Hlavní navigace

Chytrý platební terminál: vše v jednom „železe“

21. 10. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Prodáte a zaúčtujete jedno pivo i bez karty. Vyberete příspěvek na charitu a zaplatíte kartou. Nespokojený zákazník? Může to dát hned najevo hlasováním. Chytré terminály vstupují do Česka.

Jak zpříjemnit platbu, aby zákazníka bavila a obchodníkovi zjednodušila život? Na tuto otázku hledala odpověď francouzská společnost Ingenico a vyrobila tzv. chytrý terminál. Jde o zařízení, které neslouží jen pro samotné akceptování karty, ale umí mnohem víc. Může sloužit jako registrační pokladna, nástroj pro hodnocení zákazníků, lze s ním rezervovat místa ve frontě včetně plateb za přednostní odbavení nebo evidovat hotovostní tržby. Záleží jen na tom, jaké typy aplikací do něj nastaví výrobce či obchodní partner. Vše se dá připravit na klíč.

Pro terminál na tržiště

Technologický vývoj jde stále kupředu a podle Romana Kotlána ze Sdružení pro bankovní karty je jen otázkou času, kdy si obchodníci budou platební terminál pořizovat jen jako kus „železa“, tedy jen hardware, a ne celou službu. Koupí si terminál, vyberou si svého acquirera podle nabízených služeb a cen za ně, a pak jej prostě nechají zapojit. Podobně jako dnes kupujete mobil a dáte si do něj jakoukoli SIM. Zatím na to nejsou banky a acquireři připraveni, ale to se brzy změní. Již dnes akceptaci karet většinově zajišťují nebankovní společnosti, ukazuje Kotlán další možný vývoj. Brzy tak může přijít doba, kdy si obchodník koupí terminál v eshopu a pak si vybere sám svého procesora, zatímco nyní jde nejprve do banky.

Právě chytré mobilní platební terminály by mohly získat srdce živnostníků, kteří chtějí prodávat své zboží a služby, chtějí akceptovat karty a zároveň budou muset dělat elektronickou evidenci tržeb (EET). Chytrý terminál toto vše zvládne najednou a ještě si jej obchodník může nechat doprogramovat podle svých potřeb. Naše terminály dávají obchodníkům možnost poskytovat služby s přidanou hodnotou, ale vývoj takových aplikací či služeb je v určitém smyslu samozřejmě technologicky limitován, chladí případná nadšení obchodníků Martina Kirchrathová, šéfka Ingenico pro Českou republiku a Slovensko, a jedním dechem dodává, proč nelze do chytrého terminálu instalovat cokoli: Bezpečnost, bezpečnost a zase bezpečnost. Terminály pracují s elektronickými penězi, takže na prvním místě je pro nás bezpečnost a až poté řešíme, jak to bude vypadat a jaké budou barvičky aplikace, dodává Kirchrathová.

Video: Ukázka hotovostní platby na platebním terminálu včetně EET v online a v offline režimu.

Sbírka na ulici a bez hotovosti

Chytré terminály je možné využít i pro dobrovolné příspěvky dobročinným organizacím a církvím. Příkladem je aplikace vytvořená pro Světlušku. Dárce si může vybrat z předdefinovaných voleb, anebo může věnovat libovolné množství peněz, které snese jeho platební karta. Na vše pak dostane stvrzenku, která je daňově uznatelná pro odpočet daru. Přímo na ulici tak lze darovat peníze takřka na cokoli bez nutnosti s sebou nosit pokladničky s penězi. Transakce je navíc snadno dohledatelná.

Naprogramovaný terminál pro akceptaci finannčích darů, v tomto případě Světluška.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Naprogramovaný terminál pro akceptaci finančních darů, v tomto případě Světluška.


I sbírky na ulici lze platit kartou. Příklad od Světlušky s daňově uznatelnou stvrzenkou.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

I sbírky na ulici lze platit kartou. Příklad od Světlušky s daňově uznatelnou stvrzenkou.

