Hlavní navigace

Chytrá karta České spořitelny

7. 8. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Česká spořitelna spouští horkou novinku v podobě nové kreditní karty. Ta je natolik unikátní, že srovnat ji s ostatními nabídkami na trhu téměř nelze. Kdo má rád složité věci, bude potěšen. A kdo hledá levné řešení, číst dál nemusí. Jde o další z geniálních strojů na poplatky. Bez urážky.

Když v minulém roce přišla Česká spořitelna s novinkou v podobě Osobního účtu, málokdo očekával, že v této strategii bude banka nadále pokračovat. A stalo se. Později přibyla Ideální hypotéka a nyní produktovou nabídku doplňuje Chytrá karta České spořitelny. Všechny jmenované produkty mají jedno společné: sami si volíte, jaké služby skutečně chcete a jaké tedy zaplatíte. Jde o zdražení? Ano, a je vytvořeno chytře.

Nemám nic proti obchodní politice banky, je to její věc. Když na trhu tvůrci finačních produktů a služeb vidí vysoký ziskový potenciál, z obchodního hlediska je téměř hřích nepřijít s nabídkou, která bude zisk generovat. Všimněte si jedné zajímavé shody. Podobný stavebnicový systém volby jednotlivých produktů před několika lety zaváděla GE Money Bank u konta Genius, a také za to byla ostře odborníky kritizována. Její účet byl složitý, drahý, poplatkově neprůhledný a jen stěží obstál s nabídkou konkurence. GE Money Bank se poučila a konto Genius úplně změnila a zjednodušila. Spořitelna jde přesně opačným směrem. Jenže poplatkově dražší služby si může dovolit, protože má klienty, kteří jsou ochotni je zaplatit. A buďme upřímní, nic na tom nezmění ani články na internetových serverech a diskuzních fórech. 90 % klientů je nečte a těch možných 80 000 přeběhlíků k levnější konkurenci spořitelnu (při počtu 5,3 milionu zákazníků) finančně nepoloží. To dokazují i její velmi dobré finanční výsledky. Ale zpět k tématu.

Ze sedmi karet jedna

Původní nabídka České spořitelny měla v portfoliu 7 typů kreditních karet. Píšu minulý čas, protože v této chvíli je už nenabízí:

  1. cobrandovou kartu Visa Electron Kredit+
  2. cobrandovou kartu MasterCard Kredit+
  3. cobrandovou kartu Visa Classic Kredit+
  4. cobrandové karty MasterCard a Visa s Univerzitou Karlovou
  5. kartu Visa Gold
  6. kartu MasterCard Gold

Všechny tyto karty nově nahradila Chytrá karta. Noví zájemci o kreditní kartu tak mají jasnou volbu, jiný výběr u ČS neexistuje. Patříte-li však mezi stávající zákazníky ČS a máte její kreditní kartu, dobře si rozmyslete, zda ji vyměníte za Chytrou kartu. Výměna možná je, návrat zpět nikoli.

Chytrá nebo mazaná?

Chytrá karta toho umí hodně, dokonce nabízí nejvíce ze všech stávajících nabídek konkurenčních bank. Posuďte sami.

Součástí (tj. v ceně) Chytré karty jsou tyto služby:
  • Garance nejnižší ceny za zboží zakoupené na území ČR placené Chytrou kartou
  • Ochrana zboží zakoupeného Chytrou kartou na území ČR při ztrátě či odcizení
  • Servis 24 (internetové bankovnictví)
  • Vedení úvěrového účtu
  • Vyhotovení měsíčního výpisu z účtu (ne zaslání)
Za poplatek si pak můžete nastavit další služby:
  • Vzhled karty
  • Rozsah/počet služeb, a tím i délku bezúročného období
  • Nastavení způsobu úhrad nákupů (procentní, pevná částka nebo celá vyčerpaná částka)
  • Nastavit transakční limity
V předchozích bodech jste měli na výběr placené volitelné služby. A můžete si vybrat z následujících:
  1. Slevový program Sphere – slevy za nákupy v České i Slovenské republice
  2. Prodloužená záruka na zboží – o 1 rok navíc nad rámec zákonné záruční doby od prodejce při zaplacení zboží Chytrou kartou
  3. Odměna z Chytré karty do Penzijního Fondu ČS – za každých 1000 Kč nákupu 10 Kč na účet penzijního připojištění
  4. Bonus program – rychlejší získání odměny z katalogu za platby kartou než u debetní karty. Za každých 15 Kč máte 1 bod (u debetních karet je to za každých 20 Kč)
  5. Používaná karta zdarma – neplatíte roční poplatek za kartu při ročním objemu transakcí provedených kartou 36 000 Kč u Základní karty, 60 000 Kč u Karty z galerie nebo Vlastní karty a 150 000 Kč u Gold karty
  6. Zůstatkové sms – SMS informace o disponibilním zůstatku na účtu (ne autorizační SMS)
  7. Splátkové prázdniny – odložení úhrady až o 2 měsíce ročně (je to možné až 6 měsíců od žádosti kvůli omezení rizika zneužití). Nemusíte zaplatit minimální splátku, ovšem půjčené peníze se úročí.
K tomu si můžete dokoupit ještě:
  • Pojištění schopnosti splácet
  • Pojištění zneužití karty v případě její ztráty nebo odcizení
  • Úhradu celé částky

