Hlavní navigace

Cestovní pojištění – proč, kde a za kolik?

11. 7. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Cestovní pojištění by nemělo chybět. Nikdy nevíte, co se může přihodit, a cesta k doktorovi se pak může prodražit. Kolik za cestovní pojištění zaplatíte a jak vás ochrání? Má pojištění skutečně takový význam, nebo se pojišťovny snaží vydělat na nejistotě?

Kde se pojistit

Cestovní pojištění lze získat mnoha způsoby – mnoho občanů ho získá spolu s platební kartou (v lepší či horší kvalitě), jiní v rámci různých balíčků služeb a nebo u pojišťovny.

Okřídlené „čtěte pojistné podmínky a výluky“ nemá smysl opakovat. Pokud však hodláte provozovat některý sport (včetně vysokohorské turistiky či cykloturistiky), je kontrola, zda vámi zvolená aktivita nespadá do „výluk“, skutečně nezbytná zejména u levnějších pojistek.

Jistou možností je také nepojistit se vůbec. Tuto možnost nám zprostředkovávají mezinárodní smlouvy o vzájemném poskytování lékařské péče České republiky s některými státy. Vedle Slovenska stojí například Rakousko, Německo, Chorvatsko a Lucembursko, ale také řada států z bývalého „východního bloku“.

Mezinárodní dohody nejsou nejvhodnějším způsobem pojištění, protože obsahují množství omezujících podmínek (např. omezení na státní zařízení), není na ně vázána asistenční služba, která kromě obstarávání formalit zajišťuje také tlumočení do českého jazyka (jazyková odlišnost nebude například na Slovensku asi hlavním problémem, ovšem již v Rakousku může nemile překvapit první pokus o rozhovor s lékařem) apod.

Pokud nevěříte (pochopitelně na základě prostudování pojistných podmínek) svému pojištění k platební kartě či jinému produktu (např. ISIC kartě), nezbývá vám, než se obrátit na pojišťovnu.

Na co dát pozor

Osobně vidím několik základních bodů v rozhodování o cestovním pojištění, z nichž cena je až na prvním místě. Samozřejmě za předpokladu splnění všech ostatních požadavků.

Pojištění musí krýt

Cestovní pojištění musí pokrýt to, proč se pojišťujete – tedy především náklady na léčebnou péči a repatriaci (převoz do České republiky). Nestačí jen pojištění se „správnými“ výlukami, tedy výlukami, které se vás netýkají, ale také s dostatečnou výší pojistného krytí.

Některé pojišťovny považují za dostatečné krytí léčebných výhod ve výši 1 mil. Kč, jiné tvrdí, a dokládají působivými příklady pojistných událostí, že milión je málo a je třeba si připlatit. Závisí ale především na zemi, do níž cestujete, na její cenové hladině a cenách lékařské péče. Čím dražší země, tím je větší potřeba vyšších limitů.

Neplaťte za služby, které nechcete

S cestovním pojištěním není spjato jen pojištění léčebných výloh, ale celá řada připojištění. Nejčastěji bývá nabízeno úrazové připojištění, pojištění zavazadel, odpovědnost za škodu a další (např. proti únosu).

Pokud jste úrazově pojištěni, pravděpodobně se vaše smlouva týká pouze České republiky a v zahraničí je jen bezcenným papírem. V takovém případě možnost úrazového připojištění uvítáte.

Nejste-li úrazově pojištěni a ani nepředpokládáte vyšší riziko úrazu v zahraničí, není důvod, proč byste si měli připojištění sjednávat.

Podobně je tomu se zavazadly – cestujete-li na dovolenou k Máchovu jezeru, také si je pravděpodobně nepojistíte. Na druhou stranu z Máchova jezera se domů pro náhradní oblečení dostanete mnohem levněji než z Floridy nebo Kajmanských ostrovů.

Zda si pořídit pojištění odpovědnosti za škodu je další otázka. Pokud na své turistické cestě nehodláte škodu způsobit, je zbytečné. Ani k automobilu ho nepotřebujete – k němu vám postačí „Zelená karta“ povinného ručení.

