Hlavní navigace

Čím můžete platit

4. 9. 2002
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokusíte-li se v obchodě platit hrstkou dvoukorun, většina prodavačů bude mít v očích blesky. Výjimkou jsou ti, kteří mají právě nedostatek drobných. Obvykle se při platbě mincemi nesetkáváme s většími problémy, ale často je to díky benevolenci, či nevědomosti příjemců dané hotovosti. Pro platbu mincemi, stejně tak jako bankovkami, totiž existují přesně daná pravidla a omezení.

Vyhláška České národní banky ze dne 21. února 1994 přesně udává postup a pravidla pro platbu penězi.

Platba mincemi
První pravidla se týkají příjmu platných mincí fyzickými a právnickými osobami. Při platbě mincemi můžete narazit na situaci, kdy bude vaše platba, např. v obchodě, odmítnuta.

Banky přijímají platbu mincemi bez omezení. Platbu platnými českými a československými pamětními penězi může fyzická i právnická osoba odmítnout. Banky je přijímají opět bez omezení.

Platba bankovkami
Druhá část pravidel se vztahuje na přijímání bankovek fyzickými a právnickými osobami. Platné české bankovky přijímají právnické i fyzické osoby bez omezení. Ovšem bankovky, které jsou poškozené oběhem, mohou fyzické osoby odmítnout. Právnické osoby přijímají i bankovky poškozené oběhem, jsou-li celé a celistvé. „Poškozenými oběhem“ se míní vybledlé, pomačkané či špinavé bankovky. Banky přijímají takovéto peníze bez omezení, ale nedávají je znovu do oběhu.

Za celé zákonné peníze se považují takové, kterým nechybí žádná jejich část, za celistvé zákonné peníze se považují takové, které tvoří souvislý a neporušený celek.

dan_z_prijmu

Dostane-li se vám do rukou poškozená bankovka, kterou chcete vyměnit, můžete se teoreticky obrátit na jakoukoliv komerční banku. Faktem ale zůstává, že jakmile u pokladny nadhodíte, že byste rádi dostali novou bankovku, budete okamžitě odkázáni na Českou národní banku. Ta vyměňuje české platné bankovky bez omezení.

Předkládáte-li peníze, u kterých vznikne podezření, že nejsou pravé, může je fyzická osoba odmítnout. Právnická osoba je však odebere bez okamžité náhrady a s vámi sepíše potvrzení. Prokáže-li se pravost bankovek, bude vám vrácena příslušná hodnota.

Byla vám již odmítnuta platba větším počtem mincí či poškozenými bankovkami?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).