Za jistotu se musí zaplatit

Poslední jmenovaná služba „Úhrada celé částky“ je velmi zajímavá. Za poplatek si kupujete jistotu, že ČS sama provede inkaso 100 % vyčerpané částky a můžete si tak zdarma vychutnat bezúročné období. Podobně se chová i Československá obchodní banka, i ona 100% inkaso zpoplatňuje. Konkureční banky však ne. K cenám Chytré karty je tento poplatek nutné přičíst, chcete-li si službu plné úhrady zakoupit.

Poplatek za inkaso 100 % vyčerpané částky na kreditní kartě
Banka Cena ročně
Citibank 0 Kč
Česká spořitelna 348 Kč
ČSOB 200 Kč
Poštovní spořitelna 200 Kč
Raiffeisenbank 0 Kč
UniCredit Bank 0 Kč

Bezúročné období není zadarmo

Cena Chytré karty je obdobná poplatkové politice Osobního účtu České spořitelny a odvíjí se podle počtu volitelných služeb. Tím se dostáváte do konkrétního zpoplatněného pásma. Podle výše pásma (1–4) máte různě dlouhé bezúročné období. Šetřílci dostanou max. 40denní, ti nejlepší max. 55denní.

Struktura cen Chytré karty a doba bezúročného období
Typ pásma Počet volitelných služeb Ročně Délka bezúročného období (max. dnů)
I. Pásmo 0–1 228 Kč 40
II. Pásmo 2–3 588 Kč 45
III. Pásmo 4–5 828 Kč 50
IV. Pásmo 6–7 1 067 Kč 55

Česká spořitelna účtuje poplatky měsíčně. Pro lepší přehled jsme uvedli roční náklady.


Hezčí, ale dražší

Jestli se vám nelíbí standardní plast, který ČS automaticky k Chytré kartě nabízí, můžete si zvolit tři možnosti. Máte na výběr mezi výběrem z galerie obrázků, můžete si na kartu dát vlastní design, anebo si zvolit kartu zlatou. Upozorňuji, že si volíte jen krásu, design, nikoli další služby. Cena karty se připočítává k ceně pásma.

Cena karet podle designu
Design karty Cena ročně
Základní karta 199 Kč
Karta z galerie (výběr z galerie obrázků) 349 Kč
Vlastní karta (vlastní obrázek na kartě) 349 Kč
Gold karta (karta s prestižním vzhledem) 899 Kč

Ve složitosti je krása (nebo opačně?)

Kolik vás skutečně bude stát Chytrá karta České spořitelny záleží na součtu všech volitelných služeb, dokoupitelných služeb a designu karty. Poté dostanete výsledek. Vzhledem k tomu, že každý člověk preferuje jiné parametry, nelze udělat průměr. Ale můžeme si uvést příklady.

Nejlevnější varianta

Základní karta + 1 služba = 342 Kč ročně. Výsledná cena je součtem ceny 19 Kč v 1. pásmu a 9,50 Kč za poštovné. Roční poplatek za kartu platit nebudeme, protože jako jedinou službu jsme si zvolili „Používaná karta zdarma“.

Nejdražší varianta

Základní karta + 7 služeb + inkaso plné částky = 1 530 Kč ročně. Výsledná cena je součtem ceny ve 4. pásmu, poštovného a poplatku za 100% inkaso. Roční poplatek za kartu platit nebudeme, protože součástí je i služba „Používaná karta zdarma“.

