Hlavní navigace

Citi Opuscard. Bankovní kartu už je možné použít v autobusech a tramvajích

3. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Když je chuť a politická vůle, lze vytvořit funkční platební řešení použitelné pro všechny. První novinka dopravní bankovní karty v České republice.

Jedna karta na běžné platby i na cestování veřejnou dopravou už není problém ani v České republice. Systém jedné karty, který velmi dobře funguje v polské Wroclawi a s odřenýma ušima v Bratislavě, mohou od 1. října 2012 plně využívat cestující v rámci Integrovaného dopravního systému Libereckého kraje (IDOL). Novinku dnes v Liberci oficiálně představila Citibank společně se zástupci Libereckého kraje.

Na Liberecku se pro cestování veřejnou dopravou používá tzv. Opuscard (podobně jako v Praze Opencard nebo v Ostravě e-karta). Prostřednictvím Citibank se z této běžné dopravní karty stala cobrandová kreditní karta Citi Opuscard. Stávající cestující mají možnost používat klasickou nebankovní dopravní kartu Opuscard, anebo požádat Citibank o vydání  kreditní karty Citi Opuscard. O kartu mohou žádat i stávající klienti Citibank využívající veřejnou dopravu v Libereckém kraji, resp. si mohou nechat jakoukoli stávající kreditku Citibank změnit na Citi Opuscard.

Pro ostatní dopravní systémy v České republice je novinka z Liberecka jasným signálem, že když je chuť (a politická vůle), lze vytvořit funkční platební řešení pro běžné cestující. (Peníze dodá banka.)

 

Citi Opuscard

Jak Citi Opuscard funguje – 4 karty v 1

Jde o multifunkční cobrandovou kreditní kartu se dvěma čipy a magnetickým proužkem. Fyzický čip a magnetický proužek slouží k běžným transakcím, bezkontaktní čip uvnitř karty slouží k používání funkcí u dopravců. Karta není vybavená technologií PayPass.

Kartu lze využít i pro rezervační systém eVstupenka, jako čtenářský průkaz do Krajské vědecké knihovny v Liberci a jako identifikační slevovou kartu Benefit programu.

Dostanete další benefity

Karta se chová podobně jako kreditní karta Citi Life, tj. z každé transakce vám dá bonus 2 %, max. 2000 Kč za účetní období. Jde o kartu MasterCard World, takže můžete využít výhody letištního salónku MasterCard na pražském letišti, do konce roku 2012 bez poplatku za vstup. Součástí karty je i slevový program Citibank a globální věrnostní program Elite od MasterCard.

Pokud s kreditkou Citi Opuscard zakoupíte roční jízdenku IDOL v ceně nad 4000 Kč, můžete si ji rozložit do 12 měsíčních splátek bez poplatku a bez navýšení, tj. s úrokovou sazbou 0 % p. a.

skoleni_15_4

Za první platbu kartou do 30 dnů od vydání karty dostanete další prémie v hodnotě 250 Kč. Karta umí samozřejmě fungovat i bez dopravní aplikace, ale pak by její využití bylo jen poloviční. Za aktivaci dopravní aplikace vám banka vrátí poplatek 140 Kč za vydání Opuscard, který si účtuje Liberecký kraj prostřednictvím společnosti Liberecká IS.

K této kreditní kartě nelze vydat dodatkovou kartu. Pokud kreditku alespoň jednou měsíčně použijete, první rok za ni neplatíte, poté stojí 50 Kč měsíčně. Podrobné parametry Citi Opuscard najdete ve srovnávači kreditních karet. Ale nezapomeňte, že i přes jinak dobré parametry jde stále o úvěrový produkt, a proto k této kartě takto přistupujte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).