Kolik zaplatíte

Cena, jakou za pojištění zaplatíte, závisí na mnoha okolnostech (kam cestujete, jste-li plnoletý, jaké zdravotní pojišťovně platíte zdravotní pojištění, jaká připojištění máte sjednána, výše pojistných plnění…).

dan_z_prijmu

Pro zjednodušení jsem zvolil příklad dospělého jedince (nezáleží, zda je pojištěný muž nebo žena) cestujícího na 10 dní do Itálie na turistickou cestu. Nepředpokládá žádný extrémní sport. Cenu jednotlivých pojišťoven zobrazuje následující tabulka.

Cestovní pojištění jedné osoby v Evropě
Pojišťovna Infolinka Cena pojištění (10 dní) Pojištění obsahuje
Allianz pojišťovna 224405111 460 Kč léčebné výlohy bez omezení,
zubařská péče do 10 tis. Kč,
úrazové pojištění s denním odškodným 30 Kč
pojištění zavazadel do 20 tis. Kč
odpovědnost za škodu,
asistenční služby
Credit Suisse Life & Pensions Pojišťovna1) 225021111 1200 Kč/ročně
Česká podnikatelská pojišťovna2) 261122151 170 Kč léčebné výlohy 750 tis. Kč,
zubařská péče 5 tis. Kč,
repatriace 350 tis. Kč
Česká pojišťovna3) 800133666 200 Kč léčebné výlohy 1 mil. Kč
vč. repatriace a nezbytné zubařské péče
ČSOB pojišťovna4) 415711818 170 Kč léčebné výlohy 1 mil. Kč
vč. repatriace a nezbytné zubařské péče
Evropská cestovní pojišťovna 221860202 390 Kč léčebné výlohy 2,4 mil. Kč
Generali pojišťovna 221091101 200 Kč léčebné výlohy 1,5 mil. Kč
vč. nezbytné zubařské péče,
repatriace 200 tis. Kč,
opatrovník 50 tis. Kč
Hasičská vzájemná pojišťovna5) 222515657 170 Kč léčebné výlohy 750 tis. Kč,
zubařská péče 5 tis. Kč,
repatriace 350 tis. Kč
Komerční pojišťovna6) 800111199 140 Kč léčebné výlohy 1 mil. Kč
vč. repatriace a nezbytné zubařské péče
Kooperativa, pojišťovna7) 800105105 200 Kč léčebné výlohy 1,5 mil. Kč
vč. nezbytné zubařské péče,
repatriace 200 tis. Kč,
opatrovník 50 tis. Kč
Pojišťovna Česká spořitelny8) 800154154 170 Kč léčebné výlohy 1 mil. Kč
vč. repatriace a
nezbytné zubařské péče 77 euro
Pojišťovna Slavia 800100011 160 Kč léčebné výlohy 1 mil. Kč
vč. repatriace a nezbytné zubařské péče
Uniqua pojišťovna 220513129 230 Kč léčebné výlohy 1 mil. Kč
vč. repatriace a nezbytné zubařské péče

Poznámky:
1) Jen pro klienty penzijního fondu a VZP
2) Možno zvýšit o 50 nebo 100 % (cenu i limity)
3) Možno zvýšit až 5× (cenu i limity), OZP, ZPMV a ZP zaměstnanců Škoda sleva 20 %, pořízení přes Internet sleva 10 % (slevy se nesčítají)
4) Možno zvýšit pojistnou částku na 2 mil. Kč, cena 31 Kč/den
5) Možno zvýšit o 100 % (cenu i limity)
6) Možno zvýšit pojistnou částku na 2,5 mil. Kč, cena 28 Kč/den
7) V případě pojištění dvou manželů děti zdarma
8) Možno zvýšit pojistnou částku na 3 mil. Kč, cena 24 Kč/den

Jaký limit cestovního pojištění míváte obvykle na léčebné výlohy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).