Další varianty jsem už raději nezkoušel.

Půjčíme okamžitě, zaplatíme i za konkurenci

Při žádosti o Chytrou kartu můžete ČS požádat o okamžitou půjčku. Služba se jmenuje „Půjčka na kartě“ a za poplatek 290 Kč se můžete těšit z hotovosti ihned při podání žádosti o kartu. Půjčené peníze se samozřejmě ihned úročí a lze je převést i bezhotovostně (trvá to však 5 dnů). K půjčce můžete navíc dostat 10 % limitu půjčky pro další nákupy s Chytrou kartou.

Druhou možností je novinka v podobě refinancování kreditní karty konkurenčního vydavatele. Chytrá karta vám umožní zaplatit jinou kreditku (jiné banky) za zvýhodněný úrok 9,9 % p.a. Žel, tato úroková sazba platí jen prvních 6 měsíců od provedení, poté vyskočí na 19,08 % p.a. Refinancování jiné karty není zadarmo, platí se poplatek 2,97 % z refinancované částky. Příklad: Při refinancování částky 30 000 Kč to je 891 Kč.

Okamžitá půjčka a refinancování
Služba Poplatek
Půjčka na kartě (ihned při žádosti) 290 Kč
Převod karty k ČS (refinancování jiné kreditky) 2,97 % z refinancované částky

Opatrně s přechodem na Chytrou kartu

Pro stávající držitele kreditních karet ČS platí jedno pravidlo: dobře si rozmyslete, zda se vám přechod na Chytrou kartu vyplatí. Stávající kreditky spořitelna rušit nebude, ale nově je již nezřizuje. Zatímco změna z původní kreditky na Chytrou kartu je zdarma, opačně to provést nelze.

Zda se vám přechod na Chytrou kartu vyplatí, zjistíte jednoduše. Pokud nevyužijete nabízené služby Chytré karty, stávající kreditku neměňte. I přes spořitelní lákadla a marketingové triky je potřeba se zamyslet, zda služby, které Chytrá karta umí, opravdu potřebujete. Například, je zbytečné platit za službu Sphere, když ji už možná máte u nějaké věrnostní karty v peněžence (a mají ji i staré In-karty Českých drah). A kolikrát jste reklamovali zboží zaplacené kartou? Máte opravdu čas porovnávat, kde koupíte zboží za nižší cenu? A Servis 24 je dostupný i u stávajících kreditek ČS.

Při přechodu na Chytrou kartu vám zůstane karta stávajícící po dobu 30 dnů, poté se zablokuje. S přechodem na Chytrou kartu zároveň končí i dodatkové karty k vaší původní hlavní kreditce.

Srovnání Chytré karty a původních kreditních karet
Kreditní karta Hlavní karta (ročně) Dodatková karta (ročně) Poštovné za výpisy (ročně)
Chytrá karta České spořitelny 228/427 Kč* 0 /199 Kč* 114 Kč
Kredit+ Visa Electron 120 Kč 120 0 Kč
Kredit+ MasterCard Partnet 300 Kč 190 Kč 0 Kč
Kredit+ Visa Classic Partner 300 Kč 190 Kč 0 Kč
Kredit+ Visa Gold (s pojištěním) 1 700 Kč 1 700 Kč 0 Kč

* Nižší cena platí při roční útratě nad 36 000 Kč, pokud si tuto možnost zvolíte. Jinak platí cena vyšší.

dan_z_prijmu


Porovnání úrokových sazeb
 Služba Roční úrok u Chytré karty Roční úrok u původních kreditních karet
Bezhotovostní platby 19,08% 19,80%
Výběry hotovosti 23,88% 19,80%
Čerpání financí prostřednictvím služby Půjčka na kartě 19,08% nelze
Čerpání financí prostřednictvím služby Převod karty k nám 9,90 % po dobu 6 měsíců od provedení operace, poté 19,08 % nelze

Chcete kartu zadarmo?

Jestliže nechcete platit vůbec žádný poplatek za kreditní kartu, potěší vás nabídka Citibank. Její základní karta je zadarmo a nemusíte pro to udělat vůbec nic, neplatíte ani za dodatkové karty. Bez ročních poplatků je i kreditní karta HSBC Bank, přesněji, je automatickou součástí běžného účtu Premier.

