším článku.

Co bylo včera není dnes

Linky ERB Bank jsou sice v provozu, ale nikdo telefony nezvedá ani na pobočce v Praze ani na té karlovarské. Ještě včera přitom operátorky na zákaznické lince tvrdily, že problém je technického rázu: Nemůžeme se dostat do bankovního systému. Výběry by snad mohly být možné v úterý, řekla serveru Měšec.cz jedna z nich.

Banka na svém webu klienty do doby vydání článku o problémech nijak neinformovala. Zástupci banky přitom včera ve vyjádřeních pro média odmítali, že by událost měla znamenat problémy s likviditou nebo řízením České národní banky.

Ta v březnu předběžným opatřením zakázala ERB bank poskytovat úvěry a přijímat vklady od veřejnosti. Banka od této doby může dále pořizovat jen aktiva s nulovým rizikem s výjimkou aktiv nutných k zajištění běžného provozu a s výjimkou ukládání vkladů v bankách, které mají licenci udělenou dle zákona o bankách nebo v bankách se sídlem v členských státech Evropské unie. Vyplácení vkladů ale nebylo předběžným opatřením nijak dotčeno.

ČNB jako výkonný orgán dohledu nad finančním trhem po důkladném posouzení vyhodnotila situaci v ERB bank a rozhodla se vydat předběžné opatření a upravit prozatím pravidla pro fungování banky tak, aby v průběhu správního řízení nedocházelo k nevratným ztrátám v případě zhoršení její finanční situace, uvedla tehdy centrální banka.

V červnu Hospodářské noviny přišly s informací, že ERB Bank zatím nesplnila požadavky, které jí po inspekci stanovila ČNB a v bance chybí 1 – 1,5 mld. Kč. Centrální banka se k situaci odmítla vyjádřit s tím, že do pravomocného ukončení správního řízení s ERB Bank není oprávněna sdělovat další informace.

skoleni_15_4

Samotná banka pak na svém webu po čase reagovala s tím, že informace nejsou pravdivé a mají za cíl banku poškodit.

Banka prohlašuje, že není na pokraji bankrotu a vždy zcela plnila a plní své závazky. Našim klientům vyplácíme a i nadále budeme vyplácet prostředky včas a dle podmínek uzavřených smluv. V bance nechybí uváděných 1,5 miliardy Kč, naopak dodržuje veškeré regulativní požadavky na finanční ukazatele, a to včetně zpřísněných požadavků na kapitálovou přiměřenost, jejíž výši ČNB stanovila na 13 %, uvedla banka s ujištěním, že má dostatečný objem likvidních prostředků a na svých účtech v České národní bance v té době více než 1 mld. Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).