Chcete předběhnout frontu? Zaplaťte

Chytré terminály lze však využít nejen v běžných obchodech, ale třeba i na úřadech. Terminál umí vytisknout pořadové číslo, a pokud daný úřad nabídne přednostní odbavení za poplatek, zároveň vás za ten luxus hned zinkasuje.

Úřady mohou pomocí terminálu řešit vyvolávací systém a třeba zpoplatnit přednostní odbavení.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Úřady mohou pomocí terminálu řešit vyvolávací systém a třeba zpoplatnit přednostní odbavení.

Spokojený zákazník nebo posluchač konference

Aplikace v terminálu umožňuje rovněž získávat zpětné vazby od zákazníků nebo třeba od účastníků konference. Svoji (ne)spokojenost mohou naťukat přímo na displej a vše se online přenáší do aplikace v chytrém mobilu (Android), prostřednictvím které může odpovědná osoba provádět okamžité vyhodnocování.

Dá se naprogramovat, aby zákazník měl možnost svoji dobrou zkušenost ohodnotit spokojeným smajlíkem, a pokud bude chtít kliknout na smutného, zaplatí za to třeba 30 Kč, žertuje Petr Patera ze společnosti Chytrý terminál.

Terminál lze použít i např. k hodnocení od zákazníků nebo účastníků konference.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Terminál lze použít i např. k hodnocení od zákazníků nebo účastníků konference.


Smutné smajlíky můžete zákazníkům zpoplatnit :-), ale nedělejte to.
Autor: Chytrý terminál, s.r.o.

Terminál lze použít i k hodnocení od zákazníků nebo účastníků konference.

S EET i bez něj

Mezi hlavní výhodu chytrého platebního terminálu patří možnost napojení na systém EET. Obchodník tak nemusí mít další specializovanou pokladnu či jiné zařízení a toto jedno zařízení mu zajistí akceptaci karet, EET a další různé služby podle jeho preferencí.

Terminál počítá i s možností offline prodeje. Jakmile dojde k opětovnému připojení k internetu, automaticky odešle report o transakci EET na server Finanční správy.

Ukázka stvrzenky vyhovující EET. Online a offline verze.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Ukázka stvrzenky vyhovující EET. Zleva online a offline verze.

Šéf zkontroluje odkudkoli

Mezi další vychytávky patří možnost na dálku nastavit a ovlivnit, jaká reklama se bude zobrazovat na displeji terminálů. Například provozovatel čerpací stanice se rozhodne, že v sobotu poběží akční nabídka na nějaké zboží a od 20:00 hodin se změní na jiné zboží. Výměnu zobrazované reklamy např. na akční slané tyčinky si může sám provést ve svém chytrém mobilu pomocí dodávané aplikace pro Android.

skoleni_15_4

Ukázka možné reklamy na dispeji terminálu.
Autor: Chytrý terminál, s.r.o.

Ukázka možné reklamy na displeji terminálu.


Dáte si koblihu?
Autor: Chytrý terminál, s.r.o.

Dáte si koblihu?

Je to drahé, ale to jsou všechny

Přestože na tiskové konferenci cena nezazněla, na webu projektu je dostupná. Zájemce o řešení vše v jednom zaplatí měsíčně 332,75 Kč za aplikaci „Pokladna s EET“. Za samotný terminál pak dá 10 890 Kč u stolní verze a 14 520 Kč u mobilní verze. Podle výše obratu platebními kartami může být i bez poplatku, museli byste se ale opravdu moc otáčet. (Ceny jsou včetně DPH.)

Jenže ani konkurenční řešení zrovna cenovou vstřícností neoplývají a většinou musíte používat dvě zařízení – pokladnu a terminál. Na jedné straně je příjemné, že existují jednoduchá komerční řešení, která obchodníkům mohou usnadnit splnit podmínky EET a získat ještě benefity samotného zařízení, na druhé straně je nyní každému jasné, že celý systém EET se všem obchodníkům prodraží na pořizovacích nákladech a měsíčních paušálech. Hádejte, kdo to zaplatí. Ale to je už jiný příběh.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).