Za kreditní kartu podle výše obratu pak nezaplatíte nic navíc u BAWAG Bank, GE Money Bank a UniCredit Bank. Poštovné je u většiny konkurenčních bank samozřejmostí a v ceně karty.

Na co si dát pozor

Odměna na vaše penzijní připojištění

V rámci volitelných placených služeb si můžete vybrat, že za každých utracených 1000 Kč se vám přičte 10 kč na účet penzijního připojištění u Penzijního fondu České spořitelny. Tato odměna je poskytována pouze za bezhotovostní platby a 10 Kč dostanete za každých zaplacených 1000 Kč v rámci jedné transakce, jednotlivé transakce se však nesčítají.

Malé částky se mohou sečíst

Jednotlivé internetové transakce do 2 USD, které během 7 dnů provedete u jednoho obchodníka, mohou být spojovány dohromady a vyúčtovány jako jedna souhrnná transakce, a to do celkové maximální výše 25 USD. Podle obchodních podmínek ČS pak o detailní rozpis takové transakce musíte požádat obchodníka, u kterého jste platbu uskutečnili. Tento bod je novinkou pro všechny karty vydávané ČS.

Za chyby jsou poplatky

Rozhodnete-li se Chytrou kartu během prvního roku zrušit, připravte si 300 Kč. Za pozdní splátku Chytré karty budete chudší o 250 Kč. Původních kreditních karet se tyto poplatky netýkají.

Přibylo poštovné

U Chytré karty platíte za zaslání výpisu 9,50 Kč. Staré kreditní karty mají zaslání zdarma.

Změna limitu

Za každou změnu limitu platíte 30 Kč. Původní kreditní karty mají první změnu bez poplatku.

Bezúročné období

Chytrá karta má délku bezúročného období stanovenou podle výše placeného měsíčního pásma. První pásmo má jen 40 dnů, původní kreditní karty mají o 5 dnů více.

Cestovní pojištění

Máte-li ke své původní kreditce od ČS cestovní pojištění a přejdete na Chytrou kartu, dnem podání žádosti toto pojištění zaniká. Za nespotřebované pojistné dostanete zpět peníze, ovšem nejste pojištěni. Je nutné pojištění dokoupit k Osobnímu účtu, k platebním kartám se již nově nesjednává..

Sleva Sphere

Když si Chytrou kartu pořídíte a až poté si dokoupíte službu Sphere, dostanete novou kartu a zaplatíte 100 Kč. Když službu Sphere naopak zrušíte, opět dostanete novou kartu a zaplatíte 200 Kč.

Neutečete před ní

Podle ochodních podmínek je ČS oprávněna z důvodu ukončení vydávání určitého typu karty, rozšíření funkčnosti nebo přechodu na jiný typ karty vyrobit držiteli kartu jinou. Tím přijímáte nové podmínky i ceny. Může se stát, že při obnově původní kreditky dostanete Chytrou kartu a už před ní neutečete.

Co vás potěší

Dodatkové karty i pro děti

K Chytré kartě můžete mít max. 3 dodatkové karty pro osoby starší 10 let, tj. i pro děti. Mohou být zdarma podle výše obratu. Za dodatkové karty se už neplatí měsíční poplatky. Původní kreditky umí jen jednu dodatkovou kartu.

Nízká splátka

Minimální splátka je 3,2 % z vyčerpané částky, původní kreditky mají 5 %.

Volitelný design

Vybrat si vlastní design ke kreditní kartě jde v době publikace článku jen u Chytré karty ČS, konkurence to u kreditek neumí.

Zneužití karty

Dojde-li ke zneužití vaší karty, odpovídáte jen za bezhotovostní transakce provedené kartou před 48 hodinami od nahlášení jen do výše 4 500 Kč. To je totožné pro všechny karty vydané ČS, ale nesmí být zadaný PIN.

Co si myslíte o Chytré kartě České spořitelny?

  • Líbí se mi, pořídím si ji.
    6 %
  • Líbí se mi, přejdu na ni ze své stávající kreditky ČS.
    3 %
  • Nechám si původní kreditku ČS.
    40 %
  • Nechci ji, jsem spokojený /-á s kreditkou konkurence.
    16 %
  • Nemám a nechci žádnou kreditní kartu.
    34 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).