Hlavní navigace

Chcete úvěrovou kartu pro vaši firmu?

23. 3. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Finanční instituce nabízejí soukromé klientele kreditní karty. Odborníci očekávají rozšíření tohoto nástroje, který není v Česku příliš používaný. V nabídkách určených specielně pro firmy však kreditní karty nenajdete. Jaké úvěrové karty jsou firmám nabízeny?

Kreditní karta je úvěrovou kartou. U kreditní karty je stanoven limit, do kterého můžete úvěr čerpat. Platíte-li kreditní kartou, berete si vlastně revolvingový úvěr. Pokud ho splatíte ve stanoveném období (až kolem padesáti dnů), neplatíte žádné úroky. Pokud v bezúročném období nestihnete částku včas splatit, je vám v následujícím období dlužná částka úročena. Částku, kterou dlužíte, splácíte podle svých finančních možností se stanovenou minimální splátkou (obvykle 5 až 10 %). Pokud chcete získat kreditní kartu, nemusíte mít většinou u instituce založen účet.

Úvěrovými platebními kartami nejsou pouze karty kreditní, ale také charge karty, které fungují podobně. Bonitní klienti mohou čerpat úvěr, který není po stanovenou dobu úročen. Dlužná částka však musí být splacena do této doby celá, jinak je úročena sankční úrokovou sazbou. Úvěr čerpáte během jednoho měsíce a splatíte až v následujícím měsíci ke stanovenému datu.

Výhodou charge karet je především to, že se jedná o úvěrový nástroj, kterým může klient například na služební cestě uhradit původně neplánovaný výdaj, a to, že z čerpané částky není účtován úrok. Jedná se ovšem o krátkodobou půjčku, měsíční, nebo o několik dní delší.

Např. u České spořitelny se dluh splácí na konci každého měsíce u karet VISA charge. Pokud jste klientem této banky a vlastníkem karty Diners Club, úvěr splácíte do pětadvacátého dne následujícího měsíce. Klient eBanky nakupuje s kartou během jednoho měsíce a svůj dluh musí vyrovnat následující měsíc do čtrnáctého dne. Firmy, které mají smlouvu s Volksbank, musí splatit úvěr do patnáctého dne následujícího měsíce.

Karta je poskytována na základě individuálního hodnocení klienta a individuálně je také stanovován limit, který je možné na kartě čerpat. Může se pohybovat v desítkách, ale také stovkách tisíc korun. Například u eBanky je možné získat tento bezúročný krátkodobý úvěr ve výši až 500 000 korun.

Úvěrové charge karty jsou v nabídce bank na tuzemském trhu, nikoli však v nabídce všech bank. Karty firmám nabízejí Česká spořitelna, eBanka, Volksbank a prodej American Express Company Card zajistí pro klienty také Komerční banka a Živnostenská banka (u těchto karet jsou transakce zúčtovány jedenkrát měsíčně). Například ČSOB nabízí tyto produkty pouze soukromé klientele. HVB Bank charge karty nenabízí, firmy mohou využít kreditní z nabídky pro soukromou klientelu.

Kolik maximálně můžete během měsíce utratit, je dáno individuálně pro jednotlivé klienty. V zásadě však platí, tak jako např. u kreditních karet, že vyšší limit znamená také vyšší roční poplatek za vedení této karty. Ty se pohybují řádově v tisících korun. Přesná výše je uvedena v tabulce.

skoleni_15_4

Charge karty
Banka Karta Splátka úvěru do Roční poplatek za kartu
Česká spořitelna Visa Business charge na konci každého měsíce 2 500 Kč
Visa Gold charge na konci každého měsíce 5 000 Kč
Diners Club charge do 25. dne následujícího měsíce 4 000 Kč
eBanka Master Card Standard charge do 14. dne následujícího měsíce 1 420 Kč
Master Card Business charge do 14. dne následujícího měsíce 4 090 Kč
Komerční banka American Express – Company Card zúčtovány jednou měsíčně 3 500 Kč
Volksbank Diners Club charge k 15. dni následujícího měsíce 5 000 Kč
Master Card Business charge, VISA Business charge k 15. dni následujícího měsíce 2 000 Kč
Master Card Standard charge, VISA Clasic charge k 15. dni následujícího měsíce 500 Kč
Master Card Gold charge, VISA Gold charge k 15. dni následujícího měsíce 4 000 Kč
Živnostenská banka American Express – Company Card zúčtovány jednou měsíčně 100 USD

Samozřejmou součástí charge karet je pojištění do zahraničí, součástí dražších karet (např. karet Gold) je také pojištění proti zneužití karty. Poplatek za vedení karty je ten nejvyšší, který vás v souvislosti s jejím používáním čeká.

Abyste se mohli stát vlastníkem Company Card od společnosti American Express, musíte kromě toho zaplatit také vstupní poplatek do klubu American Express. Ten činí u Živnostenské banky 80 USD. Za kartu, která je jednou z prestižních karet pro firemní klientelu, zaplatíte 100 USD každý rok. Komerční banka si účtuje 3 500 Kč ročně. Operace jsou zúčtovány v dolarech, ale tuto kartu můžete získat i k účtu, který je veden v jiné než dolarové měně.

Využívá vaše firma úvěrové karty?

  • Ano.
    36 %
  • Ne.
    50 %
  • Nemám firmu.
    14 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).